Hosszabbodnak a nappalok, lassan melegszik az idő, ébredeznek a teleltetőben a dézsás növények is. Ideje alaposan átnézni őket és megtervezni a tavaszi munkákat. Akármilyen jó körülmények között pihentek is a mediterrán növényeink, tennivaló akad velük. Ha meleg volt, biztos megjelent néhány sápadt levélke, megnyúlt hajtás. Ezeket előszeretettel támadják meg a kártevők, különösen a levéltetvek. A leandereken a narancssárgás színű levéltetvek a leggyakoribbak, a hibiszkuszokon a feketék, de előfordulhatnak zöld színűek is.Névtelen-22Ha többféle növényt tartunk, sajnos nagyon gyorsan terjednek a kártevők a növények között. A legtöbb teleltetőben sűrűn állnak a növények, nincs hely a szellős elhelyezésre, így nehezebb észrevenni a támadást és a tetvek gyorsabban eljutnak a többi növényre is. Ha földön, cserép szélén ragacsos anyagot látunk, meg kell keresnünk a kártevőt. Tetvek és üvegházi molytetvek is kiválasztják ezt az anyagot, amin nagyon könnyen megtelepszik a fekete korompenész. A hűvös teleltetőben a növények keringése lassú, szisztematikus (felszívódó) permetszerrel vagy öntözőszerrel nem igazán hatásos a védekezés. Olyan permetszert kell választanunk, ami a kártevőkkel érintkezve pusztítja el azokat. A Vitaflóra növényápoló-család új tagja, a Vitaflóra Növénytisztító permet nagyon jó megoldás. A növényt lemosásszerűen permetezve (a levelek fonákját is!) a tetveket elpusztítja. A Növénytisztító permet nem tartalmaz mérgező vegyi anyagot, zárt helyiségben is biztonságosan használható. A járólapra kerülő permetet vízzel fel lehet mosni. Az erősen legyengült, elnyurgul hajtásokon célszerű permetezési próbát végezni, ezeken a helyeken a szer perzselést okozhat. A Növénytisztító permet a kártevők által kiválasztott ragacsos anyagot lemossa, ezáltal tisztítja a növényt. A kártevők okozta sérüléseket, a szivogatások nyomát bevonja, ezzel segíti a növény gyógyulását, regenerálódását.

Ha téli pihenésükből ébredező mediterrán növények már kártevőmentesek, nézzük át, hogy melyiket kell átültetnünk, melyiknek elég a felszíni talajcsere. Az igazi jó idő beköszöntéig szerezzük be a szükséges edényeket, jó minőségű földet. Március végén már lehetnek olyan napos időszakok, amikor a kisebb növényeket kitehetjük védett napos helyre a szabadba, szoktatni a napsütéshez. A nagyobb növények kicipelése túl nagy feladat, ezzel inkább várjuk meg a tartós felmelegedést. Áprilistól már elég erős lehet a napsütés, hogy a frissen kivitt növényeket, különösen az elnyurgult hajtásokat megperzselje, ilyenkor a napsütéshez nem szokott növényeket inkább borúsabb napokon tegyük ki. Nem minden dézsás növény szereti a tavaszi metszést, a leanderek virágzását például ezzel későbbre toljuk, de a beteg hajtásokat mindenképpen távolítsuk el. A növények tavaszi megújulását, lombozatuk gyorsabb regenerálódását a magasabb nitrogéntartalmú Vitaflóra Általános tápoldattal segíthetjük. A teleltetőből kikerült növény öntözővizébe 2-3 hétig adagoljuk ezt a tápoldatot, aztán a növény fajtájának megfelelő Vitaflóra tápoldatra kell áttérni, pl. Vitaflóra Virágzásindító tápoldat a hibiszkuszoknak, bougainvilleáknak, kefevirágnak, angyaltrombitának, golgotavirágnak, Vitaflóra Leander tápoldat a kifejlett leandereknek.

Még sok munkánk van, míg mediterrán növénycsodáink igazi virágpompával hálálják meg gondoskodásunkat, de idézzük fel az elmúlt nyári emlékeket, amikor teljes virágdíszben állt gyűjteményünk, és ebből erőt merítve kezdjünk neki a tennivalóknak.kartevok_a_szobaban_2


(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!