aztek2A dél-amerikai ősi kultúrában a jó egészség megőrzésére és a hosszú élet garanciájaként fogyasztották ezt az erőt adó magot. A chia (ejtsd: csia) elnevezés az azték nyelvből származik, a szó jelentése „olajos”. A Kolumbusz előtti időkben a dél-amerikai civilizációk a chia magot vallási és étkezési célra, illetve gyógyszerek és színezőanyagok alapanyagaként is használták. Amikor 1519-ben Hernando Cortez kapitány vezetésével a spanyol hódítók megérkeztek Mexikó partjaihoz, Cortez hamar felismerte, hogy a chia mag az aztékok táplálkozásának, sőt kultúrájának egyik alapja. Fontos részét képezte a titkos vallási ceremóniáknak, az aztékok spirituális életének. A chia mag magát az életet szimbolizálta. Az aztékok abban hittek, hogy a chia misztikus és természetfeletti képességeket ad. Cortez kapitány meg volt győződve arról, hogy ha a hódítóknak sikerül elpusztítani a chiát, legyőzhetik az aztékokat. Mexikó spanyol meghódítása után juthatott a chia mag Spanyolországba a XVI. században. Carl von Linné, a híres svéd természettudós és botanikus adta a chiának a Salvia hispanica L., a spanyol zsálya nevet, mert behurcolása után Spanyolország egyes elszigetelt területein vadon nőtt.A NaturUdvar által forgalmazott chia magot Mexikóban termesztik, Jalisco megyében olyan kis családi vállalkozások és termesztők, akik elfogadták a termeltetők szigorú minőségi előírásait.

A chia mag hagyományos és organikus termesztése támogatja a helyiek megélhetését, lehetővé teszi a vidéki környezet fejlődését. A chia magot júniusban vetik megfelelően előkészített magágyba. Ezután a gazdák mindent a természetre hagynak. Folyamatosan nyomon követik a növény fejlődését a vetéstől a betakarításig, de nem használnak gyomirtó, gombaölő vagy rovarölő szereket.

A növény tenyészideje, növekedése november elejéig tart, ekkor betakarítják. Ha a NU által forgalmazott magot vásárol, Ön is aktívan részt vehet globális környezetvédelmi törekvéseinkben és segíthet a mezőgazdaság okozta környezeti terhek enyhítésben.

Mindenki számára szükséges egészsége megőrzéséhez a chia, mely gazdag forrása az Omega-3 és Omega-6 zsírsavaknak (aránya magasabb a halolaj zsírtartalmánál), esszenciális aminosavaknak, vitaminoknak, ásványoknak, rostoknak és antioxidánsoknak. A chia egészséges, értékes és energiadús élelem, mely ezen felül számos kiváló sajátossággal bír:

• A chia a legnagyobb természetes forrása az Omega-3 zsírsavnak, optimális 3:1 arányban az Omega-6 zsírsavval.

• Az Omega-3 zsírsavak stimulálják az agysejtek neurokémiai kommunikációját és pozitív szerepet játszanak idegsejtek mozgékonyságában.

• A chia fogyasztása növeli a koncentrálóképességet és érzelmi egyensúlyt biztosít, főként gyerekeknek és serdülőknek.

• A chia mag saját súlyánál 7–12–szer több vizet tud felvenni. A képződött gél rostban gazdag. Diétázóknak kiváló, fogyasztás után telt érzést ad és hosszú időn keresztül biztosít energiát a szervezetnek.

• Sportolóknak szintén kiváló, a magas fehérje- és aminosav tartalom miatt.

• Klinikai vizsgálatok bizonyítják, hogy a chia magban lévő esszenciális zsírsavak szabályozzák a vérnyomást és megvédenek a koszorúér- és keringési zavaroktól.

• A chia glutén- és koleszterinmentes, nagyon könnyen emészthető.

• Természetes, semleges íze miatt rengeteg étel elkészítésbe könnyen illeszthető.

aztekA chia mag gazdag forrása a kiváló minőségű fehérjéknek (19–23%), magas rosttartalmánál fogva eltölt, szabályozza a vércukorszintet, esszenciális aminosav tartalmával tökéletesen pótolja a fogyókúrás étrend hiányosságait. (Pontos beltartalmi értékeit megtalálja a NaturUdvar honlapján).

Nagyon sok lehetőségünk van a chia mag felhasználására a mindennapi étrendben. Bármilyen élelmiszerhez adva nyersen, teaként elkészítve vagy csíráztatva is fogyasztható. Semleges íze lehetővé teszi, hogy kész ételekre szórjuk, mint magas tápértékű „dekoráció”. Salátába keverve is kiváló.

Egyik kedvenc receptünk a chia zselé. Elkészítése roppant egyszerű: Vegyünk 1 adag chia magot, keverjük össze 7 adag vízzel vagy gyümölcslével. Hagyjuk állni 20 percet, időnként keverjük meg. Fogyaszthatjuk friss gyümölccsel, mézzel, fahéjjal, kakaóval ízesítve. A hamarosan beköszöntő nyári melegben bármilyen gyümölcs- vagy zöldséglével, esetleg limonádéval keverve nagyon tápláló és finom ital készíthető belőle (2 ek chia magot hagyjunk ázni kis mennyiségű folyadékban min. 10 percig, néha keverjük meg, majd öntsük bele a többi folyadékot). Ízesíthetjük citrommal, mentával. Kiváló frissítő sportolók és fogyókúrázók számára is.

Fogyasszák egészséggel!Dr. Hárs Titanillawww.naturudvar.hu

[email protected]natur


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!