Egy friss felmérés szerint a magyar háztartások 68 százaléka nincs tisztában otthoni háztartási gépei energiafogyasztásával, pedig az egyre növekvő kiadások mind nagyobb terhet jelentenek a családnak. 

A rezsi csökkentését legtöbben - a megkérdezettek harmada- a készülékek karbantartásával igyekszik elérni. A gyakorlatban ez nagyjából a hűtőgép időszakos leolvasztását jelenti. A kétharmad nyilatkozott úgy, hogy ismeri lakóhelye épületének szigetelési jellemzőit, és annak gyengeségeit. Így azt is tudja, hogy a falak hőszigetelésével, ablakcserével és a fűtés korszerűsítésével lehetne tovább csökkenteni a rezsit, mely a háztartások felében a teljes éves háztartási kiadás 25-50 százalékát teszi ki.

Gyakorlati tanácsok a csökkentésre

A tetőn napcellák, a lámpákban környezetbarát égők, a konyhában víztakarékos csapok, energiatakarékos edények, a WC-ben szürkevíz, a ház mellett komposztáló, fűszerkert – egy igazi zöld ház születik nemsokára Veszprémben. Egy közel 100 éves romházból varázsol környezetvédelmi lakossági bemutató központként funkcionáló ZöldLakot a Kör Alapítvány. A Magyarországon egyedülálló program lényege egy olyan zöld bemutatólakás létrehozása és működtetése, ahol a látogatókkal működés közben megismertetik azokat a környezettudatos megoldásokat, amelyekkel gazdaságosabbá, hatékonyabbá, zöldebbé tehetik a saját lakásukat. Nem drága, csúcsminőségű beruházásokra kell gondolni, hanem olyan megfizethető megoldásokra, amelyeket bárki megtehet, kialakíthat. A bemutatandó praktikák mellett részletes leírás is található majd számításokkal, hogy mindenki tudja, mivel járhat otthonának környezetbarátabbá tétele.

A ZöldLak tetejére épített 14 napcella szolgáltatja majd az áramot, ezzel igyekeznek a működtetés költségeit minimalizálni. Mérőórák mutatják a termelt és fogyasztott áramot, a plexi mögötti elosztószekrényeken a látogatók saját szemükkel figyelhetik meg a tájékoztató füzetben leírt megoldások valóságos működését.

A bemutató központ emellett különféle szolgáltatásokkal is segíti az érdeklődőket. A napelemet beszerelni tervezőket ingyenes jogi tanácsadással várják, segítenek az energiacímke ügyintézésében, lesz egy hőkamera, amelyet az érdeklődők szakemberrel együtt igénybe vehetnek, hogy megvizsgáltassák, hol szökik a lakásukból a hőenergia, és tanácsot is kapnak arra, hogyan kell szigetelni. A földszinti „nappaliban” akár tizenöt fős csoportok is kényelmesen meghallgathatják a bevezető előadást, hogy aztán mindent személyesen megtekinthessenek, kipróbálhassanak a konyhától a fürdőszobáig és hazavigyék az otthon is megvalósítható ötleteket.
A helyi közösség más programjai számára is nyitva áll majd az épület, hiszen a jövőben szerveznek ide helyitermék-kóstolót, filmklubot vagy éppen kismama klubot is. (̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!