Néhány gazdi kutyaruhát vesz a lakásban élő kedvencének, hogy könnyebben el tudja viselni a hideget. Bár egyeseknek viccesnek tűnhet, mégis arra bátorítom a gazdikat, ha a kutyájuk fázós és szemmel láthatóan didereg kint, akkor nyugodtan adjanak rá ruhát. Könnyen fel tudnak fázni és ízület fájdalmak is felléphetnek az ezekre a betegségekre hajlamos egyedeknél. Ez pedig a kutyának is kellemetlen és a gazdi pénztárcájának is, amikor az állatorvosi számlát kell fizetni.

Jobban előtérbe kell helyezni télen a kinti kutyákat. Tudom, hogy sok gazdi el sem tudná képzelni, hogy kutyája kint legyen télen-nyáron, viszont vannak olyan kutyák, akik nem szeretnek bent lenni és teljesen jól el vannak kint is, nem szenvednek hiányt semmiből és boldog életet tudnak élni udvari kutyaként is.

A legfontosabb tényezők, melyekre télen érdemes figyelni:

KUTYAHÁZ: a kutyaház legyen szigetelt (ez nyáron is nagyon jól jön a rekkenő hőségben) és mindig legyen benne friss szalma, ami nagyon jó hőszigetelő és a nedvesség is hamar elpárolog belőle. A rongy, pokróc, szőnyeg nem megfelelő, hiszen ezek átáznak és a kutya előbb-utóbb kihúzza a házból. Amennyiben van rá lehetőség, a kutya helyét kazánházban, garázsban célszerű kialakítani, mert itt a nagyobb fagyok esetén is védettebb mint szabadon az udvaron.

VÍZ: fagy esetén mindig meleg víz legyen a kutya táljában, hogy ne fagyjon be rövid időn belül, hanem pótolni tudja a szükséges folyadékot. A vizet lehet olyan helyen is tartani, ahol kicsit melegebb van, ilyen hely a kazánház, garázs is.

ETETÉS: télen érdemes kicsit zsírosabb falatokat adni a kutyának. Ha tápot eszik, ilyenkor nyugodtan fel lehet turbózni egy kis párolt faggyús hússal (marha, bárány pl.), hiszen ilyenkor nagyobb az energiaszükségletük. Nyers- és főtt etetés esetén is érdemes figyelni arra, hogy télire valamennyi zsírréteg legyen a kint élő kutyákon.

KUTYARUHA: kinti kutya esetében én nem javaslom, hiszen ugyanaz lép fel, mint a kutyaházban lévő pokróccal, megszívja magát vízzel utána pedig nagy valószínűséggel megbetegszik a kutyánk.

IMMUNERŐSÍTÉS: bizony, a kutyáknak is szükségük van rá. Akár a téli hónapokban kezdjük el, akár azt megelőzően, de érdemes minden évben legalább a hideg előtt felturbózni a kutyánk immunrendszerét, legyen szó kinti vagy akár benti barátunkról. Erre megfelelő a csipkebogyó vagy tőzegáfonya por is, amik a C-vitamin tartalmuk mellett még a húgyutakat is védik, de vannak már immuntámogató gyógynövényekeverékek is, melyek optimális mennyiségben tartalmazzák a szükséges jótékony növényeket.

ÍZÜLETVÉDELEM: a hideg igénybe veszi az ízületeket, ami főleg idős kutyáknál veszélyes, ezért érdemes évente kétszer egyhónapos ízületvédő kúrát tartani. Nem elegendő a csontkocsonya, bár ha fűszerek nélkül csontból, porcos részekből, csirkelábból, fülből és más alkatrészekből főzünk csontkocsonyát, az valódi csemege lesz kutyánknak. Arra viszont vigyázzunk, hogy csak a levét adjuk, hiszen a főtt csontok szilánkosra törnek, amik emésztési gondokat okozhatnak. A levét akár jégkockatartóban fagyasztva minden nap adhatjuk kutyánknak az eledele mellé, legyen kinti vagy akár benti kutyus. Ha nem szeretnék bíbelődni a kocsonyával, akkor vannak a piacon komplex és nagyon jó hatóanyaggal rendelkező ízületvédő termékek. Érdemes felkutatni néhányat.
....
Ezek lennének azok a tényezők, amiket fontosnak tartottam kiemelni. Bár úgy néz ki, idén elkerülnek minket a fogcsikorgató mínuszok, azért kutyánk egészségét érdemes felkészíteni, mert ez a nedves, párás és hűvös időjárás sem a legegészségesebb.
Jó egészséget és vidám futkározást kívánok minden négylábú családtagnak!

Magyari Detti  - kutyaherbológus
A cikkben említett immuntámogató és ízületvédő gyógynövénykeverékek elérhetőek a www.mybulldogshop.com oldalán vagy ügyfélszolgálati telefonszámunkon tud
felőlük érdeklődni: 0670/94-99-100