Bizonyára Ön is találkozott már azzal, hogy az őszi levélvesztések után az erdei tisztások, rétek megtelnek barna buckákkal jelezve, hogy ott bizony jól érzik magukat a vakondok. Nincs ez másképp a kertekben sem.
Sok ügyfelem kétségbeesve hív fel, hogy mit tegyen a vakonddal, teljesen feltúrja a gyepet?

A vakond távoltartása kettős feladat.

Egyrészt ki kell tessékelni a betolakodót, másrészt hosszútávon meg kell szüntetni az okot, amiért Önnél vendégeskedik: a svédasztalos ebédjét. A vakond gilisztákat és rovarokat eszik a talajban. A felkutatásuk során kiterjedt járatrendszert épít, amiből a földet kisebb, nagyobb túrások formájában kitolja a felszínre. Mivel a kedvenc csemegéi közvetlenül a gyökérzónában időznek a zsenge gyökereket rágcsálva, akarva-akaratlanul is tönkreteszi a gyepet.
A pajorok, lóbogarak és egyéb rovarok ellen én az Esstence Bug Stop-ot javaslom Önnek is. Ez egy gilisztahumusz alapú, vegyszermentes, bio minősítésű növénykondicionáló, ami aromás növények kivonatát tartalmazza. Rendszeres alkalmazásával a kártevők száma drámaian lecsökken. Így pedig megszűnik a csalogatás, ami a vakondot a kertjébe hívja.

Mit tegyen, ha már ott a kis földtúró?

Ha ott van a kertben a vakond, lépni kell ellene. Mivel védett állat, és egyébként sem árt igazából én a kíméletes távoltartást javaslom. Egyrészt a ricinus tartalmú Defenders granulátumot, amivel akár a területre leszórva, vagy csak a kertet határolva is kívül tarthatja a vakondot. A ricinus illata kellemetlen az állat számára, így gyorsan tovább áll. A granulátum egyetlen hátránya, hogy ősszel és télen, csapadék hiányában nem hatékony. Be kell oldódnia a talajba, úgy tudja kifejteni áldásos hatását.
Ha már téliesítette az öntözőrendszerét, válassza inkább a Biofume füstpatront (azonnali kezelésként).
Szintén a ricinus illatával operál ez az eszköz, azonban instant hat, és nem kell hozzá öntözőrendszer. A defenders kiszórásának hatása később fog jelentkezni csak.

Hogyan kell jól használni a füstpatront?

Sokszor hallom vissza, hogy a drága füstpatron nem hatékony. Aztán, ahogy elkezdek beszélgetni róla az ügyfelekkel, hogy is alkalmazták, mindig kiderül, hogy nem a megfelelő módon.
A legfontosabb az előkészítés.


Minden túrásban 2 járat van, és mind a kettőbe kell patront helyezni. Ha nem kerül elő mind a két járat, nem érdemes beletenni a patront.

Azt szoktam javasolni, hogy akár néhány ásónyi földet még pluszba vegyen ki a túrás alól egy négyzetet alakú léket kivéve a földből, hogy előkerüljön a két járat. Ezután érdemes őket egy kis vízzel megtisztítani, hogy a füst végig tudjon áramolni rajta, ne akadjon el 10-20 cm után a beomlott föld miatt.
Ha nagyon közel van a felszínhez a két járat, érdemes egy másik túrást is megnézni, ahol mélyebben vannak a lyukak. Az lesz a fő járata a vakondnak.
Ha minden előkészülettel meg van, vegye le a zárókupakot, térdeljen a lyuk mellé és az oldalra fordított műanyag házban található kanócot gyújtsa meg. Ezután rögtön be kell tenni a patront a járatba. Ismételje meg a lépéseket a másik járatban egy másik patronnal, majd temesse vissza a gödröt.
Nagyjából 3 hónapos védelmet ad a füst a járatokban, de ha nem gondoskodik az élelem megszüntetéséről egy másik vakond később birtokba veheti az ottmaradt, szabad járatokat!

Sikeres vakond űzést, és túrásmentes, szép keret kíván:
Molnár Gábor Éva
a füvesasszony

www.kertfuvesites.hu