A szem alatti táskák lehetnek az öregedés jelei is, de az is előfordulhat, hogy a szervezetünk így üzen, hogy valami nincsen rendben. Ha duzzadt táskásodást észlelünk, akkor vízvisszatartás állhat a háttérben. Azonban, ha elszíneződést is észlelünk, akkor ajánlatos egy vérvizsgálatra jelentkezni.


1. Vese és májproblémák
Ha a szem alatt a bőr megduzzad, és elszíneződik, azt jelenti, hogy a vesék vagy a máj nem működik rendesen. Arra is utalhat az elváltozás, hogy a szervezet visszatartja a vizet.
2. Túlzott alkoholfogyasztás
A túlzott alkoholfogyasztás az egész szervezetre hatással van. Ilyenkor, ha észrevesszük a szem alatti elváltozásokat, érdemes azonnal csökkenteni, vagy teljesen megszüntetni az alkoholfogyasztást.


3. Magas koleszterinszint, vagy hormonproblémák

Ha a szem környékén sárgás-barnás dudorok jelentkeznek, melyeket szaknyelven xanthelasma-nak hívnak, akkor azok koleszterin- vagy hormonproblémákra utalnak. Azonban jelezhetnek komoly máj- vagy pajzsmirigy betegséget is.
4. Vérszegénység
A vérszegénység leggyakoribb tünetet a sötét, karikás szem, melyhez fáradtság, fejfájás, gyengeség, és a koncentrációs képesség gyengülése is társulhat.