2017. 01. 25
A népszerű fűszernövény neve félrevezető, mert a szerecsendiófa valójában nem diófa, s diója sem igazi dió, hanem mag, ami egy 8-10 cm hosszú sárga, húsos termésben helyezkedik el. Ezt a magot veszi körül a vörös, tagolt magköpeny. A „szerecsendió-virág” szintúgy nem virág, hanem a termés húsától megszabadított, a magról leválasztott magköpeny.

2017. 01. 23
A csodálatos gyógyital egyszerűen elkészíthető bárki számára. Igaz, ennek a receptnek nem kancatej az alapja, de hatását tekintve szinte ugyanolyan nagyszerű, mint az eredeti változat. Vigyázat, az erjesztett italalkoholt tartalmaz!

2017. 01. 23
Az inzulinrezisztencia - a cukorbetegség előszobája – mára sajnos már népbetegségnek számít. Kezeletlen esetben diabéteszhez és számtalan szövődményhez vezethet. Kezdetben sokan teljesen panaszmentesek, így nincs is tudomásuk állapotukról.

2017. 01. 23
Hogyan ápoljuk megfelelően télen a bőrünket? Mi a különbség a téli és a nyári bőrápolás között? Amikor nagy hidegek vannak odakint, és rendszeresen fagypont alatt van a hőmérséklet, oda kell figyelni a bőrünk hideggel szembeni védelmére.

2017. 01. 23
A hasnyálmirigyrák az emésztőrendszer daganatai közül a harmadik leggyakoribb. Általában 50 éves kor felett jelentkezik, de 30 éves kor körül is előfordul; férfiaknál háromszor gyakoribb, mint nőknél. A hasnyálmirigyrák agresszíven terjed és alattomos, mivel korai stádiumában ritkán felismerhető, nehezen diagnosztizálható.

2017. 01. 23
Az évszakok változása fokozott alkalmazkodást kíván szervezetünktől. Megszaporodnak a betegségek, a megfázások, immunrendszeri gyengeségek csakúgy, mint a krónikus panaszok: a gyomorfekély, a reumatikus bántalmak és társaik.

2017. 01. 20
A hátfájás okait néha nagyon nehéz azonosítani, a leggyakrabban a gerinc körüli izmok, inak és kötőszalagok megterhelésének tulajdonítható. De kiindulhat a gerinc porckorongjaiból vagy egy porckorong, netán csigolya által nyomott idegből, sőt okozhatja ízületi kopás is. Egy nemrég készült tanulmány szerint a hátfájásnak – legalábbis annak, amelyet a porckorongok leépülése idéz elő – örökletes okai is lehetnek.

2017. 01. 19
Összegyűjtöttünk néhány gyógyteát és nyugtató italt álmatlanság ellen, amelyek hatását illóolajokkal is fokozhatjuk. Az alvászavaroknak több oka is lehet. Ha csak időnként fordul elő, akkor lehetséges, hogy csupán túl sokat ettünk, vagy valamilyen nyugtalanító körülmény okozza. A holdfázisok is hatással vannak az álmunkra, de a nehéz fizikai megterhelés is nyugtalan alváshoz vezethet. A hagyományos kínai orvoslás szerint az álmatlanság, szívbetegségekre is utalhat, így gyakori álmatlanság esetén érdemes orvoshoz fordulni.

2017. 01. 19
A szervezetünket is megviselik az állandó frontok és a hirtelen nagy hideg. Nem elegendő csak a réteges öltözködés, meg kell támogatnunk saját védekező rendszerünket, hogy ellenállók legyünk az időjárás és az egyéb szennyeződések ellen.

2017. 01. 19
A téli időszakban nagyon kevés napfény ér bennünket. Emiatt súlyos D-vitamin hiány alakulhat ki. Egyes felmérések szerint a felnőttek 77%-a küzd a D-vitaminhiány egy vagy több komoly tünetével január végére.