2017. 02. 17
„Ez az utolsó cigarettám, de tényleg…”. Nagyon sokan gyakran elhatározzák ezt. De a megrögzött, erős dohányos számára majdhogynem hősies vállalkozás ezt a rossz szokást egyik napról a másikra feladni. Ez csak keveseknek sikerül, a többség előbb-utóbb újra a cigaretta után nyúl.

2017. 02. 01
Az alábbi fokhagymakúra a meghűléses időszakban erősíti immunrendszerünket, emellett ereinket is tisztítja. A hagyományos fokhagyma-kivonattal szembe ez citromot is tartalmaz, ami felerősíti hatását, adagolása is eltér a hagyományos módtól. Ellenjavallata nincs, maximum a kellemetlen illat okozhat némi problémát, viszont az enyhe alkoholtartalom miatt érdemes a vezetéstől tartózkodnia.

2017. 02. 01
A hagymatea az a csodaszer, amit már nagyanyánk is hatásosan alkalmazott a légúti betegségek vagy köhögés esetén. Nem kell tőle megijedni, egyáltalán nincs rossz íze. Hatékonyabb, mint a legtöbb gyógyszertári csodaszirup.

2017. 02. 01
Nekünk kissé furán csengenek, de Afrikában olyan alap élelmiszer, mint nálunk a burgonya vagy a rizs. A kasszáva, manióka, mandióka, tápióka ugyanannak a semleges ízű növénynek a névváltozatai. Egy íztelen, szagtalan, színtelen terményről van szó, mely nem kifejezetten finom önmagában. A kutyatejfélék családjába tartozik, latin neve: Manihot esculenta. Ez a semleges ízvilágú növény Afrika trópusi részein honos. A belőle előállított gyöngyszerű anyag pedig a tápióka, ami Föld éhező lakosságának napi tápláléka.

2017. 01. 31
Van hét betegség, amelyeket csak úgy emlegetnek, hogy a „hét szent", ugyanis ezeknek elsősorban pszichés okuk van. A mai világban a stressz jelentős megbetegítő, élet megkeserítő tényezővé vált. Sok esetben használjuk ezt a kifejezést, de mit is takar valójában? Dr. Selye János a stressz fogalmát így határozta meg: Bármely szituáció, bármilyen változás, illetve az ezekhez való alkalmazkodás stresszt válthat ki az emberből. A gyász, a veszteség, a magány, a nélkülözés a legnagyobb alkalmazkodást igénylik, ezért ezek az elsődleges stresszforrások.

2017. 01. 31
A vese végzi a méreganyagok kiürítését, gondoskodik a folyadék- és az ásványianyag­-háztartás egyensúlyáról, és ezen túlmenően hormonokat is termel. A közhiedelemmel ellentétben a vesekövek nem a veseállományban képződnek, ha­nem a vesemedencében és a húgycsőben. Rendszerint egészen aprók, és észrevétlenül távoznak a vizelettel. Ha mégis nagyobb kövek alakulnak ki, nagy fájdalom­mal járó görcs lép fel, ha a húgycső izomzata össze­húzódik, hogy a köveket a hólyagba továbbítsa. Ne várjuk meg ezt az állapotot, tisztítsuk vesénket rendszeresen, tea-kúrákat tartva az alábbi három gyógynövény segítségével.

2017. 01. 31
A tél egyik legáltalánosabb betegsége az influenza, elsősorban a légutakat érintő, vírusos eredetű betegség, amely komoly járványokat okozva alaposan megkeserítheti ezen időszakot. Általában egyszerű lefolyású, ám előfordulhat, hogy bakteriális felülfertőződést okozva, a szövődmények súlyosabb állapothoz vezetnek.

2017. 01. 30
Bárkinél kialakulhat ez a kellemetlen jelenség. Mi az oka, és mit tehetünk ellene? A gyenge véna érfala kitágul, folyadékot ereszt át, az bekerül a környező szövetekbe, és ilyenkor bedagad a láb. Lelassul a keringési folyamat, a vér pang a lábszárban, ami trombózisveszélyt hordoz. Minél sűrűbb a vér, annál könnyebben képződnek a vérrögök.

2017. 01. 25
A feketekömény olaját már az ókori fáraók is használták, különleges gyógyítóerőt tulajdonítottak neki, ezért számos betegség kezelésére alkalmazták, de legendásan fiatalos külsejüket is ennek köszönhették. A gondosan válogatott és tisztított magokból a kimondottan erre szakosodott, megbecsült munkások préselték ki az aranyló olajat, amitről uralkodójuk a hosszú és egészséges életet remélte.

2017. 01. 25
Egyre több bizonyíték van arra, hogy a megfelelő vitamin és ásványianyag utánpótlást nem az importált gyümölcsökkel, zöldségekkel kell biztosítani, hanem az adott éghajlaton megtermő, őshonos növényekből. Hogy miért? Mert ideális arányban tartalmazzák mindazt, amire szükségünk van. A kutatások kimutatták, hogy ugyanaz a fajt alma vitamintartalma teljesen eltérő, ha más tájon nevelkedik.