Az alvás és a rák közötti kapcsolat immár olyan erős, hogy a közelmúltban az Egészségügyi Világszervezet úgy döntött: az éjszakai műszak minden formáját valószínűsíthetően rákkeltőnek minősíti. Más szavakkal, az éjszakai folyamatos munkavégzés és a tumoros betegségek kialakulása közötti okozati összefüggés nyilvánvalóvá vált.

Az alváshiánynak olyan katasztrofális következményei lehetnek, amelyek messze túlmutatnak egy másnapi fáradt, dekoncentrált állapoton.

Az agy memória képessége csökken, az információk befogadására való képesség beszűkül, nem képes új információkat rögzíteni a memóriában. Az alváshiány az agyban lévő toxikus fehérje fokozott termelődéséhez vezet, amelyet béta-amiloidnak neveznek, és amely az Alzheimer-kórhoz szorosan kötődik, felgyorsítja a demencia kialakulásának a lehetőségét.

Alváshiány befolyásolja életkorunkat is
Meglepő következtetései közé tartozik, hogy az alváselégtelenség (az öt-hat órai rendszeres éjszakai alvásidőt ide sorolja), akár tíz évvel rövidítheti az életkort is. Jelentős hatása van az immunrendszer meggyengítésében, egy éjszakai négy-ötórás alvás után 70%-kal csökkenek a kritikus daganatellenes immunsejtek, amelyeket természetes gyilkos sejteknek neveznek. A címben említett tumoros betegségek kialakulásának lehetősége felerősödik, a lista jelenleg a bélrákot, a prosztata rákot, valamint a mellrákot is magában foglalja.

Forrás: G. Németh György, a Budapesti Alvásközpont igazgatója.