Bizony-bizony itt a szeptember, és ezzel együtt elmúlnak a laza, gondtalan, nyári vakációs napok. Az iskolásokat megérinti az iskola édes-kesernyés rendszeretetre szoktató szigora. Ám szeptember elsejével egy csapásra megváltozik a felnőttek eddig kicsit kötetlenebb, táborokkal, nyaralásokkal, nagymamis felvigyázó vakációkkal színesített napi időbeosztása is.

A nebulóknak vége a délig tartó alvásnak, a nagymamák és nagypapák kényeztetésének, a céltalan lődörgéseknek, a későig tartó buliknak. Milyen jó is volt leülni a barátokkal egy-egy mozi után a játszóterek padtábláira, és elmélkedni, választ keresni az élet nagy kérdéseire – elfeledve sokszor az idő múlását is. De volt idő bőven, nem kellett leckét írni, tanulni, külön órákra járni, majd másnap korán kelni és reggel nyolctól délutánig órákon át figyelni, jegyzetelni. Az első nap a suliban még csak eltelik, a rég nem látott barátokkal való találkozás örömével, de a többi sablonos és főleg egysíkú. Vége szakad a tábori ismeretségeknek, ritkulnak, majd teljesen elmaradnak ez új barátok levelei.
A szülők helyzete is teljesen megváltozik, - a gyereket kelteni kell, a fürdőszobai beosztás rendje átalakul, tízórai és reggeli készítés, a gyerek pontos útra bocsátása. A dolog délután folytatódik a csemete tanulmányi ellenőrzésével, folyamatos figyelemfelhívásával, hogy már iskola van, tanulni kéne. Mindennapi feladattá válik a másnapi ruhák előkészítése és a gyerek időbeni ágyba terelése, hogy másnap mindez kezdődjön elölről.
Szerencsére mindenre van gyógyír, így erre a bizonyos stresszhelyzetre is fel lehet készülni. A tanulókat indítsuk egy finom reggelivel, melyből ne hagyjuk ki a sok gyümölcsöt és ezzel együtt a szervezet számára fontos vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó minőségi gyümölcsteát. A bőséges tea kiválasztásnál legyünk figyelemmel arra, hogy a termék jó minőségű valódi aromazáró csomagolású (hozzáadott cukor nélkül is élvezhető) és lehetőleg hazai legyen.
Az első kritérium azért fontos, mert a teák a beltartalmi értéküket - főleg az illóolajos növényi részeket tartalmazók - csak ebben a csomagolási formában tartják meg. A másik pedig azért, mert az itthoni gyártók jobban ismerik az itt élő emberek ízlését, íz világát. Amennyiben szeptember elején is folytatódik a kánikula úgy a diákoknak, mint a felnőtteknek javasolt a frissítő citromfű és borsmenta tea (természetesen valódi aromazáró csomagolásban) fogyasztása.
Az iskolakezdés egyik legnagyobb réme a gyomorrontás. A nem otthon étkező, ún. menzás gyerekek közül egyesek nehezen viseli az étkezés terén bekövetkezett drasztikus változást. Nekik javasoljuk a kamillatea, a borsmentatea, a köménymagtea vagy esti köménymagleves fogyasztását. Természetesen felnőtteknek is van ajánlatunk. Felfrissülésre nekik is ajánljuk a citrom- és borsmentateákat, a gyümölcsökkel ízesített zöld és fekete teákat, az alvászavarral küszködőknek a komlóteát, az iskolakezdés miatt legyengült immunrendszer erősítésére kasvirágteát, valamint Ganoderma-Coprinus (Immunbomba) étrend kiegészítők fogyasztását. A fent felsorolt teák illetve étrend kiegészítők fogyasztását érdemes minél hamarabb beiktatni, hogy könnyebb legyen az iskolatáska, és a vele járó stresszhelyzet átélése.
Molnárné Bosznay Éva
Gyógyfű Kft. (̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!