Itthon nem annyira népszerű egyelőre a datolyaszilva, de fontos, hogy tudj róla, mert rengeteg gyógyíthatatlannak ítélt egészségügyi állapotot orvosol ez a gyümölcs.

Magyarországon is megterem, és -20 fokig télálló a fája. Ráadásul ez a gyümölcs akár egész télen a fán maradhat, persze, ha nem esszük meg.

Legfinomabb, legintenzívebb az íze akkor, ha az első fagy megcsípi, úgy, mint a naspolyát.

A datolyaszilvát ébenszilva, kaki, khaki, káki néven is említik. A hagyományos gyümölcsökhöz hasonlóan fel is dolgozható.
Legegyszerűbb az aszalvány készítése, de lekvár, dzsem, velő előállítására is tökéletes. Teljes érésben sok fajta gyümölcse leginkább egy puhára érett kajszi állagára hasonlít: csurranóan lédús, mézédes. 

A narancsszínű datolyaszilva Kínából származik.

Az érett datolyaszilva íze és illata olyan, mintha a sütőtök és őszibarack keveréke lenne. Sok magnéziumot, nátriumot, vasat, cinket és káliumot tartalmaz. Javallott a terhes nők számára is. A-, B- és C-vitamin tartalma is magas.

Néhány jótékony hatása:

  • Antioxidánstartalma nagyobb, mint a zöld teáé, ezért rendszeres fogyasztásával megelőzhető az érelmeszesedés, és a stresszt is csökkenti.
  • A datolyaszilva A-vitamin és béta-karotin tartalmával véd a sokakat érintő makula-degeneráció nevű szembetegségtől és a szürkehályogtól is.
  • Sok jó minőségű szénhidrátot tartalmaz, így serkenti az agyműködést, csökkenti a rosszkedvet.
  • Fogyasztása segít megvédeni a szezonális vírusos betegségekkel szemben. Immunerősítő.
  • Lúgosító hatású, így csökkenti a gyomor és a vér savas kémhatását, segíti a gyomorműködést.
  • Mivel tápanyagbomba, testünket kiegyensúlyozottan energiával tölti fel.
  • Élénkíti az agy működését, ezért ajánlott azoknak fogyasztani, akik nagyobb szellemi terhelésnek vannak kitéve.

A datolyaszilvát gyakran használják krémek alapanyagaként, így ajánlott azoknak is fogyasztani, akik korán ráncosodtak, fáradt, fakó, száraz a bőrük. A belsőleg fogyasztáson kívül villával széttörve, kis mézzel elkeverve pakolásként is használható.

A fajták gyakorlatilag öntermékenyek, hihetetlenül bőven teremnek, téli tárolásra, feldolgozásra kiválóak. Ráadásul semmilyen vegyszeres kezelést, permetezést nem igényelnek, abszolút bio-módon nevelhetők!