influenza_virusAz őszi-téli időszak betegsége az influenza, szövődményei egytől egyig súlyos, maradandó szövődményekkel, életveszélyes betegségek - nem érdemes azok kialakulását kockáztatni.  Az influenza egy fertőző betegség, amely emlősöket és madarakat fertőz és egy orthomyxoviridae családba tartozó RNS-vírus (olyan vírus melynek fehérjeburka RNS-t, ribonukleinsavat vesz körül) okozza.

 

Az influenzát a megfertőzött emlősök terjesztik a levegő útján, mint köhögés és tüsszentés során a vírust tartalmazó aeroszolt képezve, és a fertőzött madarak ürüléke által. A fertőzés akkor alakul ki, ha érintkezünk ezekkel a testfolyadékokkal vagy szennyezett felületekkel. A cseppfertőzés ezért nem feltétlenül köhögéssel, hanem nagymértékben tárgyak és kezeink közvetítésével terjed. Emiatt nagyon fontos a rendszeres, lehetőleg fertőtlenítő hatású kéz-mosás vagy a Grape Vital® fertőtlenítő nedves kendők alkalmazása a kézfertőtlenítésre. Sokan kérdik, hogy miért csak a hideg, téli időszakban terjed ez a betegség?
Az influenza-vírusokról tudnunk kell azt a tényt, hogy az emberi testhőmérsékleten kb. egy hétig, 0°C-on több mint 30 napig és nagyon alacsony hőmérsékleteken, vagyis mínusz fokon határozatlan ideig maradnak fertőzőképesek. Ezért egy megfertőzőt felület, például egy kilincs a hidegben hónapokon át egy fertőzésforrást jelent.
A vírus szerkezetében folyamatosan létrejövő apró változások miatt, világszerte újra és újra járványokat okoz és egy korábban átvészelt fertőzés nem véd hatékonyan a vírus mutációi végett a következőtől, emiatt évente kell új oltóanyagot előállítani.
Az influenza „A” vírus altípusait H-számmal (hemagglutinin protein típusa alapján) az N-számmal (Neuraminidáz protein típusa alapján) jelölik. A  H1N1 az A-típusú influenzavírus egyik altípusa. Mai időszámításunkig 16 HA antigén (H1-től H16-ig) és kilenc NA antigén (N1-től N9-ig) ismert.
Minden altípus több törzzsé mutálódott, amelyeknek különböző a patogenitás-profilja; egyesek erősen patogénok, de csak bizonyos fajok számára, míg mások több faj számára is patogénok. Az ismert törzsek egy része kihalt.

 

Az influenza tünetei


Amikor a hagyományosan légúti hurutos kórképre gondolunk, és az influenzát emlegetjük, az már a megbetegedés fázisa. Az influenza kezdeti tünetei azonban elsősorban a láz, hidegrázás, borzongás, rossz közérzet, fejfájás, ízület és izomfájdalom.
Csecsemők és kisgyermekek esetében álmosság, bágyadtság illetve hasmenés jelzik a megfertőzés első jeleit, míg az időseknél szegycsonttáji fájdalommal jelentkezik a betegség. Ezeket követi a torokfájás, száraz köhögés és csak aztán a hurutos tünetek: orrfolyás, orrdugulás, váladékos köhögés.
Krónikus betegek, csecsemők és idősek influenzájában előfordul, hogy a hurutosság az egyéb tünetek mellett annyira elenyésző, hogy betegben és orvosában fel sem merül az influenza lehetősége.

 

Az influenza szövődményei


Felnőttek esetében lehetnek: krónikus hörghurut heveny fellángolása, bakteriális tüdőgyulladás, agyi keringészavar, szívinfarktus, toxikus shock tünet együttes, agyhártya- és agyvelőgyulladás, veseelégtelenség, anyagcsere betegségek (pl. cukorbetegség) egyensúlyának felborulása. Kialakulhat még néhány ritkább, de szintén életveszélyes betegség is.
Szövődmények a gyermekek esetében: a gennyes középfülgyulladás, asthma fellángolása, lázgörcs, vakbélgyulladás gyanúját keltő hasfájás, szív- és vázizom gyulladás, krónikus betegek állapotromlása jöhet létre. Az influenza vírus kaput nyit a légutakat megbetegítő bakteriális kórokozók előtt.

 

Kezeljük lehetőség szerint,


de ne feledkezzünk meg arról a tényről,  hogy vírusfertőzésről van szó, elsősorban a tüneti kezelésről beszélhetünk. Fontos a helyes lázcsillapítás, szükség esetén fájdalomcsillapítás és az ágynyugalom. Mindezek mellett erősen ajánlott a bő folyadékfogyasztás, mivel szervezetünk védekezése végett erős hőt termel. A magas láz és a hőmérséklet végett viszont szervezetünk magas mértékben veszít vizet az izzadás során. Fontos, hogy emiatt főleg csecsemők, melyek kis testük miatt gyorsan a kiszáradás határára kerülhetnek kellő folyadékot fogyasszanak, mivel a folyadék vesztességet feltétlenül pótolni kell. A szervezetet akkor fenyegeti a kiszáradás, ha a szervezetünk a sejtektől kezdi el megvonni a folyadékot, ebben az esetben létfontos sejtek, vagyis csoportok, mint szervek is károsodhatnak. Ezért ügyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre és a megfelelő vitaminellátottságra is, s napi adag Grape Vital®-t vagy nagy adag C-vitamint fogyasszunk.
A cikk bővebb és egész változatát a www.gmrgroup.eu oldalon olvashatja!
Dr.Csabai Zsolt Ph.D. (̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!