A gyors nasinak számító aszalt gyümölcsök még az egészségünknek is jót tesznek.

Csontritkulás – Mazsola

A mazsola rengeteg bórt tartal¬maz, mely ásványi anyag a menopauzán átesett nőkben bizonyítottan lassítja a csontvesztést. A maximális csontvédő hatás érdekében szórjuk kalciumban gazdag joghurtba.

Magas vérnyomás  – Aszalt kajszibarack

Az aszalt kajszi háromszor annyi káliumot tartalmaz, mint a banán, és nagyon kevés só fordul elő benne. A kálium a magas vérnyomás ellen hat azáltal, hogy ellensúlyozza a nátrium folyadékvisszatartó hatását. Azért jobb aszalt formában fogyasztani a kajszibarackot, mert így többet meg tudunk enni a gyümölcsből, vagyis nagyobb mennyiségű tápanyagot tudunk bejuttatni a szervezetünkbe.



Kimerültség – Datolya

Kimerültség esetén általában nagyon megkívánjuk a cukros éte¬leket. A datolya azért jó válasz¬tás, mert viszonylag alacsony a glikémiás indexe, vagyis lassan szabadítja fel cukortartalmát, így édessége ellenére állandó energiaszintet biztosít.

Székrekedés – Aszalt szilva

A nagyinak igaza volt: a legújabb kutatás szerint naponta kétszer hat darab (50 gramm) aszalt szilva hatékonyabban enyhíti a székrekedést, mint az ispaghula hashajtó hatóanyag. A lazább székletet a gyümölcs szor¬bitoltartalma biztosítja.

Köszvény – Aszalt meggy

A meggyben előforduló anto¬cianinok számos gyulladásos megbetegedés, köztük az ízületi gyulladás, a köszvény és az izomláz ellen is jót tesznek.

Húgyhólyagfertőzés – Aszalt áfonya

Ha valaki hajlamos a hólyagfertőzésre (minden ötödik nő évente legalább egyszer tapasztal húgyúti panaszokat), érdemes aszalt áfonyát nassolnia. A jótékony hatást a gyümölcsben fellelhető proantocianidin okozza.

Vérszegénység – Füge

Négy szárított füge a vérszegénységet megelőző napi vasszükséglet egynegyedét tartalmazza. A maximális hatás érdekében narancslével készült kompótként érdemes fogyasztani, mert a C-vitamin fokozza a növényi eredetű vas felszívódását.

Az aszalásról szinte mindenkinek a gyümölcs ugrik be, de ugyanilyen sikert lehet elérni zöldségekkel, fűszernövényekkel, sőt akár hússal is. Az USA-ban roppant népszerű snack, a beef jerky is szárítással, vagyis aszalással készül, marhahúsból.

Természetesen nem csak kerti terményeinket konzerválhatjuk így, hanem a megvásárolt friss gyümölcsöket is aszalhatjuk, már csak azért is, mert a készen vett szárított gyümölcs ára rendkívül borsos, otthon viszont a bolti ár töredékéért elkészíthetőek az édes finomságok.