Újabb „csodaszer” kering a közösségi médiában, a főleg külföldi oldalakon, de lassan hazánkat is eléri a Moon Milk, azaz holdtej őrület, amit a 2018-as év legnagyobb egészségügyi trendjének neveznek.

Igazából semmi újdonság nincs benne, hiszen ez az alvás segítő csodaszer nem más, mint egy pohár langyos tej, néhány hozzávalóval megbolondítva. Kisgyermek korunkban is langyos tejet kaptunk szüleinktől, ha nem tudtunk elaludni, hiszen közismert, hogy a tej melatonin és triptofán tartalma elősegíti a nyugodt alvást. A Moon Milk annyival több a langyos tejnél, hogy belekevernek néhány olyan fűszert, amelyek szintén segítenek ellazulni.  Számtalan recept létezik, persze mindenki a sajátjára esküszik. Érdemes kipróbálni, hiszen mellékhatása nincs, sőt a tejérzékenyek találhatnak szója, rizs vagy mandulatejből készült változatot is.

Nézzünk néhányat:

Hozzávalók:
1 bögre tehén- vagy növényi tej
½ teáskanál őrölt fahéj
½ teáskanál őrölt kurkuma
¼ teáskanál őrölt ashwagandha (bio és gyógynövényboltokban kapható, de ki is hagyhatjuk)
2 csipetnyi kardamom mag
Csipetnyi őrölt gyömbér (ki is hagyhatjuk)
Csipetnyi őrölt szerecsendió
Csipetnyi  frissen őrölt fekete bors
1 teáskanál kókuszolaj
1 teáskanál méz,

Elkészítés:
A tejet öntsük egy kis edénybe és lassú tűzön melegítsük fel. Adjuk hozzá a kókusz vagy olívaolajat, majd a fűszereket és két percig kavargassuk, mielőtt levesszük a tűzről. Hűtsük langyosra és csak ezután keverjük bele mézet. Azonnal fogyasszuk el és fél órán belül bújjunk az ágyba.

Hozzávalók: 
1 bögre tehén- vagy növényi tej
1 evőkanál kókuszolaj
1 érett banán
1 teáskanál ashwagandha por
1 teáskanál rózsavíz
1 teáskanál méz vagy juharszirup
1 csipetnyi só

Elkészítés:
A felolvasztott zsiradékot, a tejett egy kis edényben összeforraljuk, majd áttöltjük egy turmixgépbe. Adjunk hozzá minden fennmaradó összetevőt, és keverjük, amíg sima nem lesz. Langyosan fogyasszuk el, ne melegítsük újra, és siessünk az ágyba.

Hozzávalók:
1 bögre tehén- vagy növényi tej
1 evőkanál juharszirup
1/4 teáskanál őrölt fahéj
1 csipet frissen őrölt szerecsendió
1/4 teáskanál ashwagandha por vagy ugyanannyi kurkuma
egy marék friss vagy fagyasztott áfonya

Elkészítés:
Egy kis edényben melegítsd fel a tejet a juharsziruppal, és a fűszerekkel. Fontos, hogy ne forrjon fel a tej, de elég meleg legyen. Öntsük turmixgépbe és dolgozzuk össze az áfonyával. Öntsük ki kedvenc bögrénkbe, tejhab készítővel habosítsuk fel a tetejét és szórjunk még rá egy kis őrölt fahéjat. Azonnal fogyasszuk!