Mi az illóolaj’?
Az illóolaj a növény természetes védőképességét, immunitását biztosító összetett biokémiai vegyületekből álló zsíroldékony, (ezért olaj), kis molekulasúlyú (ezért illékony) folyadék, melyet elsősorban desztillációval vagy sajtolással nyernek ki a növényből, így az valójában a növény esszenciája. Ezek az aromás vegyületek különféle növényi részekben találhatók, ideértve a gyökeret, szárat, levelet, virágot, de még a fakérget, gyantát is.

Tippek illóolajok vásárlásához
Fontos, hogy meg tudja különböztetni az igazi illóolajokat szintetikus másuktól. Az üvegen mindig szerepelnie kell a növény latin nevének, ez azonban még nem garancia. Gyanús lehet, ha az illóolajok ára nagyon alacsony, két különböző fajta ára megegyezik, vagy nagyon közel állnak egymáshoz. Az olaj árát a növényből nyerhető olaj mennyisége befolyásolja, ezért vannak nagyon drága (például a rózsa) és viszonylag olcsóbban előállítható olajok. Természetesen vannak olyan illóolajok, amelyek ára hasonlít. Például a levendula és a teafa illóolajok olcsóbbak, de ez esetben sem 300-500 Ft-ról beszélünk.
Ne keverje össze az illóolajokat a tinktúrával, macerátummal, vizekkel (pl. rózsavíz). Bár ez utóbbiak is gyógyhatású termékek, de nem illóolajok, vagy csak kis %-ban található bennük illóolaj. Fontos, hogy a csomagoláson fel legyen tüntetve a származási ország, a lejárati dátum és a Batch szám, ami alapján az illóolaj visszakövethető, melyik évben, melyik földterületről és hol lett előállítva.
Ha mindezek mellé a gyártó még minőségi bizonyítványt és az összetételt igazoló gázkromatográfiás vizsgálatot is biztosít, nos akkor már valószínű, hogy eredeti, esszenciális olajról beszélünk.

Mi okozhat az ízületi fájdalmat?
Ízületi fájdalmat legtöbbször elsősorban artritisz, fibromialgia vagy sérülés okozhat. A nyak és a hát fájdalma az itt található ízületek, izmok vagy kötőszövet duzzanata, gyulladása. Jellemző ilyenkor az idegek és izmok érintettsége is.

Hogyan használhatja az illóolajokat a fájdalom csillapítására?
Az illóolajat általában a bőrön át juttatjuk a fájdalom helyére. Ezt krémben, olajban vagy alkoholban hígítva tehetjük meg. Szájon át csak a bélrendszeri fájdalmakat szabad csökkenteni. Fontos a megfelelő hígítás, mely 1-5%-os oldat előállítását jelenti. Torokfájdalom esetén egy vizes vagy alkoholos oldat spray formájában az ideális. A hordozóolaj lehet mandula, jojoba, barackmag, avokádó, makadám dió olaj, ligetszépe olaj, árnika macerátum vagy számtalan más olaj.
Egy tiszta üvegtartályban keverje össze az illóolajat hordozóolajjal. Tárolja sötét üvegben, hőtől, párától és fénytől távol. Mindig ügyeljen arra, hogy használat előtt alaposan rázza össze. A fürdővízbe cseppentett olajok is felszívódnak a bőrön át, ilyenkor a tömény esszenciát cseppentsük a fürdőkádba.

Illóolaj ízületi fájdalom esetére
Az ízületek sokféle okok miatt fájhatnak, pl. az ízületi ideg gyulladás, becsípődés, duzzanat, vérzés vagy sérülés miatt. Ezek a fájdalmak korlátozzák a mozgást. Az ízületi gyulladás két kategóriába sorolható: rheumatoid és osteoarthritis. Az előbbit immunfunkció, míg az utóbbit az ízületek porcának kopása okozza. Az ízületi fájdalmak kitűnően enyhíthetőek az illóolajok segítségével, de minden esetben a kiváltó ok felszámolására is törekednünk kell.

Ízületi fájdalom enyhítésére szolgáló illóolajok
A kurkuma egy erősen melegítő illóolaj a benne lévő kurkuminnak köszönhetően. Csodákra képes a gyulladás csökkentésében. Hatását a rheumatoid arthritis kezelésében használhatjuk ki.
A tömjén és a mirha kombinációjának használata az ókori mediterrán népekig nyúlik vissza. Sok ízületi fájdalomban szenvedő ember számára nyújtanak segítséget. A tömjén a porc leépülését is megakadályozza.
A gyömbér tea enyhe csípős íze az egyik fő oka annak, hogy hatékony az ízületi fájdalmak kezelésére. Segít enyhíteni a fájdalmat azáltal, hogy bizonyos idegvégződésekre hat és gyorsan csökkenti a gyulladást.
A borsmenta és a gyömbér jó kombináció a fájdalom és duzzanat elkerülésére.

Végül, de nem utoljára
A növényekből kivont jótékony esszenciát sokan a növény lelkének tekinti. Ezeknek a koncentrált kivonatoknak köszönhetően használhatjuk a növény immunrendszerét saját védelmünkre, gyógyításunkra. Ezek az olajok Isten, a Föld ajándékai az emberiségnek. Ismeretük lehetőséget biztosít számunkra, hogy ezzel gyógyítsuk magunkat a kémiai szerek helyett. Manapság egyre népszerűbbek az illóolajok. Egy-két napos gyorstalpalókon képeznek ki aromaterapeutákat, akik aztán a tudatlanság naiv tengerében fürödve igyekeznek gyógyítókká válni.

 

Kérem, hogy kellő alázattal és a szerek tiszteletével forduljon az illóolajokhoz!
Ne árts!
Dr. Várnagy Emese

www.aromadoki.hu