A világszerte eladott vágott virág jelentős részét a fejlődő országokban termesztik. E régiókban a virág- és növénytermesztés egyre fontosabb szerepet tölt be, mivel devizát hoz az országba, és munkavállalók ezreinek kínál munkalehetőséget. 
Kelet-Afrikában és Latin-Amerikában, az Egyenlítő közelében lévő területeken a körülmények ideálisak a virágtermesztéshez. A virágoknak ugyanis legalább tízórás napfényre és állandó páratartalomra van szükségük.

A növekvő piac mellett nő a kiszolgáltatottság is. Az afrikai és latin-amerikai munkavállalók gyakran nincsenek tisztában a jogaikkal. Tovább rontja a helyzetet, hogy a virág- és növénykertészetek dolgozóinak bérezése alacsony, munkahelyi biztonságuk pedig kiszámíthatatlan.

A vágott virágok világpiaca 2000-ben körülbelül hét milliárd dollárra rúgott. A vágott virág legnagyobb exportőre 2011-ben Hollandia volt, utána következett Kolumbia, Izrael, Ecuador, Kenya és Spanyolország.

A rovarirtók használata megkerülhetetlen a virág- és növénytermesztésben. Az irtószereket permetező munkások sokszor mindenféle védőfelszerelés nélkül használják a veszélyes anyagokat, és nem biztosított számukra a rendszeres orvosi vizsgálat sem.

A német ÖKO-TEST laboratóriumban legutóbb 2011-ben vizsgáltak meg 22 Németországban kapható rózsacsokrot, amikben összesen 56 féle befecskendezett mérget mutattak ki. Köztük olyanokat, amelyek „valószínűleg rákkeltőként” vannak számon tartva.