Popov doktor nemcsak a traumatológiáról és a tornáiról híres. Sok népi bölcsességet, egyszerű dolgokat is összegyűjtött. Műve valamiféle olvasmánynapló, orosz nyelvű írás. Csak azokat a részeket emelem ki, amiben érdekességet látok.
Minden tanácsot át kell szűrni a lélek és a józan ész szűrőjével. Ne vegyétek készpénznek, cselekvési útmutatónak.

 
Gyógyító levelek
Vannak olyan napjaink, amikor tele vagyunk energiával és örömmel. Meg szeretnénk osztani valakivel. Írjunk neki egy levelet! Ez a levél gyógyító hatású lesz. Hány ember rohant vissza az égő házba, hogy kimentse féltve őrzött leveleit a tűzből? Egy levél a kedvestől, a baráttól, egy közeli embertől. Ha kapsz egy ilyen levelet, elmúlik a bánatod, újra élni akarsz. Ne halogassátok, írjatok levelet az érzéseitekről, gondolataitokról. Esetleg kérjetek bocsánatot!
(N.B. Én magam több száz ilyen levelet írtam, mikor leveleztem az engem valamilyen úton megtaláló, segítségre, vigaszra váró embereknek. Nekem is jólesett, amikor hírt kaptam róluk, hogy éppen hogy vannak, javult-e az állapotuk. Van, aki azt írta, hogy a levelek tartják benne a lelket.)

Hogyan lehet felébreszteni reggel az idegrendszert?
A bőr és az idegrendszer rokonok. Dörzsöljük össze a tenyerünket, dörzsölgessük meg a kézfejünket, töltsük fel energiával. Utána jó hangulatban dörzsöljük át az egész elérhető testünket, kezdve az arccal, nyakkal, fülekkel, fejbőrünkkel. Egyszer csak megérezzük, hogy ez milyen jó! Utána lehet nyújtózkodni. Nyújtózkodásban vegyünk példát a cicáról.

Vakargassuk a fülünket!
Nyújtózkodás után húzogassuk a hajtincseinket, ezzel javítva fejbőr vérellátását. Ugye milyen jól esik! Azért nem kell kitépni! Nem fog annyira hullani a hajunk, ha jó a hajhagymák vérellátása. Utána megsimogatjuk a fejünket. Utána kicsit meghúzzuk a fülünket. Majd megsimogatjuk, megnyugtatjuk őket. Ugye milyen jól esett?

Az élénkségünk  a tenyerünkben van…
Kávé és tea nélkül is egész nap frissek lehetünk, ha összedörzsöljük a tenyerünket naponta 5-6-szor kb. 2-2 percre. Ne feledjük, az agykéreg működése legerősebben a kézfejünkkel van összeköttetésben, hiszen a kezünk munkáját is az agy irányítja. Dörzsölés közben gondoljunk arra, milyen kellemes is volt a fizikai munka. A tenyerünket felmelegítve aktivizálódnak az idegsejtek és velük együtt az egész testünk.

Harmóniában a természettel
Először is engedelmeskedjünk a természet törvényeinek. Egész életünkben küzdünk a nehézségi erővel szemben, most engedjük át neki magunkat! Tárjuk oldalra a karjainkat, kicsit tartsuk, hogy érezzük a súlyukat, utána engedjük le, rongybaba szerűen. Megnyugszunk, nem leszünk annyira érzékenyek, visszanyerjük az egyensúlyukat. Állva, vagy ülve egyaránt végezhető gyakorlat. Ismételgessük, amennyit jólesik.
Belélegezzük az egészséget, kilélegezzük a betegséget.
Mi is az a nagyon mély légzés? Ami legjobban a kedvünkre van. Képzeljük magunkat a tavaszi réten, vagy erdőben, lássuk az első virágokat. Érezzük a foltokban olvadó hó illatát, a föld illatát. Mindezt belélegezzük, és amikor kilélegzünk, távozik belőlünk a szorongás, betegség, bánat, öregség. Nyissátok ki a szemeteket, ugye, hogy jobban érzitek magatokat ma, mint tegnap?

Győzni fogtok!
Az élet manapság intenzív, kegyetlen, gyakran még az erős emberek is elveszítik az önbizalmukat. Megbetegednek. Álljatok meg egy percre és figyeljetek rám. Egyik kezetekbe gyűjtsétek be mindazt, amit ki akartok dobni a szemétbe. Emeljétek fel. Minél magasabbra emelitek a kezeteket, annál több rossz dolgot gyűjtötök benne össze. Most teljes erőből engedjétek le és kiáltsatok egy hatalmasat! HA!!! Ebben a pillanatban úgy fogjátok magatokat érezni, mint a mesebeli, földbecsapódott madár, aki hercegnővé változott. Ismételjétek többször. Ne feledjétek, az ember azért esik át megpróbáltatásokon, betegségeken, hogy legyőzze őket, és még erősebb, még egészségesebb és még boldogabb legyen.

Fellélegzés
Sokan szenvednek a szeles, szélrohamos időjárástól. Kellemetlen légzési és keringési panaszokat tapasztalnak. Hogyan lehet ettől megszabadulni? Emlékezzetek, hogy amikor vége van egy munkának, ha megoldódott egy probléma, ha megkerült egy elveszett tárgy, akkor fellélegzünk. Ezt kell felidézni és 10-szer megismételni. Azonnal jobban lesztek.
Meséljetek, mosolyogjatok, rajzoljatok, énekeljetek
Ezek magukért beszélő dolgok, ezért nem is részletezem, de tudtátok például, hogy a rajzolás a legjobb gyógyszer hipochondria ellen? A friss fejhez könnyű lábakra van szükség. Feküdjetek a hátatokra és a lábfejeteket hajtsátok magatok felé, majd vissza. Így 100-szor. Amikor utána felálltok, könnyűnek, vidámnak érzitek a lábaitokat. Napi pár perc, de megéri.

Lev Tolsztoj kedvenc tornagyakorlata
Ez a kaszálás utánzása. Napi max 5 perc. A belégzés a szokásos, de a kilégzés erővel, löketszerűen, az összezárt ajkakon keresztül történik, mint kaszálás közben.
Csavarjátok ki a kezeteket!
Testünk legtöbbet dolgozó, legtöbbet szenvedő része a kezünk. A túlfeszített izmok összehúzódnak. Újra rugalmasak, puhák lesznek, ha kicsit megnyújtjuk őket. Mintha ruhát csavarnánk ki, a beteg kezünket csavarjuk magunk felé. Az egészséges kezünkkel fogjuk meg csuklónál és segítsünk neki. Csinálhatjuk bottal is, nedves törülközőnek képzelve. Kicsavarásnál nyúlnak az izmok!

A varázsvessző kiigazítja a testtartásokat
Valamikor a jókisasszonyok neveldéjében a növendékeknek bottal a hátuk mögött kellett járniuk. A szép, büszke testtartásban ez sokat segített. A vállak lazák, le vannak engedve. A két kar tartja vízszintesen a botot.

Milyen jó balkezesnek lenni!
Sokan próbálják fejleszteni az intuíciójukat. Nem véletlen az, hogy azok, akik balkezesnek születtek és átnevelték őket mindent jobb kézzel csinálni, sokkal finomabb intuícióval rendelkeznek, mint azok, akiknél a jobb kéz és a bal agyfélteke fejlődött ki jobban. Annyi a teendő egy jobbkezesnek, hogy tanítsa meg a balkezét is dolgozni, írni. Otthon nyugodtan csinálhatja, senki sem fogja kinevetni. Viszont fejlődni fog az intuíciója. A harmonikus fejlődéshez mindkét kézre egyaránt szükség van. (N.B. Balkezesnek születtem, engem is átneveltek a szép kézre. Néha otthon bal kézzel eszem, mivel most már nem mordul rám a nénikém. Szegény, hol van ő már?)

A nagy has
A nagyhasúak hiába sportolnak, hiába csinálnak ezernyi hasizom erősítő gyakorlatot, a hasuk nagy marad. Mivel a probléma nem a hasban van, hanem a derékban. A nagyhasú embereknél be van hajolva a derék, az izmai feszesek és ez a hasizom ellazuláshoz vezet, hiába erős.
Feküdjünk a padlóra, a hátunkra. Hajtsuk be kissé a lábunkat, a vállunk maradjon a talajon. Belégzéskor kissé emeljük meg a derekunkat, gördüljünk a farkcsontunkra, azaz szorítsuk a talajhoz. Érezni, mennyire feszesek lesznek a derék izmai. Kilégzéskor, a vállunkat és keresztcsontunkat a talajon tartva leszorítjuk a talajra a derekunkat. Belégzésnél nagyobb lesz a has, kilégzésnél kisebb. Reggel és este 15-20 gyakorlat. Két hét múlva látható lesz a jótékony eredménye. Lehet ezt fal mellett állva is csinálni. Amikor a derékizmok feszesek, akkor a hasizmok lazák. Azt kell elérni, hogy a hasizmok is tónusban legyenek. Belégzés és érezzük, ahogyan megfeszül a derékizmunk. Kilégzés és a derekunkat maximálisan a falhoz szorítjuk. Újra belégzés, a hasunk újra megnagyobbodik, derékizmunk megfeszül. Kilégzés és a derekunkat újra maximálisan a falhoz szorítjuk. Napi 7-8 gyakorlat elég.

A sérüléseket mozgással gyógyítsátok
Ha munka közben megvágod a kezed, vagy rácsapsz az ujjadra, önkéntelenül elrántod a kezed, elkezded rázni. Sérülésnél egyrészt szükség van nyugalomra, de másrészt ahol nincs mozgás, pangásos jelenségek lépnek fel. A sérült testrész 10-20 perces mozgatása, tornáztatása levezeti a feszültséget a sérült helyről.
 

A „Harmadik utas orvoslás” (Moszkva, 2007) c. könyv rövidítése. A könyv a www.3med.ru weblapon olvasható.
(folytatjuk)

A második rész itt olvasható: https://zoldujsag.hu/doktor-popov-tanacsai-2-a-vilaghiru-orvos-meglepo-dolgokat-javasol-45199

 

A harmadik rész itt: https://zoldujsag.hu/doktor-popov-tanacsai-3-a-vilaghiru-orvos-ujabb-meglepo-javaslatai-67071

 

és a negyedik itt :  https://zoldujsag.hu/doktor-popov-tanacsai-4-a-vilaghiru-orvos-ujabb-meglepo-javaslatai-67118

Bartha Ferenc
mérnök
MAG közösség