Szaporítás dugványozással

Dugványozhatunk hajtást vagy levelet.
Hajtásdugvány: Tavasszal, nyár elején 3-4 leveles hajtást választunk le a növényről. A vágás közvetlenül a levélnyél alatt legyen. Jobban gyökerezik a hajtás, ha gyökereztető hormonba mártjuk a vágott felületet. Gazdaboltokban különböző gyökereztető hormonok kaphatók. Távolítsuk el a leveleket a földbe kerülő részről. A hajtást enyhén nedves, tőzeg és homok keverékébe ültetjük, és párazárásként átlátszó műanyagzacskóval, vagy műanyag palackkal takarjuk a cserepet. Az edényt meleg helyre állítjuk, de a tűző naptól védeni kell. Ha az új növényke meggyökeresedett, hamarosan megjelennek az új hajtások, levelek. Először csak rövid időre vegyük le a takarást, ha a levelek nem válnak lankadttá, egyre hosszabb időre hagyjuk szabadon. Ha már elég erős, nem kell takarni a növénykét, átültethetjük a növény igényének megfelelő földkeverékbe.
Néhány növény jobban gyökerezik vízben. Ezekről (pl. borostyán) kb. 10 cm hosszú hajtást vágunk le, és meleg helyen vízbe állítjuk. Ha megjelentek a kis gyökerek, óvatosan ültessük földbe. Vigyázzunk, hogy a fiatal gyökerek ne sérüljenek meg. Tartsuk óvatosan a növénykét, és öntsük mellé, köré a földkeveréket.


Levéldugvány: Ha teljes levelet használunk (pl. fokföldi ibolya), hasonló az eljárás, mint a hajtásdugványnál. A teljes levelet a szárral együtt óvatosan leválasztjuk a növényről és kb. a szár feléig állítjuk az ültetőközegbe. Az új növénykék a levélnyél és a talaj találkozásánál fognak megjelenni, és az anyalevél elpusztul. Óvatosan válasszuk szét a növénykéket és egyesével ültessük el. Ha a leveleket vízben akarjuk gyökereztetni, egy alacsony tálba tegyünk vizet, fedjük le alufóliával, amibe kis lyukakba állítjuk a levélszárakat. Ha megjelennek a gyökérkék, óvatosan ültessük el a növényt.
Ha a szár nélküli levelet használunk (pl. levélbegóniák), éles késsel vágjuk le a levél szélét. A levelet fonákjával fektessük a földre, rögzítsük kis kampóval, vagy kővel. A kis növénykék a vágott szélen jelennek meg. Hasonlóan nevelhetünk új növénykéket úgy is, hogy a levelet nem választjuk le az anyanövényről. Ha a kicsik elérik a kb. 2 cm-es méretet, óvatosan ültessük szét őket.
A dugványokat soha ne tápoldatozzuk!
Ha betegeskedő növényt szeretnénk szaporítani, megpróbálhatjuk más időpontban is, hiszen nem biztos, hogy meg tudjuk várni az optimális időpontot. A növény egészséges részéről vágjunk szaporítóanyagot, és próbáljunk meg optimális körülményeket teremteni. Például, ha leander hajtást ősszel gyökereztetünk, állítsuk világos ablakpárkányra és ha éjszaka hűvös van, tegyük radiátorra. A leander gyökerezéséhez a földlabda ne hűljön le! Nehezebb feladat, de egy próbát megér, ha az anyanövény beteg.
 

A sorozat többi része itt található:
https://zoldujsag.hu/amit-a-novenyapolasrol-tudni-erdemes-i-48023
https://zoldujsag.hu/amit-a-novenyapolasrol-tudni-erdemes-ii-48047
https://zoldujsag.hu/amit-a-novenyapolasrol-tudni-erdemes-iii-48073
https://zoldujsag.hu/amit-a-novenyapolasrol-tudni-erdemes-ultetes-atultetes-48106
https://zoldujsag.hu/amit-a-novenyapolasrol-tudni-erdemes-betegsegek-korokozok-es-kartevok-48180

 

www.vitaflora.hu