Az Ökopiacra környezettudatos vásárlók járnak!
2018. szeptember 1-je nagy nap Ökopiacunk életében. Ekkortól már egyetlen árus sem adta termékeit egyszer használatos műanyag zacskóban.
Már hónapokkal korábban elkezdtük arra ösztönözni a vásárlókat, hogy hozzanak magukkal környezetbarát bevásárló-alkalmatosságokat. Talán ennek is köszönhető, hogy a vásárlók nagyon hamar megtalálták a személyiségükhöz és cipekedési szokásaikhoz legjobban illő eszközöket. Vászontáskák, kosarak, gurulós kocsik, zöldségládák és hátizsákok színesítik az összképet, mindenki megtalálta a számára legpraktikusabb megoldást.
A zacskók elhagyása mellett voltak egyéb tippjeink is, hogyan óvhatjuk a környezetünket az egyszer használatos műanyagoktól. Csokorba gyűjtöttük, miről is „beszélgettünk” az elmúlt egy évben.

Iskolakezdés
Figyeljünk arra is, hogy minél kevesebb hulladék keletkezzen a csomagolással! Felejtsük el az egyszer használatos dobozokat, nejlonzacskókat, szalvétákat és fóliákat! Az uzsonnát és a tízórait textil ételzsákba, szendvicscsomagoló kendőbe és sokszor használható dobozokba is tehetjük.

Ételrendelés helyett
A házhoz rendelt étel rengeteg műanyaghulladékkal jár. A műanyag csomagolás a forró ételekhez nem is a legjobb tárolási mód a kioldódó káros anyagok miatt. Ráadásul sohasem tudhatjuk, hogy a házhoz szállított ételbe pontosan mi került. Szinte biztos azonban, hogy nem bio alapanyagokból készül. Nem csak azért is érdemes magunknak főzni, hogy csökkentsük a műanyaghulladék mennyiségét, hanem hogy egészségesebbet együnk.
Nem csak az Ökopiacon kell tudatosnak lennünk
Ha nem az Ökopiacon vásárolunk, akkor is ügyeljünk rá, hogy mindig legyen nálunk saját táska, kosár vagy zacskó. Érdemes 3-4 csomagoló alkalmatosságot is magunknál hordani, egyet az élelmiszernek, egy másikat a tiszta árunak, például ruhaneműnek, egy harmadikat a nedves, párás termékeknek.

Mit tesznek az ökopiaci árusok a környezetvédelemért?
Már nem csak az egyszer használatos műanyag zacskókat, szatyrokat cserélték lebomlóra, hanem egyes árusok a dobozokat, üvegeket és a palántás cserepeket is visszagyűjtik.

Termeltem - hova dobjam?
Továbbra is valljuk, hogy a legjobb hulladék az, ami nem keletkezik. Az Ökopiacon kapható előre csomagolt termékek műanyag-mentesítése sajnos még nem megoldott, de arra mindannyian tudunk figyelni, hogy a csomagolásból származó hulladék a megfelelő szelektív gyűjtőbe kerüljön.

PET-palack háború
Az óceáni hulladékok legnagyobb részét a műanyag palackok teszik ki. Nem mindenhol megoldott még, de érdemes figyelmet fordítani rá, hogyan tudunk ellépni a csapvíz vagy a tisztított víz fogyasztásának irányába, amelyet többször használatos kulacsokban, flaskákban, palackokban tudunk magunkkal vinni otthonról.  

Műanyag fólia helyett
A műanyag fólia környezetszennyező, ráadásul kibocsáthat káros anyagokat.
Néhány ötletünk a fólia kiváltására:
- Szendvicset csomagoljunk vászon szalvétába, szendvicscsomagoló kendőbe, dobozba
- Maradék sajtot, húskészítményt jénaiba vagy porcelán tálkába téve, tányérral lefedve tehetünk a hűtőbe.
- Ha egyenesen sikerült félbevágni a zöldséget, gyümölcsöt, a megmaradt részt nyomjuk rá szorosan egy tányérra, így nem szárad ki!
- Ha nem sík a vágott felület vagy kevés a hely a hűtőben, húzzunk a végére sokszor felhasználható, több méretben kapható, rugalmas szilikon „sapkát”!

Kövesse az Ökopiac Facebook oldalát! Fényképes tippek jelennek meg a környezettudatos vásárláshoz a „Mindenki viszi valamiben” posztokban.

Magyar Biokultúra Szövetség
1132 Budapest, Visegrádi u. 53. III/1.
1/214-7005
www.facebook.com/BiokulturaSzovetseg
biokultura@biokultura.org
www.biokultura.org