A hulladék érték: ez az ipari szimbiózis alapvetése, és egyben szlogenje. A hulladékok egy érdekes területével, az autóroncsok, vagy más néven hulladékká vált gépjárművek további sorsával szeretnénk megismertetni az olvasót.

Mi keletkezik az autók bontásából és hogyan járulhatunk hozzá ahhoz, hogy hulladékká vált autónk az ipari körforgásban maradjon és a belőle kikerülő anyagok ismét alapanyagként más termelési folyamatokba kerüljenek? Ezekre a kérdésekre kapunk választ a cikkben.

Az Iparfejlesztési Közalapítvány hulladékhasznosítást elősegítő programja, a Nemzeti Ipari Szimbiózis Program a hulladéklerakóra kerülő szemét mennyiségét igyekszik csökkenteni olyan vállalati együttműködések kialakításával, amelyek középpontjában azok az anyagok állnak, melyek az egyik vállalat számára feleslegesek, egy másik vállalat számára viszont felhasználható erőforrások, alapanyagok. A program munkatársai újabb és újabb vállalatok működését térképezi fel a különböző anyagok, erőforrások áramlása szempontjából, és összekapcsolja egymással az olyan vállalkozásokat, melyek termelése, működése során valamilyen újrahasznosítható anyag vagy hulladék áll rendelkezésre, vagy keletkezik, olyan cégekkel, melyek számára ez gyártási alapanyagot jelenthet. Ezzel egy értékteremtő folyamat jön létre, hiszen a felesleges anyag többé nem szemétlerakóra, hanem feldolgozásra, hasznosításra kerül.
A hulladéklerakás még szabályozott körülmények között végezve is környezetterhelő tevékenység. A hasznosítás során ezzel szemben az anyagok visszajutnak a termelésbe, ezzel újabb nyersanyagok gyártását, előállítását váltják ki. A cikkben kifejezetten a hulladékká vált gépjárművekből kikerülő anyagokat vizsgáljuk meg. Mi az, ami érték, és hogyan tud azzá válni, hogyan tudunk ehhez magánemberként hozzájárulni?
A hulladékká vált gépjárművek számos hasznos anyagot tartalmaznak. A fém, a műanyag, az üveg és a gumi mind olyan anyagok, amelyekből újabb terméket lehet gyártani, vagyis alapanyagként felhasználhatók. A fém mindig is „népszerű” hulladék volt, amely könnyen hasznosítható tulajdonságai miatt a bányászott érceket könnyedén kiváltja. Épp ezért a hulladékká vált gépjárművek 75%-ának (ennyi a fémtartalom) visszaforgatása jelenleg nem okoz problémát. A gumiabroncsok hasznosítása hazánkban termékgyártás útján történik (pl. játszótéri burkolatok alapanyaga). Külföldi jó példák, és már hazai kísérletek is foglalkoznak a gumi bitumengyártásban vagy egyéb útépítési eljárásokban való hasznosításával. Az üveg hasznosítása is megoldott, hiszen az üvegből újra üveg lesz, amennyiben visszajut az üveggyárba. A műanyag hasznosításával kapcsolatos kihívások még a hasznosító ipar előtt állnak.
Ezeken túl még a használt alkatrészek jelentenek értéket a hulladékká vált járműben, hiszen ezek ismét eladható részei az autónak. Az autóbontók feladata az autóbontás során a lehető legtöbb anyagot hasznosításra juttatni. Az Iparfejlesztési Közalapítvány programja az ipari szimbiózis elméletének gyakorlatba való átültetésével ebben nyújt segítséget.
A veszélyes hulladékkezelésnek minősülő autóbontás kiterjed az alvázszám kiépítésére (eltávolítás) és a közlekedési hatóságnak történő bemutatására, az alkatrészek újrahasználatra történő kiszerelésére, és a kiszerelt alkatrészek minőségellenőrzésére.
A roncsok veszélyes anyag tartalma miatt indokolt az autóbontásnak veszélyes hulladékkezelési tevékenységgé minősítése. A környezetet leginkább veszélyeztető anyagok az akkumulátor (illetve az ebben található sav), az olajak és üzemanyag, valamint a fékfolyadék.
A forgalomból való kivonás kizárólag a bontási igazolás ellenében lehetséges, ami akkor adható ki, ha a gépjármű a bontóba került. Az autótulajdonos a vonatkozó jogszabályban foglalt „ingyenes visszavétel elve” alapján térítésmentesen tud megválni a roncstól.

A vonatkozó EU irányelv célja az újrahasznosítás arányának 95%-ra (tömegarányosan) növelése 2015-re. Ennek az újrahasznosítási célszámnak az elérése érdekében kapcsolódik be a munkába és a területbe az Iparfejlesztési Közalapítvány ipari szimbiózis programja.
További információk
a www.nisp.hu oldalon, és tudnivalók a www.carrec.hu oldalon olvashatók. (̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!