A hólyaghurut, a köznyelvben felfázás, a  leggyakoribb betegségek egyike. Elsősorban a nőket érinti, de idősödő férfiak esetében sem ritka.


Ismert, hogy a tőzegáfonyából készült kivonatok kedvező hatásúak lehetnek a húgyúti problémákra, de vannak kevéssé vagy alig hatékony tőzegáfonya-készítmények. Mi ennek az oka? A problémát az jelenti, hogy nem mindegy honnan származó tőzegáfonyából készül a gyümölcs-kivonat és az sem, hogy mit tekintenek hatóanyagának és azt hogyan nyerik ki.

„i SAY Felfázásra” - készítmény

Mostanáig az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) egyetlen tőzegáfonya-kivonattal végzett kutatás esetében sem találta a hatást tudományosan igazoltnak. Végül az EU egészségügyi hatóságai egy új, amerikai tőzegáfonya hatóanyagot (Cranberry-Active) elfogadták gyógyhatásúnak, amely holland készítményként „i SAY Felfázásra” névvel orvostechnikai eszközként (nem étrend-kiegészítő) került 2014-ben Magyarországon is forgalomba a hólyaghurut kezelésére és megelőzésére.

Nem a PAC számít

Szakmai újdonság az a felismerés, hogy nem a tőzegáfonya-készítmény eleddig arany-satandardnak hitt proantocianidin (PAC) mennyisége a meghatározó a hatékonyság szempontjából, hanem annak speciális szerkezete. Az eddig ismert tőzegáfonya-készítmények (őrlemények, levének koncentrátumai, magas PAC-tartalmú kivonatok) hatása 9 óra elteltével már csökkenőben van, addig az  új típusú koncentrátum (500mg egy kapszulában) további hatásnövekedést produkál a 24. óráig, sőt újabb kapszula bevétele nélkül 36 óra után is mintegy 50%-ban hatásos.
Klinikai vizsgálatok szerint sikeresen és gyorsan szünteti a húgyút gyulladt állapotát, tartósan csökkenti a húgyútban felszaporodott E. coli baktériumok mennyiségét és a húgyút sikeres gyógyulását eredményezi. Ajánlott antibiotikum-kezelések mellé, az antibiotikum-rezisztens baktériumok keletkezésének gátlására.

ZoldUjsag-isay-2016marc

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!