Bár nem most van a bornak szezonja, mégis sokan tévedünk le egy-egy hővös pincébe a kellemes nedőért. Így tettünk mi is, mikor ellátogattunk egy igazi borlovag Porkoláb János pincészetébe. A nyugdíjas éveit töltő borszakértő 38 évig volt Tokaj egyik legnagyobb pincéjének a vezetője, jelenleg sajátjában ötfajta borral kínálja vendégeit. Az ivási szokásokon kívül az aszú és a szamorodni különbségeiről mesélt.

Tokajban a furmint, a hárslevelő, a muskotály a száraz-, édes szamorodni és az aszú az uralkodó borfajták. A szamorodni lengyel szó, jelentése: önmagától született. Szüreteléskor az aszú és az ép szemeket együtt dolgozzuk fel. Ha nem sok volt az aszúszem a fürtön, az abból préselt must teljesen kierjed, ezt hívjuk száraz szamorodninak. Ha sok az aszúszem, abból olyan édes must lesz, hogy nem erjed ki, visszamarad 2-3 % cukor, és ebből lesz az édes szamorodni. Az aszút viszont készíteni kell. Kiválogatjuk az aszúszemeket, majd ledaráljuk, ebből lesz az aszú- tészta, melyből ahány puttonnyal teszünk egy gönci hordóba, annyi puttonyos lesz a borunk. Ma már természetesen nem puttonnyal mérik az aszúszemet és nem gönci hordóval a bort. 100 liter borhoz, ahányszor húsz kiló ledarált aszúszemet teszünk annyi puttonyos lesz a borunk. Persze mindenhol vannak fortélyok és pincetitkok. Annál ízletesebb a bor minél több szőlőfajtából készül. Régen Tokaj hegyén a több szőlőfajtától ízletesebb volt a bor. A jó bor attól is függ, hogy mennyire kezeljük tisztán, ki mikor fejti le.

A tokaji bor 70 %-a száraz. Az igazi jó borivó a tokaji száraz szamorodnit issza. Szoktuk is mondani: egy ötputtonyos aszú olyan, mint egy szép nő bundában, a száraz bor viszont olyan, mint egy szép nő bikiniben, nincs ami takarja. Az édes sok hibát takarhat, ám a száraz borban ez rögtön kiütközik.

- A városban borversenyeket is rendeznek, házigazdánk már nagyon sok oklevél és díj mellett a Borlovag címet is megszerezte.

- Francia mintára alakult ki minden vidéknek a Borlovagrendje, akik az adott borvidéket támogatják. Tokaj hegyalján a Vinum Regum Rexvinorum Lovagrend, a Borok Királya és a Királyok Bora az uralkodó rend, melynek nyolc-tíz (különböző tisztséget viselő) ember a vezetője. Én főpohárnok vagyok, feladatom a különféle borok bemutatása.

 

Hogyan igyunkő

 

A borivás végigkíséri az ember életét, iszunk születésre, az ünnepeken, különleges alkalmakon, örömünkben, szomorúságunkban, egy étkezés kiegészítőjeként. Étkezés előtt az ürmös bort (főszerezett bor), vagy száraz szamorodnit javaslunk, az édes bort nem ajánljuk, mert elveszi az étvágyat. A vörös húsokhoz, vörös, a fehér húsokhoz fehér borokat iszunk. Ez vidékenként változhat, mivel itt nincs vörösbor, mi a vadhoz furmint típusú bort kortyolunk. Száraz szamorodniból leves után negyven cseppet, gyógyszerként ajánlunk. Étkezés után a süteményekhez már lehet inni édes bort, melynek szerves savai elősegítik az emésztést. Az aszúbort azonban csak különleges alkalmakkor fogyasszuk. Magyaroknál rossz szokás, hogy a tömény italt étkezés előtt hajtják föl, ez üres gyomorra nem a legjobb, nemúgy a franciák, akik étkezés után isznak egy pohárkával.

 

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!