- Sokszor beszéltünk már a kender emberekre gyakorolt jótékony hatásáról, de mi a helyzet az állatokkal? Nekik is érdemes adni?
- Igen, sok állatnak segített már a kender. Van lovacska, aki fogyasztja és felgyógyult a problémából, méhek téli etetésére is használják a kenderünket, több kutyus és cicus krónikus problémáját is nagyon szépen enyhíti.
Az a legjobb az egészben, hogy az állatoknak nem tudjuk bemagyarázni, hogy higgyen benne, majd segít. Mégis segít nekik, akár nyersen, akár főzetként, akár olajként. Egy titka van, nekik is rendszeresen kell adni, legalább a felgyógyulásig.

- Milyen állatoknak javasoljátok terápiás céllal a kender fogyasztását?
- Kizárólag emlősállatok tudják beépíteni a szervezetükbe a kannabinoidokat. Csak az emlős állatoknak vannak CB1 és Cb2 receptoraik, ugyanúgy mint az embernél az endokannabinoid rendszerben.
Ettől függetlenül a kendermagot minden állat szívesen fogyasztja. Szárnyasok főként. A magban viszont már nincsenek a kannabinoid hatóanyagok.
A kenderföldön a vadak is sok kárt tudnak tenni, nyulak, őzek, de a kecskék, birkák is szívesen legelik a növényt. A lúdjaink bizony jól érezték magukat, amikor rászabadultak az ültetvényünkre. Mi annál kevésbé…
A kannabinoidok azok, melyek igazán hasznosulnak az emlősök szervezetében, pld. a CBD, CBG, CBC, THCV, THCa, CBDa, CBN stb, a kenderben a flavonoidok és a terpének fokozzák a hatást. Ezek alkotják közösen azt az „Isteni” formulát, amit a növény nyújt. Ezt a komplexitást kár is piszkálni, ezért nem vonunk ki semmit a növényből.
Ezek az alkotóelemek minden emlős szervezetében kifejtik jótékony hatásukat, mindegy, hogy hisz benne az élőlény vagy sem. Így tud működni kutyusoknál, cicáknál, rágcsálóknál, és egyéb haszonállatoknál is. Hüllőknél, halaknál nem ismerjük a hatását.


- Ha jól tudom, nálatok is fogyasztják az állataitok a termékeiteket.
Igen, mi is alkalmazzuk a kenderterápiát kedvenceinknél. Lajos kutyánk mikor hozzánk került a menhelyből, allergiás lett. Elkezdte rágni a mancsát. Már jó nagy seb volt rajta, mikor eszünkbe jutott, próbáljuk meg a kenderolajat. Bekentük a sebet, de azonnal le akarta nyalni. Így vigyázni kellett, hogy legalább pár percig rajta maradjon. Napok alatt begyógyult a lába, és az allergiája sem jött vissza. Ennek két éve. Azóta is kap alkalmanként olajat. Nem kell könyörögni a lenyelésén, tenyérből kilefetyeli. Egyszerűen imádja – ellentétben velem, aki alig bírja lenyelni. :)
Sajnos a területünk macskanátha vírussal fertőzött. Sok kiscicát vesztettünk emiatt. Az állatorvosi kezelések mellett a kenderolaj igen hatékonynak bizonyult ennek kezelésében is. A kenderfőzettel pedig nagyon jól kezelhető nem csak a szemgyulladás, de minden más seb, fekélyes kelés is. A cicusoknak kis fecskendővel adagoljuk az olajat, egy 3-4 kg-os cicónak 0,5 ml/nap az adagja. Kutyusoknál 7 kg-onként 2 ml a javasolt adag. Ez CSAK a mi kenderolajunkra vonatkozik. Más gyártó termékei más adagolást kívánnak. Erről az adott gyártónál kell érdeklődni.
Lajos border collie, ami köztudottan igen hiperaktív. A kender kicsit nyugtatja, így nem pörög egyfolytában, nem ijeszt meg a túlzott kedvességével más kutyusokat sem. Rendesen le van fárasztva, nem szobakutya, ő ilyen hiperaktív fajta. Van, hogy ő kéri az adagot, mert mi előfordul, hogy elfelejtjük.
Jelenleg Lajos kutyánk mellett 13 cicánk élvezi a kender adta lehetőségeket. Boldogan és egészségesen másznak a gazdi idegeire.
Kaptunk visszajelzést daganatos problémák sikeres kiegészítő kezeléséről is. Legfőképpen az emésztőrendszeri és allergiás tünetekre vásárolják, de sok a diabéteszes állat is, akiknél szintén megállja a helyét a kender, akárcsak az embernél.
Kisállatoknak készült kiszerelések kaphatóak a Mogyi állatpatikában is, Budapesten 4 helyen.

Detki Chili és Kendertanya
Webáruház: kendertanya.hu  Telefon: +36 20 297 4560
Cím: 3275 Detk, Petőfi u. 30.