FACEBOOK1 FACEBOOK2A diabétesz a metabolikus betegségek olyan csoportjába tartozik, mely a magas vércukorszintben nyilvánul meg leginkább. A hiperglikémia legfőbb oka a hasnyálmirigy túl-, illetve alulműködése. Kétféle cukorbetegséget különböztetünk meg, az 1-es és a 2-es típusút.Az 1-es típusú cukorbetegség

Ezt a diabétesz típust nevezik még inzulinfüggő cukorbetegségnek is. Kialakulása gyermekeknél és 30 éves korig a fiataloknál a legelterjedtebb, idősebbeknél elég ritkán alakul ki.

Kialakulásának fő oka a hasnyálmirigy inzulintermelő kapillárisainak sérülése, hibás működése. Az 1-es típusú diabétesznél van szükség a szervezetben az inzulin pótlására a megfelelő élethez. Amennyiben az inzulinpótlás és az étrend nincs megfelelően szabályozva, hipoglikémia vagy cukor kóma veszélye áll fenn. Az ebben a típusú diabéteszben szenvedő embereknek nagyobb az esélye, hogy vakság, szív- és érrendszeri betegség, illetve veseelégtelenség alakuljon ki.A 2-es típusú cukorbetegség

Ezt a típusú diabéteszt nem inzulinfüggőnek is szokták nevezni. Általában felnőtt korban alakul ki. Ilyenkor a hasnyálmirigy ugyan termel inzulint, de a hormonszint időről időre visszaesik, illetve a sejtek inzulin-ellenállóvá válnak. Az ilyen típusú diabétesznél kezdetben akár a diéta is elegendő lehet, mellyel szabályozhatjuk a szénhidrát bevitelét a szervezetünkbe.

Fontos megjegyeznünk, hogy a 2-es típusú diabétesz kialakulásának legfőbb oka az elhízás.Pár szó a diétáról

Mindkét típusú diabétesz esetében a diéta nagyon fontos szerepet játszik és minden esetben teljesen egyénileg kell kialakítani. A diétában a gyorsan felszívódó szénhidrátoknak korlátozni kell a mennyiségét, ajánlott inkább a rostok és az összetett szénhidrátok fogyasztása.

Ajánlom figyelmükbe a Herbagold egy nagyszerű termékét, az élelmi rost kapszulát. Teljesen természetes úton előállított, magas rosttartalmú gyógynövényeket tartalmaz a termék, mely nagy segítség lehet a diéta kiegészítésében.

Ezek mellett, persze ajánlott a zsírok bevitelének a csökkentése is, az elhízás elkerülése érdekében.Miért is fontos a diéta cukorbetegek számára?

- segít normalizálni a cukorszintet a vérben a nap folyamán

- megakadályozhatja a cukorkómát

- csökkentheti a szövődményes betegségek kialakulását, vakság, szívproblémák

- fedezi a szükséges tápanyagokat, biztosítja a szervezet megfelelő fizikai állapotátTáplálkozási tanácsok cukorbetegeknek

Az étkezéseknek mindig meghatározott időben kell történniük. Ideális lehet kisebb adagokban, akár 6-7 alkalomra elosztva étkezni. Ezzel a módszerrel, könnyebben stabilizálhatjuk a cukorszintet a vérünkben.

Az 1-es típusú cukorbetegség esetében az étkezéseket természetesen szinkronba kell hozni a hosszú hatású inzulin adag beadásával.  Ajánlott ilyenkor étrend kiegészítővel is támogatni az inzulin hatását. Szintén nagyon hatásosnak bizonyulhat a Herbagold cég Fehér Eperfa kapszulája, vagy éppen a teája.

Segít a szénhidrátok lebontásában mely a diéta 50-60%-át teszi ki. Persze ennek érdekében ajánlott inkább az egyszerű cukrok bevitele, mint például a fehér kenyér fogyasztásának minimalizálása. Ezek a szénhidrátok, melyek a fehér kenyérben megtalálhatóak, hirtelen megemelhetik a vércukorszintet. A diéta nagy részét növényi termékek, élelmiszerek és zöldségek teszik ki, melyekben lassan felszívódó szénhidrátok vannak, és segítenek a cukorszint ingadózásának elkerülésében.

A Herbagold cég termékei között megtalálhatók minden olyan jótékony hatású készítmény, amely segíthet a diéta kialakításában, kibővítésében, leegyszerűsítésében.

A gyümölcsök fogyasztásakor figyelnünk kell a cukorszintjükre. Sajnos az étrendből ajánlott minimalizálni a szőlő, a banán és a mangó fogyasztását, mert igen magas a cukortartalmuk. A fehérjék a diéta 12-15%-át kell, hogy kitegyék, melynek leginkább állati eredetűnek kell lennie. A zsírokat 20-30% között kell diétában megtartani, hogy a szervezet energia és koleszterin szintje az egészséges tartományban maradjon. Cukorbetegeknél ajánlott a fehér húsok és halak fogyasztása.Ajánlott élelmiszerek cukorbetegeknek:

- zöldségek

- hüvelyes zöldséges (Herbagold termék: DIABETOCAPS kapszula)

- tojás (legjobb fehérje forrás)

- növényi zsírok

- sovány tejtermékek

- teljes kiőrlésű pékáru

- alacsony cukortartalmú gyümölcsök

- fehér húsok, halak

- rostok (Herbagold termék: Élelmi rost kapszula)Káros és tiltott élelmiszerek:

- alkohol

- cukor, édességek

- magas zsírtartalmú ételek

- magas sótartalmú ételekA diabétesz nem is igazán számít betegségnek, ha a diéta megfelelő és vigyázunk arra, mit is eszünk.Banknote Kft. - „Herbagold”

1163 Budapest, Cziráki u. 26-32.

„A” épület alagsor 7

tel.: 06 1 445-0940

www.herbagold.hu 


(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!