Igen magas a C-vitamin tartalma (28%-ban tartalmazza a napi szükségletet), de folsav, kálium, rostok, kalcium, magnézium, réz és mangán is található benne. C-vitamin tartama miatt tonizáló hatása van, segít megelőzni a fertőzéseket, a különböző szívbetegségeket, és szabályozza a koleszterinszintet is.

A piros  magas a vastartalma is ezért normalizálja az hemoglobinszintet, így segíti a vér oxigén ellátottságát. A retek leve sok káliumot tartalmaz, éppen ezért jó hatással van az idegrendszerre, és a szív egészségének megőrzésére is. Megakadályozza a csontritkulást, és csökkenti a szervezetben jelenlevő méreganyagokat. Egy csésze reteklé 578 milligramm káliumot tartalmaz. Ez a pikáns, jellegzetes aromájú lé ajánlott autoimmun betegségek, emésztési- és húgyúti problémák, asztma, vese- és különböző légzőszervi megbetegedések esetén. Olyan enzimeket tartalmaz, melyek segítségével megszabadulhatunk a parazitáktól, gombáktól, vírusoktól, és a káros méreganyagoktól. Ezek az enzimek segítenek például a Candida elleni küzdelemben is. 

A reteklé réztartalma miatt az egyik legjobb immun- és idegrendszer erősítő, de fontos szerepet játszhat a csontszövetek regenerálásban is. Segíti az emésztést, a máj, és az epehólyag egészségének fenntartását. Ha kevésbé szeretjük a retek pikáns ízét, keverjük el kedvenc zöldségünkkel, és fogyasszuk arcüreggyulladás esetén, hiszen kiválóan megtisztítja az eldugult járatokat, és a torokfájástól is megszabadít. Laboratóriumi vizsgálatok alapján kimutatták, hogy a retek két olyan fontos antioxidánst tartalmaz, melyek lelassítják a már kialakult rákos sejtek növekedését, és megakadályozzák az újabbak létrejöttét. Segítségével megelőzhető a gyomor- és a vastagbélrák kialakulása.

Magas rosttartalma miatt szabályozza a vércukorszintet, és megakadályozza a székrekedést is. Vízhajtó tulajdonsága miatt tisztítja a húgyutakat, és elősegíti a vesék egészségét. Magas B-vitamin, cink, foszfor és C-vitamin tartalma miatt jó hatással van a problémás bőrre is. Megakadályozza a bőr kiszáradását, hidratál, feszesít, de ajánlott ekcéma ellen is.