Kisgyerekkorban:
A kisbabák és a kisgyerekek bőrére különösen vigyázni kell, mivel nincs még kellő védekező rendszerük a téli hideg és szél ellen, így a babák bőre nagyon hamar kiszáradhat, kipirosodhat, akár sebessé is válhat a hidegtől. Téli séták előtt mindig fontos bekenni a kisgyerekek és babák arcát kellően magas zsírtartalmú, ápoló krémmel.

Tizenéves korban:
A tinédzserek bőre – hormonális változások hatására – rendszerint zsíros, fénylő, mitesszeres, pattanásos, ezek az arcon, vállakon és a háton is megjelenhetnek. Szélsőséges esetben aknék is kialakulhatnak.
Télen a zsíros bőr normalizálódik, mivel a faggyútermelés télen mérsékeltebb, mint nyáron. Így a zsíros bőr állapota kissé javul, kevésbé fénylő és zsíros kinézetű lesz.

Minden életkorban:
Télen a kezek az arc és az ajkak ápolása mindennapos feladat szinte minden életkorban.
A hideg ugyanis a bőr
- kiszáradását,
- kirepedezését, és
- kipirosodását is okozhatja.

A kéz
Kézkrémnek megfelelően magas zsírtartalmúnak kell lennie, hogy pótolni tudja a bőr zsírtartalmát. Különösen mosogatás után érdemes jól bekrémezni, valamint lefekvés előtt. A kézmosásra használt anyagok összetétele is fontos, mivel a bolti folyékony szappanokban található sls (nátrium-lauril-szulfát) nagymértékben hozzájárul a bőr extrém módon való kiszáradásához. Ezért használjon inkább kézműves szappant, illetve olyan készítményt, ami nem tartalmaz sls-t.

Az arc:
Az életkor előrehaladtával az arcbőr sem termel annyi zsíros vegyületet, mint korábban, így idősebb korban a bőr eleve szárazabb, ráncosabb és vízhiányosabb, mint fiatalabb korban. Így jobban oda kell figyelni, hogy télen ápoló olajokban gazdagabb krémet  válasszunk, nyáron pedig inkább hidratálóbbat.

A száj:
Télen az ajakápolás különösen fontos, a szél és a hideg szárító hatását mindenképpen kompenzálni kell. Fontos, hogy mielőtt ajakápolót választunk, olvassuk át alaposan mit is tartalmaz. Ne válasszunk olyat, amiben ásványi olaj van. Így jelölhetik az ásványi olajokat: paraffin, vazelin, petrolátum, mineral oil, szilikon, poliizobutén. Ezek a bőridegen anyagok a szájról könnyen a szervezetbe juthatnak, és elraktározódnak a májban, nyirokcsomókban. Ezért a WHO (az ENSZ egészségügyi világszervezete) ajánlása is az, hogy az ajakápoló termékekben ne legyenek ásványi olaj alapú anyagok.

Az arc kipirosodása:
Fiatalabb és idősebb korban is előfordul, hogy az arc területén, az orron, állon és orcákon piros foltos az arcbőr. Ez a jelenség a nyári időszakban is jelen van kissé, de télen fokozódhat. Nagyobb mértékű a pirosság, és égető érzés is társulhat mellé. Télen a hideg kinti levegő és a meleg benti levegő állandó váltakozása hozzájárul a fokozott arcpirossághoz. Az arcnak a túlzott piros elszíneződését rosacea néven is ismerik. A rosacea nevű betegség többféle stádiumban lehet, az egészen enyhe bőrpírtól az egészen nagykiterjedésű szinte szederjes foltokig.
Az általam javasolt krém a rosacea enyhe formájára hozhat megoldást, csökkenti a melegérzést az arcon és a bőr pirosságát. A hatóanyagai a hidegen sajtolt avokádó olaj, vadrózsa olaj, ligetszépe olaj, argán olaj és sheavaj. Hatásosságát saját magamon teszteltem, használatával megszűnt az arcomon levő égő érzés, ami a tél beálltával megjelent, és nagyon kellemetlen volt.

 

További információ:
Emese Műhelye
www.emesemuhelye.hu
email: info@emesemuhelye.hu
tel: +36302416858