Az ionizációs légtisztító berendezés, köznyelvi elnevezéssel ionizátor, olyan elektromos berendezés, amely a környező levegőből negatív ionokat (anionokat) állít elő, ezzel semlegesíti a zárt terek levegőjében jelen lévő szennyező részecskéket. 
A negatív ionokat ionizálás hozza létre. Az ionizálás alapvetően kétféle módon történhet: - ionizáló sugárzás előállításával, amely természeténél fogva, saját energiáját felhasználva ionizálja a levegő részecskéit: erre a célra a legkevésbé egészségkárosító ultraibolya sugárzást szokták használni; - elektromos töltések létrehozásával: ún. csendes koronakisüléssel, amelyhez elektródákként általában rozsdamentes acéltűk szolgálnak. Az UV sugárzást inkább az élelmiszeriparban és az egészségügyben használják fertőtlenítésre, míg az utóbbi technológiát többnyire a háztartásokban.
Miért jó?
A negatív ionok természetes előfordulása és hatásai
A tiszta vidéki levegő negatív ionkoncentrációja megközelítőleg 2000 ion/cm³. Vízesések közelében ez az érték jóval magasabb, elérheti a 100 000 ion/cm³-t is. Zárt helyiségben, lakószobákban azonban ez a szám igen alacsony, mindössze kb. 100 ion/cm³. A negatív ionok képesek már a 0,01 mikrométer nagyságú részecskéket is megkötni, ezáltal semlegesíteni tudják a levegőben jelen lévő mikroorganizmusokat (vírusokat, baktériumokat stb.), az allergiás tüneteket kiváltó virágporokat, valamint a kellemetlen szagokat okozó részecskéket, porokat. Tudományos kutatásokkal igazolták, hogy a negatív ionok növelik az élő sejtek oxigénmegkötő képességét, továbbá szerepet játszanak az agy szerotonin szintjének szabályozásában, amely az ingerülettovábbító rendszer fontos alkotóeleme: zavarai összefüggésben állnak a különböző szorongásos betegségekkel.
Segítségével megszüntethetők az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által is ismert és elismert Sick Building Syndrome (SBS) tünetei (gyakran jelentkező fejfájás, émelygés, hányinger, hirtelen hangulatváltozások, rossz közérzet, szemgyulladás, szemirritáció, torokszárazság, köhögés, bőrirritáció, bőrviszketés, szapora légzés, légszomj, izomgörcsök).

Ezen kívül a következő főbb hatásokat tapasztalták:
- légzésszám csökkenése (ellazult állapotot jelez)
- vérnyomáscsökkenés
- közérzet javulása - bőr hőmérsékletének csökkenése
- vérsüllyedés szintjének csökkenése (a magas vérsüllyedési szint gyulladás jele)
- fertőzésekkel szembeni ellenálló képesség növekedése
- valószínűsíthető jótékony hatás a krónikus orrnyálkahártya-gyulladásra, arc- és homloküreg gyulladásra, migrénre, álmatlanságra, a sebek és az égés gyógyulására, asztmára, szénanáthára és a hörghurutra.

Hogyan működik?
A berendezés működése
Az ionizátor zárt légtérben a természetben vízesések környezetében előforduló anion koncentrációt hozza létre a fent említett eljárások valamelyikével, melynek során negatív oxigénionok (képlete: O2-) keletkeznek. Az ionkibocsátás mértéke modernebb készülékek esetében 1 000 000 ion/cm³ körüli, a másodlagos hatásként keletkező aktívoxigén-kibocsátás viszont minimális (< 0,06 ppm). A háztartási, irodai használatra tervezett készülékek kapacitása 7–25 m² alapterületű helyiségekre terjed ki.
elektromoscsapda.hu
1039 Budapest, Pünkösdfürdő u. 16.
Tel.: 06 1 631-2640
e-mail: info@elektromoscsapda.hu
mobil: 06 20/422-4558