2017 augusztusa és 2018 júliusa között nagyjából egymillió futballpályányi erdőt vágtak ki Brazíliában – tájékoztatott kedden a Greenpeace. Összesen 7900 négyzetkilométernyi fás területet taroltak le, ez 13,72 százalékos növekedés a korábbi adatokhoz képest.

Az esőerdővel borított Amazonas-medence 60 százaléka Brazíliához tartozik. Marcio Astrini, a Greenpeace brazíliai közpolitikai koordinátora szerint a helyzet tovább romolhat, ha Jair Bolsonaro, a nemrég megválasztott brazil elnök beváltja kampányígéretét, és módosít a környezetvédelmi szabályozásokon.

Azt mondta, hogy felszámolja a védett, valamint a bennszülöttek számára fenntartott területeket, és hogy csökkenti a környezet elleni bűncselekmények visszaszorítására irányuló ellenőrzéseket és szankciókat. Ha erre sor kerül, az elképzelhetetlen helyzethez vezethet. – mondta Astrini.

Bolsonaro gazdasági akadálynak nevezte az esőerdők jogszabályi védelmét. Azt tervezi, hogy összevonja a környezetvédelmi és a mezőgazdasági minisztériumot. Ugyanakkor arra is utalt, hogy felülvizsgálhatja terveit, amik hatalmas felzúdulást keltettek az országban.

Brazíliában 2004 és 2012 között jelentősen csökkent a kiirtott erdők nagysága, részben a kormányzati szigorításoknak köszönhetően.
Az Amazonas medencéjének esőerdei évente 2 milliárd tonna szén-dioxidot vesznek fel és a légkörben található oxigén 20 százalékát állítják elő. A területet ezért szokták a Föld tüdejének is nevezni. Az itteni összefüggő erdőségek által kibocsátott pára az esőmennyiséget is jelentősen befolyásolja.

(MTI)