Mielőtt vegyszerekhez vagy egyéb drasztikus módszerekhez nyúlnánk, érdemes megnézni, milyen praktikákkal oldhatjuk meg környezetbarát és hatékony módon a takarítást. Segítségül íme kategorizálva néhány bio-praktika:

– Fogkrémmel remekül lehet krómfelületet tisztítani, polírozni. Karcolásra figyelni kell.
– Szintén króm felületek fényezésére szolgál az almaecetes bedörzsölés.
– A krómozott mosogatót kicsavart citrom héjával tisztítsuk. Ha nagyon csúnya a mosogató, kevés alkoholt öntsünk egy tiszta rongyra, és dörgöljük át a felületet. Utána öblítsük tiszta vízzel és töröljük szárazra.
– A horganyzott ablakpárkányt petróleum, ecet és finom szemcséjű súrolópor keverékével tisztítsuk és fényesítsük. Keverjünk össze fél liter petróleumot fél deci ecettel, és az előzőleg már a párkányra szórt súrolóport a folyadékkal jól locsoljuk be, majd törlőronggyal a felületet alaposan dörzsöljük át. Végül bő vízzel mossuk le és töröljük szárazra.
– Horganyzott felületről a fekete foltokat petróleumos ronggyal dörzsöljük le, és fémtisztítóval vagy hámozott főtt burgonya levével fényesítsük.
– Az óntárgyakat dörzsöljük be nyers káposztalevéllel, vagy zöld hagymaszárral. Öblítés és szárazra törlés után kitűnően megtisztulnak.
– Ezüst tisztításához tegyünk egy edény aljára alufóliát, és egy marék mosószódát. Helyezzük a tárgyakat az edénybe, és öntsük rá annyi vizet, hogy ellepje. Ezután öblítsük le őket forró vízzel, és szárítsuk meg.


– Ha a gáztűzhelyen erős a lerakódás, szórjunk sót a tűzhely lapjára, és öntsük le ecettel, hogy ellepje a ráégett ételfoltokat. A legmakacsabb szennyeződést is feloldja.
– Vasból készült tárgyakat étolajjal kenjük be, és puha ronggyal dörgöljük szárazra.
– Az erősen oxidálódott és foltos sárgaréz kilincseket jól tisztíthatjuk sóból és ecetből, ill. citromléből és sóból készített oldattal. A keverékből egy keveset öntsünk egy puha rongyra, és a kilincs teljes felületét dörzsöljük át, majd alaposan öblítsük le, végül egy másik ruhával töröljük szárazra és fényesre.
– A megfeketedett alumínium kilincseket félbevágott citrommal dörzsöljük fényesre, utána meleg vízzel mossuk le. Puha ruhával töröljük szárazra.
– Vörösréz felületek tisztítására jó megoldást jelent az aludttejjel történő bedörzsölés. Ezután öblítés és szárazra törlés következik.
– Ezüst tisztítását, illetve fényezését liszttel is megoldhatjuk. Nincs más dolgunk, mint lisztezett kendővel dörzsöljük be az elszíneződött felületet, majd egy másik tiszta ruhával fényesítsük ki.
– Ha a megfeketedett alumíniumot félbevágott citrommal jól bedörzsöljük, majd egy tiszta puha ronggyal szárazra töröljük, visszanyeri eredeti fényét.

A sorozat további részei:
Ablaktisztítás
Bútorápolás, kárpittisztítás
Padlóápolás, szőnyegtisztítás
Konyhai eszközök, edények tisztítása
Folttisztítás
Fürdőszoba, WC, csempe tisztítása
Ruhák, cipők tisztítása

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!