Mielőtt vegyszerekhez vagy egyéb drasztikus módszerekhez nyúlnánk, érdemes megnézni, milyen praktikákkal oldhatjuk meg környezetbarát és hatékony módon a takarítást. Segítségül íme kategorizálva néhány bio-praktika:

Ablaktisztítás

– Ablaküveget legjobb felhős, száraz időben tisztítani, mert erős napfényben az üveg foltos és homályos lesz.
– Ecetes ruhával dörzsöljünk be az ablakot, és tegyünk az öblítővízbe egy evőkanál alkoholt. Nedvszívó ronggyal vagy újságpapírral töröljük szárazra.
– Poros ablakot először portalanítani kell egy ruhával. Majd meghámozunk egy nagy burgonyát, és vastag lapokra vágjuk. A vágási felülettel alaposan dörzsöljük be az ablakot, végül tiszta vízbe mártott szivaccsal mossuk le, és puha ronggyal vagy újságpapírral töröljük szárazra. Az öblítővízbe tett egy evőkanál alkohol tükörfényessé teszi az üveget.
– Az ablakkeretre rakódott légypiszkot legkönnyebben hideg teába vagy lefölözött tej és hideg víz egyenlő arányú keverékébe mártott puha ruhával moshatjuk le.
– Télen a befagyott ablaküvegről a jeget sós vízzel távolítsuk el (egy liter víz, 10 dkg só). A fagyott üvegfelületet dörzsöljük be vele. A jég néhány perc alatt elolvad és letörölhető. Hideg időben sem párásodik be az üveg, ha a belső felét glicerinbe mártott ronggyal vékonyan áttöröljük, majd száraz, puha ruhával fényesre dörzsöljük.

 

Bútorápolás, kárpittisztítás

– A penészt alkoholba mártott ronggyal tüntethetjük el a bútorról.
– Antik bútorok tisztítására és alkalmas a tejjel megnedvesített vászondarab.
– Bútorfényező készíthető 1 rész citromfű-olaj, és 3 rész olívaolaj keverékéből.
– Fa bútor fényezésére és ápolására használhatunk méhviaszt, növényi olajokat, citromot is. Hatásos keverék készíthető 2 rész olívaolajból és 1 rész citromléből. Olívaolaj helyett használhatunk méhviaszt, ami kellemes illatot is ad bútoroknak.
– Étkezőasztalról só és étolaj keverékével, vagy citromlével dörzsölve tüntethetjük el a foltokat, majd befejezésként száraz ronggyal töröljük át a bútor felületét.
– A megkopott konyhabútort szebbé és tisztává tehetjük, ha lemossuk szappanos, szódás oldattal, majd tiszta vízzel átmossuk, és szárazra töröljük.
– Tejfoltot világos tölgyfa bútorról gyenge bóraxoldatba mártott tiszta ruhával távolíthatunk el. A foltot többször át kell dörzsölni, végül pár csepp méhviasszal fényesítsük ki a helyét.
– Tölgy és mahagóni ápolására jól bevált módszer, ha langyos sörrel dörzsöljük át, majd rögtön szárazra kell törölni.
– Ha a bőrbútoron zsíros folt keletkezett, szódabikarbónás lemosással lehet eltüntetni.
– A lenolaj bőrkárpitok tisztítására, puhítására is remek.
– Tintát ecetes törlőronggyal lehet fa felületről eltüntetni.
– Bútorkárpit vagy autókárpit friss foltjait érdemes először szódavízzel kezelni. A csúnya foltokra, pecsétekre szórjunk sütőport. Ha húsz percig hagyjuk hatni, a letakarítás után a friss, kellemes illatnak is örülhetünk.
– Üveg asztallapra kenjünk puha papírral citromlevet. Szárítsuk meg, utána újságpapírral fényesítsük, vagy az ablaktisztításnál használt módszereket is alkalmazhatjuk.
– A nádbútor besárgulását megakadályozhatjuk, ha időnként langyos sós vízzel átmossuk.

Padlóápolás

– A szennyezett PVC, csempe vagy linóleum padlót remekül tisztíthatjuk, ha egy liter meleg víz és egy evőkanál mosószóda keverékével mossuk fel. A makacsabb szennyeződéseket dörzsöljük be epeszappannal.
– Viaszos padlót legeredményesebben hideg teafőzettel tisztíthatunk.
– Általános folttisztítóként linóleumhoz használjunk néhány csepp növényi olajat.

 

Szőnyegtisztítás

– Ha közönséges konyhasóval alaposan átkeféljük a szőnyeget, visszanyeri eredeti színét.
– A szőnyegre cseppent gyertyafoltot könnyen ki tudjuk venni, ha (itatós)papírt teszünk rá, és meleg vasalóval átvasaljuk.
– Piszkos szőnyeg tisztítására kitűnően megfelel a növényi alapú, biológiailag könnyen lebomló sampon.
– Elpiszkolódott szőnyegbe dörzsöljünk teafüvet, majd alaposan porszívózzuk ki.
– Ha vörösbor ömlött a szőnyegre, spricceljük be többször szódavízzel vagy ásványvízzel, szórjuk be sóval, és itassuk fel nedvszívó ronggyal.
– Ha szőnyegre vagy kárpitba rágógumi tapadt, addig dörzsöljük folyamatosan egy jégkockával, (vagy konyharuhába csavart jégkockákkal), amíg leszedhető nem lesz.
– A ragasztófoltot ecetbe mártott kendővel tüntethetjük el a szőnyegről.

Konyhai eszközök, edények

– Mikrohullámú sütő belsejét úgy tisztíthatjuk meg, hogy egy tál forró vízbe belekarikázott citromot helyezzünk a tálcájára. Addig melegítsük, amíg elegendő gőz képződik, és fellazul a szennyeződés. Ezután könnyedén tisztára törölhetjük a sütő belsejét egy puha, nedvszívó ruhával.
– A tűzhelyre kifutott az ételre tegyünk szódabikarbónát, amíg még meleg, várjunk, míg magába szívja, és töröljük tisztára.
– Ha az agyagedény magába szívta a zsírszagot, és emiatt nem lehet használni, tegyük egy nagyobb edénybe, és erős ecetes vízben főzzük ki, majd egy napig áztassuk hideg vízben. A zsírszag teljesen eltűnik.
– Ha az agyagedény kellemetlen szagú, hidegvízzel teli edénybe állítsuk, a vízbe tegyünk szódát és szappant, majd negyed óráig főzzük. Ha az edény nagy, úgy szagtalanítsuk, hogy szódát főzünk benne. Azután többszöri öblítés után a napon megszárítjuk.
– A konyhai eszközökről eltüntethetjük a hagymaszagot, ha közvetlenül a felületüket bekenjük citromlével, vagy citrommal, vagy a mosogatóvízbe teszünk néhány csepp ecetet.
– Ha a hűtő belseje nem penészedik be, ha ecetes ruhával időnként áttöröljük.
– A megfeketedett kések szépek lesznek, ha homokos burgonyaszelettel dörgöljük át.
– Ha egy darálót több fűszerhez is használunk, könnyen átvehetik egymás illatát. Ennek megakadályozására két darálás között engedjünk át rajta 1-2 evőkanál sót, így közömbösítve a szagokat.
– A termosz szagtalanításához mossuk át szódabikarbónás vízzel, majd alaposan öblítsük ki tiszta vízzel. A dugóját sós vízben forraljuk át a szagtalanításhoz.
– A halszagú edényeket forró ecetes vízzel mosogassuk el.
– A rossz szagú műanyag edényeket tömény kávézaccos vízzel töltsük fel, és meleg helyen hagyjuk állni egy ideig. Ha kimostuk, törlés nélkül hagyjuk megszáradni.
– A szűk nyakú palackokat, amelyekhez nem férünk a tisztítás során, töltsük fel nyers rizzsel és ecettel. Erősen rázzuk össze. Így leszedi a belső falakra tapadt szennyeződést.
– A rozsdamentes acélból készült edényeket meleg vízzel mossuk el, majd citromlével vagy ecettel dörzsöljük be, végezetül alaposan öblítsük el.
– Az edények odaégett alját sózzuk be, és hagyjuk állni. Ezután forraljuk fel benne vizet, majd öblítsük ki. Sokkal könnyebb lehet tisztítani.
– Az üvegedény mosásánál mosószer helyett sütőport használhatunk, az öblítővízbe pedig tegyünk ecetet vagy citromlevet.
– A megfakult porcelánt citromsavba mártott ruhával fényesítsük ki.
– Megfeketedett alumíniumedényben főzzünk friss almahéjat. A külsejét is dörgöljük át az almahéj forró főzetével.
– Porcelán tányérokat citromsavval varázsolhatjuk újjá.
– Üveg és kristály tisztításához só és ecet keverékét használjuk.
– A kristályváza újra csillogó lesz, ha ecetet, kávézaccot és vizet összekeverünk, beletöltjük, és állni hagyjuk, majd alaposan kiöblítjük.
– A váza belsejében a növények szára miatt képződött lerakódást úgy tüntethetjük el, hogy tealevelet szórunk bele, feltöltjük ecettel, és alaposan összerázzuk.
– Ha zománcedényeink súrolásához csak sót használunk, nem veszítik el fényüket. folytatjuk

 

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!