Mielőtt bármelyik tanácsunkat kipróbálnád, vizsgáld meg milyen anyagból készült a vasalód talpa. Az alumínium és a teflon könnyen karcolódik, míg az acél vasalótalpak a kevésbé érzékenyek.

Fogkrém:

A legegyszerűbb, hagyományos fogkrém tökéletesen távolítja el a ragacsos szennyeződéseket és a kisebb égésnyomokat.
A konnektorból kihúzott, de még langyos vasalótalpra kenjünk egy kevés fogkrémet, egy percig hagyjuk hatni, majd egy szivaccsal töröljük le. A végén öblítsük le és máris folytathatjuk a vasalást.
Ha nagyon ragad a vasaló talpa, érdemes a fürdőszobában is körülnézni. A hagyományos, fehér fogkrém tökéletes a vasaló talpának tisztításához, mert nem karcolja össze azt.

Alufólia és só:

A sokféle rávasalható matrica jól díszíti a ruhát, de a vasaló talpára odaragadva már nem mutat olyan jól. Jó erős alufólián húzd át párszor a vasalót, így megszabadulhatsz a foltoktól. A ragacsos foltokat viszont könnyen eltávolíthatod, ha a langyos vasalótalpat nedves, finomra őrölt són néhányszor erősen áthúzod, vagy nedves szivacsra szórt sóval súrolod a talpat.
Makacs foltok esetében hatékonyabb szerre lesz szükség, például ecet és só keverékére: 1:1 arányban keverd össze a kettőt, kend a vasaló talpára, és egy szivaccsal súrold át. Ha lejöttek a foltok, nedves szivaccsal töröld le a keveréket.
Ha teflontalpú vasalód van, sóval inkább ne próbálkozz, nehogy megsértse a bevonatot.

Ecet:

Ha túl meleg vasalót használunk, főleg a műszálas ruhák esetében, könnyen ráéghet az anyag a talpra. Viszonylag kicsi, friss égésnyomot ecetbe áztatott pamut ronggyal könnyen lesúrolhatsz, makacsabb, régi égésnyomok esetén viszont hosszabb ideig kell ecetben tartanod a vasalót: egy lapos tálba vagy tálcába önts tömény ecetet, rakj bele egy összehajtott textilpelenkát vagy konyharuhát, hogy az ecet átjárja az anyagot. A konnektorból kihúzott, langyos vasalót talppal lefelé tedd az ecetes anyagra és hagyd ott néhány órán át, vagy, ha szükséges, egész éjszakára. Áztatás után már könnyebben lesúrolhatod majd a szennyeződéseket.

Olaj:

A kihűlt vasalótalpat olajjal is megtisztíthatod. Egyszerű napraforgó- vagy olívaolajat kenj vékonyan a talpra, majd szórj rá kevés homokot vagy sót, és súrold át a felületet. Ezután töröld le a keveréket, és pár percig használd a vasalót egy régi, használaton kívüli lepedőn vagy más anyagon, hogy az olaj maradéka is lejöjjön. Teflon talpon ne alkalmazd ezt a módszert!