– A friss kakaófoltot meleg sós vízzel mossuk át, majd langyos vízzel öblítsük ki az anyagot.
– A fűfoltot világos színű ruhákból úgy tüntethetjük el, hogy az anyagot egy napig aludttejben áztatjuk, majd meleg vízben kimossuk. Szintén jól működik, ha friss citromlevet csepegtetünk rá, majd erősen dörzsöljük. Régebben keletkezett foltnál a száraz textíliát enyhén megnedvesítjük alkohollal, és citromsavval vagy citromlével bedörzsöljük.
– Kávéfolt ellen meleg vízben oldjunk fel sót, és ebben áztassuk ki a szennyeződést a ruhából. Szükség szerint dörzsöljük. Ha a folt eltűnt, langyos vízben öblítsük ki a textíliát. Friss kávéfoltot jól tisztít a tejbe áztatás is. Utána alaposan öblítsük ki meleg vízben az anyagot.
– Kávéfoltot tojássárgája és kevés vízből álló keverékkel is hatásosan tisztíthatunk. Utána langyos vízzel mossuk ki.
– Általános folttisztítóként aceton helyett az ecetsavat, citromsavat, vagy a citromlevet próbáljuk ki.
– Ajakrúzst, kávéfoltot, sörfoltot, filctoll nyomot, fűfoltot stb. alkohollal távolíthatunk el. Az esetek többségében az anyag foltos részét be kell áztatni az alkoholba, majd átdörzsölni.


– Az ammóniatartalmú folttisztítókat helyettesíthetjük bórax-szal, nátrium-bikarbonáttal, ecettel. A bórax fehérítő hatással rendelkezik, tehát csak fehér textíliáknál alkalmazzuk. A bóraxszal óvatosan kell bánni!
– A csokoládéfoltot citromlé segítségével maradéktalanul eltüntethetjük.
– Tintát gyorsan dörzsöljük be meleg tejjel, de hatásos a citromos kezelés is. Szükség esetén többször cseréljük a tejet.
– Gyümölcs és zsírfoltot puha zsemlével tüntethetünk el a szövetből úgy, hogy a friss zsemlét sütőforróra melegítjük, és a meleg zsemlebéllel azonmód kidörgöljük a foltokat. Ezután természetesen meleg vízzel öblítsük át a ruhadarabot.
– Ha kezünket befogta a tinta, paradicsom- vagy citromlével könnyedén orvosolhatjuk a problémát.
– Vörösborfoltot sóval, kevés citromlével, vagy langyos tejbe áztatással távolíthatunk el. Só helyett fehér ruhákhoz bóraxot is használhatunk. Fél órát hagyjuk rajta, majd mossuk ki.
– Vérfoltot hideg sós vízzel tüntethetünk el. Utána öblítsük ki a textíliát.
– Az izzadságfoltot ecettel távolíthatjuk el.
– A friss zsírfoltot burgonyakeményítővel szórjuk be, pár órát hagyjuk rajta, majd keféljük ki.
– A kötött holmin keletkezett zsírfoltot többször spricceljük be szódavízzel, majd egy tiszta nedvszívó ruhával itassuk fel.
– Mustárfoltot glicerines ronggyal dörzsöljük be, hagyjuk állni, aztán szappannal és hideg vízzel mossuk ki.
– Gyümölcsfolton segít a gyors leforrázás. Azoknál a gyümölcsfoltos ruháknál, amiket nem szabad forrázni, ecetet vagy citromot használjunk tisztítószerként.

A sorozat további részei:
Ablaktisztítás
Bútorápolás, kárpittisztítás
Padlóápolás, szőnyegtisztítás
Konyhai eszközök, edények tisztítása
Fürdőszoba, WC, csempe tisztítása
Ruhák, cipők tisztítása
Fémtisztítás