Dávid Mihály egész évre szóló időjárás-prognózisát 1972-ben vehették először kezükbe azok, akik talán még ma is a Dávid-féle előrejelzések alapján terveznek. Köztük minisztériumok, szállítási vállalatok, az energiagazdálkodásban érdekeltek, építővállalatok, növénytermesztő rendszerek.

Hosszú forró nyár ...nem lesz idén

 

Dávid Mihály mindig tudja, hogyan kell felöltözni az aznap várható időjárási viszonyokat tekintve. Saját prognózisa alapján az alábbiakban jellemzi a következő időszakot.

Az igazi tavasz első rövid felmelegedése most ért véget. A következő húsz napban koratavaszias, hővösebb szakaszra számíthatunk. Április végén és május elején még talajmenti fagyok is előfordulhatnak. Várhatóan a hónap közepén kezdődik az a felmelegedés, amely a végleges tavaszt hozza és szinte átmenet nélkül a nyárban folytatódik. Idén a nyár változatosabb, hővösebb és rövidebb lesz az átlagosnál. Harminc fok feletti meleg csak néhány napig (július 15., július 25. és augusztus 15. közelében) lesz.

Mint minden eddigi prognózis, úgy az idei Dávid-naptár is az év végéig mutatja az időjárás változását. Igazán hosszú távú előrejelzésre a meteorológia megfelelő tudományos módszert még nem dolgozott ki, a Dávid-féle eljárással azonban akár húsz évre előre meg lehet jósolni a várható körülményeket. A vizsgálatok alapja az, hogy a föld-, víz- és levegő globális mozgásának okozóját Dávid Mihály ugyanabban az erőrendszerben, nevezetesen az égitestek által kifejtett mechanikai hatásokban keresi. Mint mondja, mintegy húsz szempont (a Naprendszer bolygóinak csillagászati jellemzői) alapján kell a kutatásokat végezni. A szempontok fontossági sorrendje évről- évre változik, nos, a tudósoknak ezt kellene kibogozniuk. A mechanikában, ábrázoló geometriában, a csillagászatban jártas és térlátására is büszke időjós újszerő kutatásának lényegét már 1974-ben eljuttatta a megfelelő fórum elé, ám akkor azt mondták, nem szabadalmaztatható, így találmányát visszavonták.

Dávid úr ezt már csak azért sem érti, mert vizsgálatai alapján a vulkánkitöréseket és a földrengéseket is megjósolhatnák a szakemberek. Elgondolásait már megismertette az egyetemek geofizikával foglalkozó professzoraival, de senkivel sem tart fenn folyamatos munkakapcsolatot, úgy gondolja, rajta kívül a világon legfeljebb ezer ember próbál ezen a területen gondolkodni, kutatni, újítani. Eddigi kutatási eredményeit azonban nem tartja magában. Könyvet ír, amit jelenlegi állapotában a szerző még csak egy tanulmány-győjteménynek tart. A készülő kötetnek lesznek ismertető, csillagászati, mechanikai és az újszerő kutatási módszereket leíró fejezetei. A téma újszerősége és terjedelme miatt az eseti publikációk nem elégségesek, átfogó munkára van szükség.

Dávid Mihály ma már nyugdíjas, így annyi időt szánhat kutatásaira, amennyit csak akar. Ám harminckét évvel ezelőtt is ugyanannyit kellett vizsgálódnia egy megbízható prognózis elkészítéséhez, mint manapság. Egy időjárás-előrejelzés elkészítéséhez az apró praktikus eszközök alkalmazásával az elvi kutatás, a napi értékelés mellett rengeteg adminisztrációra van szükség. Mivel hősünk jelenleg ezt még egyedül végzi, lehetőségei korlátozottak. Meglátása szerint ezekkel a kutatási feladatokkal mintegy ötszáz embernek kellene foglalkoznia, az eredményeket viszont az egész világ hasznosíthatná. Ahogyan eddig, úgy 2004-re vonatkozóan is egyedül készítette el prognózisát az időjárás-vizsgáló szakember, ami minden Magyarországon élőnek szól. Éppen ezért 2004-re is hat, pontosabban öt plusz egy prognózis született: a tájegységeknek megfelelően öt, és még egy összegző típusú.

A laikusok és a szakemberek tehát több, mint harminc éve tervezhetnek előre a mérnök kutatásainak köszönhetően.

- A gond az, hogy még mindig nagyon új ez a gondolatrendszer. Erre a tudománynak is rá kellene döbbennie, hiszen a csoda már harminckét éve mőködik. Itt lenne az ideje, hogy a módszer alapjaival végre a tudomány is jelentőségének megfelelően foglalkozzon - zárta a rögtönzött csillagásztan-órát a Dávid-naptár atyja, aki nemcsak az esőhöz és a viharokhoz ért, hiszen egy Képzőmővészeti Kör tagjaként és vezetőjeként már több kiállításon mutatta meg tehetségét pasztell, akvarell és olajképein.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!