Mielőtt vegyszerekhez vagy egyéb drasztikus módszerekhez nyúlnánk, érdemes megnézni, milyen praktikákkal oldhatjuk meg környezetbarát és hatékony módon a takarítást. Segítségül íme kategorizálva néhány bio-praktika:


Folttisztítás

– A friss kakaófoltot meleg sós vízzel mossuk át, majd langyos vízzel öblítsük ki az anyagot.
– A fűfoltot világos színű ruhákból úgy tüntethetjük el, hogy az anyagot egy napig aludttejben áztatjuk, majd meleg vízben kimossuk. Szintén jól működik, ha friss citromlevet csepegtetünk rá, majd erősen dörzsöljük. Régebben keletkezett foltnál a száraz textíliát enyhén megnedvesítjük alkohollal, és citromsavval vagy citromlével bedörzsöljük.
– Kávéfolt ellen meleg vízben oldjunk fel sót, és ebben áztassuk ki a szennyeződést a ruhából. Szükség szerint dörzsöljük. Ha a folt eltűnt, langyos vízben öblítsük ki a textíliát. Friss kávéfoltot jól tisztít a tejbe áztatás is. Utána alaposan öblítsük ki meleg vízben az anyagot.
– Kávéfoltot tojássárgája és kevés vízből álló keverékkel is hatásosan tisztíthatunk. Utána langyos vízzel mossuk ki.
– Általános folttisztítóként aceton helyett az ecetsavat, citromsavat, vagy a citromlevet próbáljuk ki.
– Ajakrúzst, kávéfoltot, sörfoltot, filctoll nyomot, fűfoltot stb. alkohollal távolíthatunk el. Az esetek többségében az anyag foltos részét be kell áztatni az alkoholba, majd átdörzsölni.
– Az ammóniatartalmú folttisztítókat helyettesíthetjük bórax-szal, nátrium-bikarbonáttal, ecettel. A bórax fehérítő hatással rendelkezik, tehát csak fehér textíliáknál alkalmazzuk. A bóraxszal óvatosan kell bánni!
– A csokoládéfoltot citromlé segítségével maradéktalanul eltüntethetjük.
– Tintát gyorsan dörzsöljük be meleg tejjel, de hatásos a citromos kezelés is. Szükség esetén többször cseréljük a tejet.
– Gyümölcs és zsírfoltot puha zsemlével tüntethetünk el a szövetből úgy, hogy a friss zsemlét sütőforróra melegítjük, és a meleg zsemlebéllel azonmód kidörgöljük a foltokat. Ezután természetesen meleg vízzel öblítsük át a ruhadarabot.
– Ha kezünket befogta a tinta, paradicsom- vagy citromlével könnyedén orvosolhatjuk a problémát.
– Vörösborfoltot sóval, kevés citromlével, vagy langyos tejbe áztatással távolíthatunk el. Só helyett fehér ruhákhoz bóraxot is használhatunk. Fél órát hagyjuk rajta, majd mossuk ki.
– Vérfoltot hideg sós vízzel tüntethetünk el. Utána öblítsük ki a textíliát.
– Az izzadságfoltot ecettel távolíthatjuk el.
– A friss zsírfoltot burgonyakeményítővel szórjuk be, pár órát hagyjuk rajta, majd keféljük ki.
– A kötött holmin keletkezett zsírfoltot többször spricceljük be szódavízzel, majd egy tiszta nedvszívó ruhával itassuk fel.
– Mustárfoltot glicerines ronggyal dörzsöljük be, hagyjuk állni, aztán szappannal és hideg vízzel mossuk ki.
– Gyümölcsfolton segít a gyors leforrázás. Azoknál a gyümölcsfoltos ruháknál, amiket nem szabad forrázni, ecetet vagy citromot használjunk tisztítószerként.
Fürdőszoba, WC, csempe
– A fürdőkádat fényessé varázsolhatjuk 2 evőkanál szóda és öt liter víz keverékével. A végén alaposan öblítsük ki a kádat.
– A fürdőszobatükör nem párásodik, ha 5 deciliter glicerint 0,25 liter alkoholban feloldunk, és bekenjük vele a felületét. Ezután egy puha száraz nedvszívó ruhával fényesítsük ki.
– A padlócsempét vagy járólapot mossuk fel rendszeresen mosószappanos vizes ruhával, majd langyos vizes szivaccsal, utána pedig töröljük szárazra. Ha nem oldódik megfelelően a szappan a vízben, tegyünk hozzá mosószódát.
– A fürdőszoba csempéi közötti fuga penészesedése ellen azt tehetjük, hogy feloldunk fél liter vízben ugyanilyen mennyiségű nagy koncentrációjú ecetet, és ezzel minden második nap átdörzsöljük a problémás felületet.
– Nincs szükség a WC-ben sem légfrissítőre, ha a helyiségben tartjuk az egy csészényi sót, ugyanannyi szárított citromhéjat és mentalevelet tartalmazó keveréket.
– Mielőtt a csempe tisztításához hozzálátnánk, meleg víz párologtatásával gőzöljünk a helyiségben. Feloldja a szennyeződést, így könnyebb lesz a takarítás. Forró vízben oldott ecettel mossuk át a csempét, majd puha ruhával töröljük szárazra.
– Réz csaptelep tisztításához használjunk aludttejet. Tegyünk bele csipetnyi sót is. Ha ezzel átdörzsöljük, majd leöblítjük, és szépen áttöröljük, a várt eredmény nem marad el. Hatásos szer az ecet és só keveréke is. Ilyenkor is szárazra kell utána a felületet törölni.
– Szórjunk időnként a lefolyóba maréknyi mosószódát, majd öntsük le forrásban lévő vízzel. A lefolyó így mindig tiszta marad, nem dugul el, és nem áraszt kellemetlen szagokat.
– Hetenként egyszer mossuk ki a fogmosópoharat konyhasó meleg vizes oldatával, így nem képződik rajta fehér lerakódás.
– A világos zuhanyfüggönyön keletkezett penészfoltokat mossuk le szódabikarbónás vízzel, utána pedig ecettel vagy citromlével.
– Nedvesítsük be a WC-t, és kenjük be a lerakódást bórax és citromlé keverékével. Hagyjuk rajta 2 órán keresztül, majd alaposan keféljük ki.
Cipők, ruhák
– Az állatszőrt ruhánkról a legkönnyebben úgy távolíthatjuk el, ha tenyerünket gyengén megnedvesítjük, és egy irányban ledörgöljük vele a ruhára tapadt szőrt.
– Az elpiszkolódott szalmakalapot keféljük le száraz, puha kefével, majd 3 deciliter meleg víz, és 2 evőkanál konyhasó keverékével tisztítsuk meg.
– Téli sózott utakon kifehéredett foltokat ecetes vízbe mártott ruhával távolíthatjuk el a cipőről. Saját magunk sózás helyett inkább fűrészport, homokot használjunk.
– Lakkcipőt száraz ronggyal töröljük le, majd kenjük be lenolajjal. Ezt követően egy száraz puha ruhával gondosan törölgessük át.
– Könnyedén megakadályozhatjuk a lakkcipő kirepedezését, ha rendszeresen bekenjük glicerinnel.
– A fehér alsónemű vagy zokni ismét hófehér színűvé válik, ha egy felszeletelt citrom héjával együtt mossuk ki, vagy nátrium-perkarbonátot teszünk a mosópor mellé/helyett.
– A szennyezett inggallért ecet és szódabikarbóna keverékéből készült péppel kenjük be. Ha ezt elvégezzük mosás előtt, megszabadulunk a legmakacsabb szennyeződésektől is.
– Nem lesz szöszös a ruha, ha a mosóvízbe egy csésze ecetet teszünk.
– Ha a gyapjúpulóver öblítővizébe néhány kanál glicerint teszünk, puha lesz, és nem irritálja a bőrt.
– Ha a vasaló egy kicsit megsütötte a ruhát, nedvesítsük be a foltot vöröshagyma levével, és hagyjuk hatni pár órán keresztül. Utána mossuk ki, és a foltnak hűlt helye.
Fémtisztítás
– Fogkrémmel remekül lehet krómfelületet tisztítani, polírozni. Karcolásra figyelni kell.
– Szintén króm felületek fényezésére szolgál az almaecetes bedörzsölés.
– A krómozott mosogatót kicsavart citrom héjával tisztítsuk. Ha nagyon csúnya a mosogató, kevés alkoholt öntsünk egy tiszta rongyra, és dörgöljük át a felületet. Utána öblítsük tiszta vízzel és töröljük szárazra.
– A horganyzott ablakpárkányt petróleum, ecet és finom szemcséjű súrolópor keverékével tisztítsuk és fényesítsük. Keverjünk össze fél liter petróleumot fél deci ecettel, és az előzőleg már a párkányra szórt súrolóport a folyadékkal jól locsoljuk be, majd törlőronggyal a felületet alaposan dörzsöljük át. Végül bő vízzel mossuk le és töröljük szárazra.
– Horganyzott felületről a fekete foltokat petróleumos ronggyal dörzsöljük le, és fémtisztítóval vagy hámozott főtt burgonya levével fényesítsük.
– Az óntárgyakat dörzsöljük be nyers káposztalevéllel, vagy zöld hagymaszárral. Öblítés és szárazra törlés után kitűnően megtisztulnak.
– Ezüst tisztításához tegyünk egy edény aljára alufóliát, és egy marék mosószódát. Helyezzük a tárgyakat az edénybe, és öntsük rá annyi vizet, hogy ellepje. Ezután öblítsük le őket forró vízzel, és szárítsuk meg.
– Ha a gáztűzhelyen erős a lerakódás, szórjunk sót a tűzhely lapjára, és öntsük le ecettel, hogy ellepje a ráégett ételfoltokat. A legmakacsabb szennyeződést is feloldja.
– Vasból készült tárgyakat étolajjal kenjük be, és puha ronggyal dörgöljük szárazra.
– Az erősen oxidálódott és foltos sárgaréz kilincseket jól tisztíthatjuk sóból és ecetből, ill. citromléből és sóból készített oldattal. A keverékből egy keveset öntsünk egy puha rongyra, és a kilincs teljes felületét dörzsöljük át, majd alaposan öblítsük le, végül egy másik ruhával töröljük szárazra és fényesre.
– A megfeketedett alumínium kilincseket félbevágott citrommal dörzsöljük fényesre, utána meleg vízzel mossuk le. Puha ruhával töröljük szárazra.
– Vörösréz felületek tisztítására jó megoldást jelent az aludttejjel történő bedörzsölés. Ezután öblítés és szárazra törlés következik.
– Ezüst tisztítását, illetve fényezését liszttel is megoldhatjuk. Nincs más dolgunk, mint lisztezett kendővel dörzsöljük be az elszíneződött felületet, majd egy másik tiszta ruhával fényesítsük ki.
– Ha a megfeketedett alumíniumot félbevágott citrommal jól bedörzsöljük, majd egy tiszta puha ronggyal szárazra töröljük, visszanyeri eredeti fényét.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!