illusztracioDiplomataként 1986-ban tapasztaltam meg, hogy India lakosságának 87%-át Ayurveda orvosok gyógyítják, noha jelen van a molekuláris elméleten alapuló modern gyógyászat is.
Európában az Ayurvedáról, amely az Élet Tudománya, sok esetben a masszázs jut az emberek eszébe, de kevesen tudják még ma is, hogy a világon 5 millió ayurveda orvos segíti közel 2 milliárd ember egészségének megőrzését és gyógyulását. 23,000 féle hatékony gyógynövény és ásványi anyag kombinációra van a segítségükre.
1990-ben, a külszolgálat végén úgy döntöttem, hogy ezt a tudást visszahozom Magyarországra, mivel kiderült, hogy a magyar vajákos - gyógyító - szó azonos jelentésű az ayurveda orvos nevével, a vaidya-val, így nem idegen számunkra ez a klasszikus gyógyászat.
Míg Amerikában és Nyugat-Európában ayurveda klinikák működtek már 50-60 éve és gyógyítanak rutin betegségeket ayurveda orvosokkal, addig Magyarországon egy teljesen új módszerrel a klasszikus 5-6000 éve ismert gyógynövény és ásvány anyag kombinációk engedélyeztetésével lehetővé tettük a betegség megelőzést, egészség megőrzését és a gyógyulást széles tömegek számára.
Ezért számos prémium minőségű gyógyhatású készítményt és étrend-kiegészítőt engedélyeztettünk. 1991 óta van forgalomban pl. a Shilajit, amely a Himalája 2500-5000 méter magas szikláinak különleges gyógyanyaga, növényi eredetű szerves és szervetlen összetevőknek komplex keveréke. Erősíti az immunrendszert, általános testi és szellemi kondíció roboráló, fiatalító szer, időskori vitalitás fokozó és erős antioxidáns hatású.
A másik több ezer éve ismert immunerősítő szer az Ashwagandha, közismert nevén, az indiai ginzeng gyökere, amely néhány nap alatt képes az immunrendszert jelentősen megerősíteni. Ajánlják a fizikai és szellemi teljesítőképesség növelésére, a szervezet ellenálló képességének fokozására, a stressz, depresszív hangulati zavarok, szorongás, krónikus fáradtság csökkentésére, egyes allergiás megbetegedések tüneteinek enyhítésére.
Szintén 1991-től van forgalomban a Nature Care útifű maghéj, ami az egyetlen a piacon, ami duplán őrölt és gyógyhatással bír. Az útifű maghéj jelentőségét igen előnyös rost-összetétele adja és fő terápiás felhasználási területe a gyomor- bélrendszeri megbetegedések kezelése és megelőzése. Ezen belül is a legtöbb embert érintő probléma a székrekedés, aranyér megbetegedések.  Mint természetes rostanyag elősegíti az egészséges bélflóra fenntartását, és nagyon jó kiegészítője méregtelenítő- és fogyókúráknak is.
A dohányzás, alkohol, drog-, gyógyszerfüggőségtől való leszokás kezelésében segít a szintén gyógyhatású Herbadict tabletta, amely az Ayurveda számos gyógynövényét (pl.: Phyllanthi fraturni herba, Tinosporae cordifoliae stripes, Ecliptae albae herba, Boerhaviae diffusae herba, Asparagi racemosi radix) tartalmazza. A gyógynövények szinergikus, egymást erősítő hatása a májkárosodás kivédésére, a szervezet méregtelenítésére, a leszokás elősegítésére szolgál.
Az Ayurveda gyógyászat ezeken túl természetesen figyelmet fordít minden népbetegség megelőzésére, a teljesség igény nélkül, pl. a szénhidrát és cukor egyensúly fenntartására (Diabet Guard), testúly-kontrollra (Ezi Slim), májregenerációra (Livgood), bél méregtelenítésére (Triphala), memória javítására (Brahmi), női problémákra (Shatawari), de a tüneti kezelésekre is, mint pl.  ízületi problémák (Arth Plus), légzési problémák (Eukaliptusz balzsam, Tulsi) kezelése, valamint alternatívát ajánlj az egészséges szájhigiéniára (fluormentes fogkrémek) és gyógynövényes hajápolásra.
A termékek modern kutatómunkával és magas minőségi követelmények között kerülnek előállításra. Hatékonyságuk klinikai próbákkal igazolt.
Az eredmények az Európai Unióban egyedülállóak és idén ünnepeljük, hogy 25 éve tettük meg az első lépést, hogy a hiteles, Ayurveda tudást Magyarországra hozzuk.

 

Riesz István Dr. (Ayu) Hon

Garuda Trade Kft.
Magyar Ayurveda Gyógyászati Alapítvány
www.garuda.hu    www.ayurveda.hu

 

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!