holnapAz elmúlt években rohamosan terjednek az úgy nevezett civilizációs betegségek. A felgyorsult életvitel és a túlhajszoltság hozzájárul ahhoz, hogy az emberek rossz étkezési szokások rabjai legyenek. Ki ne ismerné, milyen reggel a munkába rohanva gyorsan bekapni egy szendvicset és útközben meginni egy habos kávét?Az élelmiszeripar szépen lassan reagál a 21. századi életvitelre, és innovatív megoldásokkal lehetőséget kínál az egészség fenntartására. Olyan termékekre kezdtek fókuszálni, melyek valamilyen táplálkozási előnyt hordoznak, túl azon, hogy élvezeti cikkek. Ezzel megszülettek a funkcionális élelmiszerek, azaz olyan módosított élelmiszerek, amelyek egészségi, vagy szépészeti haszonnal is rendelkeznek.Mik azok a „táplálkozási kozmetikumok”?Idegen szóval a „nutricosmetics” olyan speciális táplálékokat takar, amelyek támogatják a bőr (haj, köröm) szerkezetét és rugalmasságát. Sok mikro tápanyag rendelkezik ezzel a hatással. Például a C-vitamin erős antioxidánsként csökkenti a bőrben a szabad gyökök jelenlétét. Más mikro tápanyagok - például egyes omega-3 zsírsavak, vagy karotinok illetve flavonoidok - védik a bőrt a káros hatásoktól, valamint az ultraibolya sugárzástól. Utóbbi felel a ráncok kialakulásáért és a bőr gyorsabb öregedéséért.

Az első ’nutricometics’ Ake Dahlgentől származik. A Svéd biokémikust a „belső bőrápolók atyjának” is nevezik. 1980-ban dobta piacra az Imedeen-t, ami megjelenése után hatalmas sikernek örvendett. Ake Dahlgen szerint a bőr sejtek képesek elraktározni tápanyagokat (biológiai hozzáférhetőséggel), ezáltal javítva a bőr külső megjelenését. Termékének jelmondata ez volt: „A szép bőr belül kezdődik.”Mit érdemes tudni a MAKKA™ termékcsaládról?A MAKKA™ egy új magyar márka a piacon, mely különböző hazai feldolgozású funkcionális élelmiszereket foglal össze. Jelenleg instant kávé készítményei vannak forgalomban, amelyeknek alapját 100%-os arabica kávé képezi. A termékek mindegyikében van egy vagy több olyan plusz hatóanyag, amely hozzájárul a sugárzó vitalitás megőrzéséhez a mindennapokban.Melyek lesznek a ma és a holnap élelmiszerei?A technológiai fejlődés és a megsokasodott klinikai vizsgálatok sokat lendítettek a piacon az elmúlt évtizedben. A funkcionális élelmiszerek orális alapú, természetes egészségügyi termékek, melyek célzott tápanyagokat tartalmazó, kevert elixírek és antioxidánsok. Felhasználásuk szerint lehetnek megelőző hatásúak, vagy kezelésre, kúrára is alkalmazhatják őket egy konkrét probléma esetén.

Sokan szkeptikusak a funkcionális élelmiszerekkel szemben, és csupán egy hangzatos marketing trükköt sejtettek a dolog mögött. Ugyanakkor az elmúlt 10 évben előre haladott gyártási technológiák és a növekvő klinikai adatok kellő bizonyítékkal szolgálnak a funkcionális élelmiszerek hatékonyságát illetően.

Eltérően a megszokott étrend-kiegészítő termékektől, az új típusú funkcionális élelmiszerek ma sokféle formában valósulhatnak meg, beleértve a kávék, italok, porok (szemben a hagyományos kapszulával). Bár a fogyasztók nagyobb bizalommal vannak egyelőre a kapszulák iránt, mégis a funkcionális élelmiszerek népszerűségének növekedésére lehet számítani, mert felgyorsult életvitelünk mellett kényelmesebben magunkhoz vehetők.holnap2A MAKKA™ termékek megvásárolhatók személyesen vagy a webáruházunkban. Viszonteladók, forgalmazók jelentkezését is szívesen várjuk!Elérhetőség:

Vitálvár Kft. Természetből Jeles

www.vitalvar.hu

Tel: +36 20 3430 300,  +36 20 9834 734

1136 Budapest, Pannónia u. 33. fszt. 1

[email protected] 


(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!