Pillanatok alatt elpusztítják a bokrokat! Órák alatt végeznek egy buxussal.

Az eredetileg ázsiai elterjedésű, közepes méretű moly első hazai példányát 2011-ben gyűjtötték be, Sopron környékén. Azóta már végigrágta az országot, Debrecentől Szegedig, számtalan helyről jelentették előfordulását.


puszpángmoly2A rettegett kártevő a fejlett hernyó, amely kb. 4 cm hosszúságú, sárgászöldes alapszínű, rajta fekete és világossárga sávozással, illetve fekete pöttyökkel, melyekből fehér szőrcsomók állnak ki.
A faj a sövénynek is előszeretettel ültetett puszpáng (Buxus) fajok károsítója. Eredeti élőhelyén öt, Európában általában három nemzedéke van évente, vagyis 3 rajzásra kell felkészülnünk. Az áttelelő hernyók az eddigi tapasztalatok szerint, március vége és április közepe között aktivizálódnak. Az 1. nemzedék június elején, a 2. július végén-augusztus elején, míg a 3. szeptember második felében repül. A nőstények csomókban rakják petéiket a levelek fonákára. A kikelő hernyók a levelek hátoldalán élnek, persze rejtőzködve. Először csak hámozgatják a leveleket, azaz csak a levél egyik oldaláról rágják le a levél szöveteit. Ha nem vagyunk résen, akkor már a teljes levéllemezt elfogyaszthatják, mire észrevesszük őket. Erős fertőzöttség esetén csak a szárak és levélnyelek árválkodnak a növényen.

Hogyan vegyük észre?
A rágáskép, a szövedék és a nagyméretű szemcsés ürülék segítségével hamar rájöhetünk, ki legelte le a bokrainkat. A fejlett hernyók bábozódáshoz készülve leveleket gyűjtenek maguk köré, ezeket lazán összeszövik, itt történik a bábozódás, ebből repülnek ki majd a lepkék.
A puszpángmoly elleni védekezést már tavasszal el kell kezdeni. Az áttelelő nemzedéket a többnyire a hajtásvégeken megfigyelhető, kettesével-hármasával összeszőtt levelek buktatják le.

Nagyon fontos, hogy folyamatosan figyeljük, alaposan vizsgáljuk át a növényeinket, mert egészen őszig károsítással kell számolnunk. A hernyók inkább éjjel esznek, ekkor talán könnyebb őket észrevenni. Házi kertben általában a fertőzött részek eltávolítása elégséges megoldás. Nagyobb mértékű rágások, akár tarrágás esetén is próbáljuk meg a puszpángot erősebben visszavágni, hogy regenerálódását elősegítsük, nincs minden veszve, mert nagyon jó a megújuló képessége.

 

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!