Komplex (holisztikus) emberkép:

A betegségek pszichés hátterének jelentősége Európában Hippokratész óta jelen van a medicinában. Keleten már évezredek óta alkalmazzák ezt az alapvető szempontot, mégis csak az utóbbi 50 évben, a gyógyítás szemléletének reformja során került hangsúlyozottan megfogalmazásra. Pavlov szerint: „A szervezet pszichés és szomatikus értelemben teljes egység… „ Nincs külön testi, pszichés, pszichoszomatikus, energetikai gyógyítás, hanem csak egységes gyógyítás létezik. Nem lehet csak a testet gyógyítani, és figyelmen kívül hagyni az ember lelki hátterét. Ha ezt megtesszük, a testi tünetek átmenetileg eltűnnek, ámde mivel maga a kiváltó ok továbbra is fennáll, a betegség ugyanúgy visszatér.

Az emberben a testi, lelki és szellemi tényezők szoros egységben és kölcsönhatásban működnek. Nem képzelhető el egyik változása anélkül, hogy ne hatna ki a másik két tényezőre. Ez a természetgyógyászati holisztika alapelve.



A komplex emberkép szerint alapvetően minden betegség pszichoszomatikus jellegű, mégis léteznek olyan betegségek, melyek erőteljesebben pszichés eredetűek, ezért ezeket nevezik pszichoszomatikus betegségnek.



A holisztikus szemléletetalkalmazók filozófiája:

- Nem ártani! (primum no nocere).

- A természetnek gyógyító erői vannak (vis medicatrix naturae). Az emberi testben jelentékeny erők rejlenek önmaga meggyógyítására. A terapeuta feladata megkönnyíteni és elősegíteni ezt a folyamatot, természetes, nem toxikus gyógymódok alkalmazásával.

- A baj okát felismerni és kezelni (tolle causam). A betegség (valódi) okait kutassuk fel, a tünetek megszüntetése helyett. A tüneteket úgy tekintjük, mint a test gyó-gyulásra való törekvésének kifejezését, míg az okokat a fizikális, a lelki, érzelmi és szellemi (spirituális) síkon kell keresni.

- A beteg egész személyét kezelni kell. Az egyént olyan egészként kell szemlélni, aki fizikális, mentális emocionális, spirituális, társadalmi és más tényezők bonyolult egysége.

- A terapeuta egyben tanár is. A terapeuták elsősorban tanítók, akik arra nevelik, bátorítják és motiválják az embereket, hogy személyes felelősséget vállaljanak egészségükért. Ezt az egészséges magatartás, életvitel és táplálkozási szokások kialakításával lehet elérni.

- A megelőzés a legjobb gyógymód. A természetes gyógymódokat alkalmazó terapeuták a megelőző orvoslás képviselői. A betegségek megelőzését tanítással és oktatással érik el, és az embereket az olyan életmód kialakítására bátorítják, amely támogatja az egészséget és megelőzi a betegséget.

- Az egészség és a jóllét megalapozása. A terapeuta elsődleges célja az optimális egészségi állapot létrehozása és fenntartása, a jóllét biztosítása. Az egészség úgy definiálható, mint az optimális fizikai, lelki, érzelmi jóllét állapota, a „jóllét” pedig a pozitív érzelmi beállítottsággal jellemezhető egészség állapota. A terapeuta azért küzd, hogy a beteg jóllétének szintjét növelje, tekintet nélkül az egészség vagy a betegség szintjére.

 Bejelentkezés:

06 (70) 60 60 217   

www.balazskrisztina.hu

1123-Budapest,

Kékgolyó utca 10.