Tudod, nagyon sok képet őrzök a fejemben Rólad, életképeket, kis filmrészleteket, ezek mindig elevenek énbennem. Nem csak Rólad, Apámról is és kiterjedt családjaink minden tagjáról! Úgy érzem, ez Isteni ajándéka az életemnek!

Kicsike, szép fiatalasszony voltál, karcsú, fekete hajú, zöld szemű, szép asszony, de mindig komoly arccal. Háború volt, amikor a pincébe rohantatok velem, biztonságban éreztem magam apám birkabéléses vasutas bundájában.
Május volt, amikor vége lett a háborúnak, virágoztak a fák, fényes leveleken csillant meg a napsugár. Mi ketten kézen fogva elindultunk az albérletből, otthont keresni. Te is kivirultál, mint a Természet, ahogy gyönyörködtél a virágokban, mosolyogva, szagolgatva, a sok gyönyörű gyümölcsfát csodálva, és a kert végében szép kicsi házzal tudtunk a jövőnek helyet találni. Boldog gyerek voltam, azután még boldogabb lettem, amikor egy vasárnap a templomból hazamentem, és egy igazi baba aludt a pólyában melletted. Ez volt az igazi ajándék! Húgom született. Hat év múlva az Öcsém is megszületett, és egyszerre kicsi lett a szoba-konyhás házikó. Nehézségből sohasem volt hiány, én is átestem minden gyermekbetegségen, sokat virrasztottál mellettem.
Szabadidőben sokat olvastunk. Engem elbűvölt a költészet. Legelőször Petőfi versei, majd József Attila volt a Bibliám, és az összes nagy költőnk! Te a mesét szeretted. Magad találtad ki, az általunk annyira szeretett, meséidet, melyért később az unokáid is rajongtak! Akkor már Apánk nagy beteg volt, így az unokáknak elküldted a meséidet, ők pedig rajzoltak Neked róluk.
Nagyon örültünk, amikor az Amatőr Írók Szövetségének tagja lettél, és a lapjukban rendszeresen megjelentek a meséid! Később a szerkesztőség segítségével elindult a könyvkiadás. Hat mesekönyvet írtál tele. De csodaszépek voltak a Dörmögőben megjelent meséid is.

Idézek az „Éneklő kövek” – Unokáimhoz – kötetedből. Szeretném, ha meghallgatnál. Az írás befejezése így hangzik:

„Ne szomorkodj!
Mert én leszek,… csak elszállok, ha akarom, esőcsepp leszek! Netán valamiért szomorú lennél?
Lecsókolom a könnyeket, hogy nevess, nevess,… ha rám gondolsz!
Ha esik az eső – én ott leszek, egy esőcsepp leszek az arcodon.”
Ennél szebben senki nem tud üzenni az unokáinak!

Lassan három éve lesz, hogy elmentél a 90. szülinapod után egy hónappal, Atyánk házába! Kívánom, hogy Jézus Anyja, Mária Anyánk vigyázzon Rád!
Kívánok minden Édesanyának, gyermeknek, és minden unokának is egészséges, boldog életet.

Lánc Erzsébet

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!