Agyunk több mint 50%-a zsírokból épül fel, ebből 30%-nyi az esszenciális zsírsavakhoz tartozó, omega-3 csoportba sorolt DHA (dokozahexaénsav). Az omega-3 csoport tagjai az ALA-alfa linolénsav, az EPA-eikozapentaénsav és a DHA. Ez utóbbi kettő az elmúlt években kiterjedt vizsgálatok tárgyát képezte, mert nemcsak az idegrendszer embrionális fejlődésében, hanem a gyermekek memoriter, kognitív és magatartás funkcióinak fejlődésében is kiemelkedően fontosak. A szervezet képtelen szintézisükre, és átalakításuk sem történik hatékonyan. A növényi eredetű zsírsavakat a sejtmembránok nem veszik fel, míg az állati eredetű DHA-t igen. Az anyatejben is magas a DHA koncentráció, mely nagyon fontos a csecsemő, idegrendszerének és retinájának fejlődése szempontjából.

Kognitív képességeinket, memóriánkat nemcsak neuronjaink száma határozza meg, hanem összeköttetésük bonyolultsága, az ingerület átvitel gyorsasága és hatékonysága. A Neuron című folyóiratban megjelent tanulmány szerint, azon gyermekeknél, akik EPA/DHA pótlást kaptak, a neuronhálózatok növekedése mérhetően többszöröse volt a korcsoport normál, de zsírsavat nem pótolt tagjaihoz képest. A gyermekek számára igen fontos, hogy agyuk intenzív fejlődésének korszakában, mely kb. 14 éves korig tart, hozzájussanak mindkét fontos Ω-3 molekulához a megfelelő mennyiségben, naponta. Mindkét molekula nagy mennyiségben fordul elő a tengeri halakban, melyből javasolt 200-300 grammot fogyasztani hetente. Magyarországon a tengeri hal fogyasztása ennek kb. egy nyolcada csupán.
Az egyik legjelentősebb vizsgálat a 2005-ben végzett Oxford-Durham Study volt, mely során 117 gyermeknél, három hónapon keresztül Ω-3/ Ω-6 étrend-kiegészítőt adtak (1:4 arányban) egy kontroll csoporthoz képest. A 78 fiú és 39 leánynál, (5-12 év) mozgás koordinációs, tanulási (pl. dyslexiás), viselkedési (pl.hyperaktív) és pszichosociális zavar mutatkozott. Beválasztáskor vizsgálták a gyermekek manuális képességeit, labdaérzékenységét, a statikus és dinamikus egyensúly, olvasási és helyesírási képességét, valamint viselkedés zavaraikat.
Jelentős javulást mutattak az olvasás, helyesírás és viselkedési zavarok területein a vizsgálati idő végére. Az aktív csoportban a gyermekek háromszor gyorsabban fejlődtek az olvasás területén és 2x gyorsabban a helyesírásban, mint a placebo csoportnál. A vizsgálat második részében, a placebo csoport is fejlődésnek indult a pótlásnak köszönhetően, bár lemaradásuk a normál korcsoporthoz képest valamelyest megmaradt.

 

A TiniMemó rágó kapszulák A, C, D és E-vitamin mellett tartalmaznak Omega-3 zsírsavakat, finom, limonádé ízesítésű étrend-kiegészítőként. Ezen készítmény segítségével pótolhatjuk azon Omega-3 mennyiség egy részét, melyet gyermekünk a rendszeres halfogyasztás hiányéban nem visz be szervezete számára. Egy új termék család pedig finom, gyümölcs ízesítésű ital és krém formában is lehetővé teszi az Omega-3 bevitelét, ez az Omega Koktél és az Omega Krém.

www.quantumpharma.hu