Az ínyproblémák közül a leggyakoribbak az íny gyulladásos betegségei, de több belgyógyászati betegségnek és bőrbetegségnek is lehet az ínyen megmutatkozó szájüregi tünete. A fogíny az állcsontokat fedő speciális, kemény nyálkahártya, a szájüregi nyálkahártya folytatása. Rendkívül erős, jól bírja a rágásból adódó terhelést, a fogágy védelmét is szolgálja. Az egészséges fogíny rózsaszín, feszes, szorosan tapad a fogak nyaki részéhez, a fogak között háromszög alakú mintázatot mutat.

Ínygyulladást okozhat például a nem megfelelő szájhigiénia. A lepedékből, a baktériumokból és a nyálból kivált ásványi anyagokból fogkő keletkezik, ami a fogközökben lerakódva irritálja a fogínyt és gyulladáshoz vezet. A fogíny először pirossá, érzékennyé válik és fogmosás, de akár evés közben is vérzékeny lehet. Rossz lehelet, kellemetlen szájíz kíséri. Ha a fogkő nem kerül időben eltávolításra, akkor az íny a fogak mellett lazulni kezd, majd idővel visszahúzódik és elsorvad. Előrehaladott állapotban a fogak között rések jelennek meg, a fogak hosszabbaknak tűnnek.

A fogkőképződés mértéke egyéni, rendszeres eltávolítása azonban rendkívül fontos a fogak és az íny egészségének fenntartása érdekében. Vannak, akik genetikailag hajlamosabbak a fogkőképződésre, de állhatnak az ínygyulladás hátterében anyagcsere-rendellenességek (például cukorbetegség), hormonális változások (pl. pubertás vagy terhesség), túlzott stressz, illetve vitamin- vagy ásványianyag-hiány is. Nyálkahártya-gyulladás nehézfémterheltség következtében is kialakulhat, ezt legtöbbször a fémalapú fogpótlások és az amalgámtömések jelenléte okozza. Kifejezetten árt a szájnyálkahártya egészségének az alkoholfogyasztás, a dohányzás, továbbá néhány gyógyszer (például fogamzásgátló tabletták, bizonyos epilepszia elleni, illetve vérnyomáscsökkentő szerek) szedése.

Az ínygyulladás nem csak egy szájüregi probléma, komolyabb következményei is lehetnek. Egy 155 állapotos nőt vizsgáló prágai orvoscsoport 2019-es tanulmányában arra a következtetésre jutott, hogy a várandósság alatti fogínygyulladás gyakori szövődménye a koraszülés.

Az íny gyulladása esetén a pontos diagnózis felállítása érdekében fontos a fogorvosi konzultáció. A megfelelő szájápolás elsajátítása elengedhetetlen a gyógyuláshoz, emellett természetes gyógymódokkal is elősegíthetjük az íny regenerálódását.

Megfelelő szájhigiénia

A helyes szájápolás része a rendszeres, legalább két percig tartó, alapos fogmosás, naponta legalább kétszer. Ajánlott lágyabb sörtéjű fogkefe használata, ami nem irritálja és nem sérti fel a gyulladt ínyt. Három hónapnál tovább ne használjunk egy fogkefét, mivel elszaporodnak rajta a baktériumok. A fogközök fogselyemmel vagy fogköztisztító kefével történő tisztítása is kiemelt fontosságú, használatuk elsajátításához bátran kérjünk segítséget a fogorvostól! A helyesen végzett fogmosás ismérve, hogy utána a nyelvünkkel sima felszínűnek érezzük a fogainkat. Ha valahol olyan érdességet észlelünk, amit nem sikerül eltávolítani, keressük fel a fogorvosunkat!

Éjszaka a gyomrunk a nyelvünkön keresztül méregtelenít. A keletkező lepedéket reggelente nyelvkaparóval távolíthatjuk el. A méreganyagok kioldódását kúraszerűen olajos öblögetéssel is segíthetjük: vegyünk a szánkba egy evőkanálnyi hidegen sajtolt szezámmag- vagy olívaolajat, majd legalább öt percig zubogtassuk, „rágjuk”, vigyázva, hogy ne nyeljük le. Ezt követően öblögessünk zsályateával.

Táplálkozás

A nyál enyhén lúgos, 7,2-es pH-értékét az ételek és italok savas irányba befolyásolják. A táplálkozás során a száj pH-ja 4-5 körüli értékre csökken, ez a savas közeg hosszú távon ínygyulladáshoz, fogszuvasodáshoz vezet. A savképződésért felelős foszfor megtalálható a húsokban, az édességekben, a fehér lisztben, továbbá a tartósítószerekkel készült ételekben és italokban.

Az elsavasodás hozzájárul a gyulladások és lerakódások létrejöttéhez a szervezetünkben, a savakat közömbösítő lúgosító hatás pedig a megújulást segíti. Lúgosító hatású például a teljes kiőrlésű lisztben, a zöldségfélékben, a gyümölcsökben, csírákban található kalcium. Az elsavasodást megállíthatjuk, ha tízből nyolc étkezés alkalmával zöldségeket, gyümölcsöket, csírákat és teljes kiőrlésű gabonát fogyasztunk. Lényeges továbbá a rendszeres, bőséges folyadékbevitel, leginkább víz formájában. A zöldséglevek és egyes gyógyteák (hársfa, menta, gyömbér, édesgyökér) ízesítés nélküli fogyasztása is lúgosító hatású.

Gyógynövényes és egyéb öblögetések

A kamillateával végzett öblögetés, gargarizálás segíti az ínygyulladás tüneteinek enyhítését. Az íny támogatására kamillatinktúra alkalmazása javasolt. A zsálya, a kakukkfű, a levendula, a mirha és a gyömbér szintén gyulladásgátló és fertőtlenítő hatással bír.

Almaecetes öblögetést is végezhetünk fél órával a fogmosás előtt, ehhez két evőkanál almaecetet oldjunk fel egy pohár vízben. Serkenti a nyálképződést és gyulladásgátló, antibakteriális hatással rendelkezik.

Sós vizes öblítéshez oldjunk fel egy teáskanál (tengeri) sót egy pohár meleg vízben és ezt használjuk szájvízként. Az érintett területet finoman masszírozhatjuk is puha fogkefével, ez serkenti a vérkeringést és felgyorsítja a gyógyulást. A sós víz nemcsak tisztít, de meg is változtatja a száj pH-értékét, így gátolja a baktériumok elszaporodását.

A szegfűszeg, a borsmenta és a teafa illóolaja is hatékony szer az íny fertőzései ellen. Két-három csepp illóolajat cseppentsünk egy pohár vízbe, és ezzel rendszeresen öblögessünk.

Homeopátia

Bőséges nyálfolyással kísért, duzzadt, fájdalmas, vérző, heveny fogínygyulladás esetében a Mercurius solubilis a leghatékonyabb választás. Krónikus, vérzéssel járó ínygyulladás esetén a Phosphorus alkalmazható, ha a panaszokhoz nem társul szájszag. Abban az esetben viszont, ha bűzös lehelet kíséri, az Arsenicum album enyhíti a panaszokat. Mindegyik esetben D10–12 vagy C7–9 erősségű szerből szükséges 3×5 golyót elszopogatni.

Schüssler-sók

Heveny ínygyulladás esetén napi 2×4 tabletta Ferrum phosphoricum D6 és Kalium chloratum D6 használata ajánlott, míg régóta fennálló ínygyulladás esetén Kalium sulfuricum. Ha a gyulladáshoz bűzös lehelet is társul, akkor Kalium phosphoricum D6 és Natrium chloratum D6 javasolt, mindegyikből napi három-három tabletta. Szájszárazság esetén a Natrium chloratum D6 sóját érdemes alkalmazni naponta 3×2 tabletta formájában.

Lelki háttér

A gyógyulás érdekében kulcsfontosságú lépés a lelki okok tudatosítása. A fogíny és a fogágy gyulladásos tüneteinek hátterében általában az ősbizalom hiánya húzódik, melyet sokszor a tartósan fennálló konfliktusok is erősítenek. Gyakori jelenség ilyenkor, hogy az életben hozott döntések nem okoznak örömet, ezért döntés- és cselekvésképtelenség alakul ki. Tárjuk fel nyíltan és eltökélten azokat az okokat, amelyek a lelkünkben bizalmatlansághoz vezetnek, s elszántan tegyünk is azért, hogy ez a seb gyógyulhasson.

Lelki oldalról az alábbi pozitív megerősítések segíthetnek támogatni a gyógyulást: „Határozott jellem vagyok. A szeretet segít döntenem és cselekednem. Életemben csak a jó kap helyet. Döntéseimmel elégedett vagyok.”

Váradi Tibor és
a Napfényes Gyógyközpont munkatársai

 

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!