Évek óta riogatnak a szakemberek, hogy változtassunk fogyasztói szokásainkon, szemléletmódunkon, mert mindent elborít a szemét. Még ha meg is történne a csoda, és holnaptól mindenki szelektíven gyűjtené a szemetet, amit aztán újrahasznosítanának, ha kitiltanák a boltok polcairól a műanyagokat, akkor is ott van az eddig felhalmozott irdatlan szemétmennyiség.

LISZTKIKAC
Sokan dolgoznak a szemléletváltáson, de legalább ennyien azon, hogy az eddig termelt szemétmennyiség csökkenjen. Néha meglepő helyről villannak fel reménysugarak. Nemrég derült ki, hogy a lisztkukacok képesek megemészteni még a polisztirolt – népszerűbb nevén hungarocellt is. Ráadásul olyan komposzttá alakítják, ami a talaj trágyázására is alkalmas.

A lisztkukac a közönséges lisztbogár lárvája, amit leginkább rovarevő házi kedvencek etetésére használnak, de horgászcsaliként is közismert.
A fenntartható emberi élelmiszerek kifejlesztésén gondolkodó kutatók már régen felfigyeltek erre a nem túl gusztusos jószágra – mint fehérjedús táplálékforrásra.
Ám mióta az Environmental Science and Technology tudományos folyóiratban két tanulmány is megjelent arról, hogy hogyan emésztik a műanyagot, a figyelem kereszttüzébe kerültek az apró lárvák.

Mennyit eszik egy lisztkukac?

Egy lisztkukac egy nap alatt átlagosan egy gyógyszerpirulányi hungarocellt képes elfogyasztani úgy, hogy végtermékként teljesen használható komposztot állít elő. A tanulmányok szerint a szervezetükre semmilyen negatív hatása sincs a műanyag evésnek – ugyanolyan egészségesek maradtak. Megvizsgálták a lárvák belében található emésztőbaktériumokat is. Kiderült, hogy a baktériumok tökéletesen képesek voltak feldolgozni a polisztirolt, ugyan kissé lassabb a folyamat, mint egyéb normális tápláléknál.
Jelenleg azt tesztelik, hogy a különböző műanyagfajtákra hogyan reagálnak.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!