Egy felnőtt szervezetében több milliárd vörösvérsejt áll rendelkezésre, melyek azonban csak 4 hónapig tudják teljesíteni feladatukat, azután egy új generáció váltja fel az elhasználódott sejteket. Ezt a hatalmas feladatot csak akkor tudjuk elvégezni, ha szervezetünkbe megfelelő mennyiségű vasat juttatunk. És mivel szervezetünk vasat előállítani nem képes, étrendünkből kell azt biztosítani. Az étrendből nyert vas nagy része a vérképzés során használódik fel, a többi tartalékot képez.

tired-woman-one

Vérünk 70-80%-ban vizet, továbbá fehérjét, ásványi anyagokat, enzimeket, hormonokat és vérsejteket (vörös- és fehérvérsejteket és vérlemezkéket) tartalmaz. Testünkben összesen kb. 4-6 liter vér kering, ennek a vérnek a minősége a jó egészség alapja. A vas nagyon fontos szerepet játszik a hemoglobin-képződésben. A hemoglobin a vérsejtek vörös pigmentje, ez szállítja az oxigént a tüdőből a szervezet összes sejtjéhez, a széndioxidot pedig vissza a tüdőbe.

Egy felnőtt szervezetében több milliárd vörösvérsejt áll rendelkezésre, melyek azonban csak 4 hónapig tudják teljesíteni feladatukat, azután egy új generáció váltja fel az elhasználódott sejteket. Ezt a hatalmas feladatot csak akkor tudjuk elvégezni, ha szervezetünkbe megfelelő mennyiségű vasat juttatunk. És mivel szervezetünk vasat előállítani nem képes, étrendünkből kell azt biztosítani. Az étrendből nyert vas nagy része a vérképzés során használódik fel, a többi tartalékot képez.
Egyre több cikket olvashatunk - táplálkozás-tudományi kutatásokra hivatkozva - arról, hogy a talaj minősége egyre rosszabb a környezetszennyezésnek „köszönhetően”. Így az ott termelt növények, a mindennap fogyasztott zöldségek és gyümölcsök már nem tartalmaznak annyi ásványi anyagot és nyomelemet, amennyire szükségünk lenne. Az állatokat szintén ezekkel a takarmánnyal etetik, így az ember hiába tudatos vásárló, hiába akar odafigyelni a saját és családja egészségére, a megvásárolt, vagy megtermelt zöldség és gyümölcs, illetve a hús vitamin, ásványi anyag és nyomelem-tartalma gyakran elmarad az elvárttól.
Ideális esetben, vasban gazdag ételeket tartalmazó egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozással elegendő mennyiségű vassal tudjuk szervezetünket ellátni. Azonban előfordulhatnak olyan élethelyzetek, amikor szervezetünk olyan különleges igénybevételnek van kitéve, hogy vasszintünk lecsökken.

A vashiány okai lehetnek a következők:
• az egyéni szükségletet nem kielégítő vashiányos táplálkozás,
• a vas felszívódásának és tárolásának zavarai,
• az életkorból, illetve élethelyzetből adódó megnövekedett vasszükséglet, mint várandósság, szoptatás, gyermekek növekedési szakaszban,
• betegségből lábadozás,
• rendszeres sporttevékenység,
• vérvesztés (vérzéssel járó krónikus betegségek, erős menstruáció, műtét)

Az alábbi tünetek vashiányra utalhatnak:
• állandó fáradtságérzet
• koncentrációs problémák
• az energiaszint és állóképesség csökkenése
• gyakori megfázások, hajlam a fertőzésekre
• sápadt bőrszín
• töredezett haj és körmök
• kirepedezett ajkak
A vashiányt és vérszegénységet laboratóriumi vérvétellel lehet ellenőriztetni.

 

 

 

 

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!