Ahogy lecsengenek a kerti munkák, ritkábban fordítjuk tekintetünket a kertre. De az élet ilyenkor sem áll meg benne.

Bizonyára Ön is találkozott már azzal, hogy az őszi levélvesztések után az erdei tisztások, rétek megtelnek barna buckákkal jelezve, hogy ott bizony jól érzik magukat a vakondok. Nincs ez másképp a kertekben sem.
Sok ügyfelem kétségbeesve hív fel, hogy mit tegyen a vakonddal, teljesen feltúrja a gyepet?

A vakond távoltartása kettős feladat.

Egyrészt ki kell tessékelni a betolakodót, másrészt hosszútávon meg kell szüntetni az okot, amiért Önnél vendégeskedik: a svédasztalos ebédjét. A vakond gilisztákat és rovarokat eszik a talajban. A felkutatásuk során kiterjedt járatrendszert épít, amiből a földet kisebb, nagyobb túrások formájában kitolja a felszínre. Mivel a kedvenc csemegéi közvetlenül a gyökérzónában időznek a zsenge gyökereket rágcsálva, akarva-akaratlanul is tönkreteszi a gyepet.
A pajorok, lóbogarak és egyéb rovarok ellen én az Esstence Bug Stop-ot javaslom Önnek is. Ez egy gilisztahumusz alapú, vegyszermentes, bio minősítésű növénykondicionáló, ami aromás növények kivonatát tartalmazza. Rendszeres alkalmazásával a kártevők száma drámaian lecsökken. Így pedig megszűnik a csalogatás, ami a vakondot a kertjébe hívja.

Mit tegyen, ha már ott a kis földtúró?

Ha ott van a kertben a vakond, lépni kell ellene. Mivel védett állat, és egyébként sem árt igazából én a kíméletes távoltartást javaslom. Egyrészt a ricinus tartalmú Defenders granulátumot, amivel akár a területre leszórva, vagy csak a kertet határolva is kívül tarthatja a vakondot. A ricinus illata kellemetlen az állat számára, így gyorsan tovább áll. A granulátum egyetlen hátránya, hogy ősszel és télen, csapadék hiányában nem hatékony. Be kell oldódnia a talajba, úgy tudja kifejteni áldásos hatását.
Ha már téliesítette az öntözőrendszerét, válassza inkább a Biofume füstpatront (azonnali kezelésként).
Szintén a ricinus illatával operál ez az eszköz, azonban instant hat, és nem kell hozzá öntözőrendszer. A defenders kiszórásának hatása később fog jelentkezni csak.

Hogyan kell jól használni a füstpatront?

Sokszor hallom vissza, hogy a drága füstpatron nem hatékony. Aztán, ahogy elkezdek beszélgetni róla az ügyfelekkel, hogy is alkalmazták, mindig kiderül, hogy nem a megfelelő módon.
A legfontosabb az előkészítés.


Minden túrásban 2 járat van, és mind a kettőbe kell patront helyezni. Ha nem kerül elő mind a két járat, nem érdemes beletenni a patront.

Azt szoktam javasolni, hogy akár néhány ásónyi földet még pluszba vegyen ki a túrás alól egy négyzetet alakú léket kivéve a földből, hogy előkerüljön a két járat. Ezután érdemes őket egy kis vízzel megtisztítani, hogy a füst végig tudjon áramolni rajta, ne akadjon el 10-20 cm után a beomlott föld miatt.
Ha nagyon közel van a felszínhez a két járat, érdemes egy másik túrást is megnézni, ahol mélyebben vannak a lyukak. Az lesz a fő járata a vakondnak.
Ha minden előkészülettel meg van, vegye le a zárókupakot, térdeljen a lyuk mellé és az oldalra fordított műanyag házban található kanócot gyújtsa meg. Ezután rögtön be kell tenni a patront a járatba. Ismételje meg a lépéseket a másik járatban egy másik patronnal, majd temesse vissza a gödröt.
Nagyjából 3 hónapos védelmet ad a füst a járatokban, de ha nem gondoskodik az élelem megszüntetéséről egy másik vakond később birtokba veheti az ottmaradt, szabad járatokat!

Sikeres vakond űzést, és túrásmentes, szép keret kíván:
Molnár Gábor Éva
a füvesasszony

www.kertfuvesites.hu

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!