A koriander roppant népszerű mediterrán fűszernövény, és nem csak a konyhában kedvelt, hanem a balkon-, vagy ablakveteményesekben is, ugyanis kiváló alany az otthoni termesztéshez. A balkonveteményesek ideje februárban elérkezett, neki lehet látni a koriander nevelésnek is – írja blogjában Megyeri Szabolcs kertészmérnök.

A koriander lakásban vagy balkonon történő termesztése egyáltalán nem bonyolult feladat, csupán a környezeti tényezőkre érdemes fokozottabban odafigyelni. Ha a palántázás idején a lakás olyan helyére tesszük a palántázó edényt, ahol azt nem éri túlzottan sok fény, és még hidegben is van, akkor kevés magonc fog kihajtani. A koriander hűvösebb helyen több napfényt igényel, így jó ötlet egy napos ablak elé elhelyezni, ahol a hőmérséklet nem túl magas és bőséges fényt kap a növekedése során.

Koriandert nem csak magról lehet nevelni, gyakran lehet előnevelt növényt vásárolni az üzletekben. Ilyen példány vásárlása esetén a gyakran ajánlott rövid időn belüli átültetés a koriandernél éppen ellenjavallt, ugyanis tulajdonképpen egy gyökérzöldségről van szó, a gyökerek sérülése pedig végzetes lehet a növénynek. Emiatt a magvetéses palántaneveléshez is egy legalább 20-30 cm mély cserepet kell választani, hogy a lefelé terjeszkedő gyökérzet kényelmesen elférjen majd.

A koriandernek nincs szüksége speciális összetételű talajra, kielégítően fejlődik az általános termő-, vagy virágföldben, azonban fontos, hogy a talaj jó vízelvezető képességű legyen. Különösen lényeges a kiegyenlített vízellátás akkor, amikor már megjelentek az első levélkék.

Érdemes megfogadni: se a korianderhez, se más palántához ne használjunk kerti földet, abban ugyanis kártevők, baktériumok, és gyomok kezdeményei lehetnek, a virágládás vagy balkonvetemények egyik nagy előnye pedig éppen az, hogy szinte nem is kell számolni betegségek, gazok megjelenésével!

A koriandermagokat már február elejétől kezdve vethetjük olyan cserepekbe, melyeket egyelőre a lakásban tartunk. A magokat 4-5 cm mélyen kell elhelyezni a földbe, a friss vetést alaposan be kell öntözni. Ajánlott a palántázó edényt a kezdeti időszakban átlátszó fóliával letakarni, így a szükséges hőmérséklet és páratartalom könnyen biztosítható lesz! A kis magoncok  2-3 hét elteltével már biztosan láthatóvá válnak. Amennyiben túl sűrűn állnak egymás mellett a növénykék, egyeléssel ritkítható az állományt, vagyis ki kell szedni annyi magoncot, hogy az edényben maradók egymástól 4-5 centiméterre legyenek.