A gyümölcsök körülbelül fél órát töltenek a gyomorban, a zöldségek 1­-2 órát. Más ételekhez viszonyítva ez kevés időnek számít, ezért optimális, könnyű tápláléknak minősülnek. A tojás és a tej ellenben átlagosan 3 órát tölt a gyomorban, a marha­ vagy borjúhús, illetve a szárnyasok (kacsa, liba) húsa pedig 4­-5 órát. A zsírosabb húsféléknél vagy a szardíniánál már 6-­8 órás emésztési idővel kell számolnunk!

hasfájás

A gyomor a tápcsatornának egy kitágult szakasza. Mirigyei napi 1­-1,5 liter gyomornedvet, különféle fehérje­ és zsírbontó enzimet (pepszin, lipáz stb.) termelnek. A gyomorban egészséges esetben felszívódás nem történik (kivéve víz vagy alkohol), ha azonban kóros körülmények között ez mégis előfordul, akkor az komoly allergiás reakciókat válthat ki.

A gyomor általános egészségéhez a következők járulhatnak hozzá:
Az alapos rágással tehermentesíthetjük a gyomrot: minél jobban megrágjuk az ételt, az annál gyorsabban fog tudni kiürülni. A gyomor egészséges működése szempontjából érdemes tartani magunkat a mértékletesség elvéhez, hiszen a gyomor akkor képes a munkáját tökéletesen elvégezni, ha csak félig van megtöltve. Ha azonban degeszre esszük magunkat, azzal hátráltatjuk az emésztés folyamatát. A helyes ételkombinációk betartása a gyomor munkája kapcsán abból a szempontból fontos, hogy a folyadék és a szilárd étel ne keveredjen. Ha az ember közvetlenül étkezés előtt vagy rögtön azután iszik, sőt esetleg akár étkezés közben is, azzal igen rossz irányba befolyásolja az emésztési folyamatot, hiszen felhígítja az emésztőnedveket. Ezért vagy étkezés előtt fél órával, vagy étkezés után 2­-3 órával fogyasszunk folyadékot!
Érdemes tudni, hogy minél magasabb egy étel zsír- és fehérjetartalma, annál több ideig tartózkodik a gyomorban, azaz megemésztése annál nagyobb munkát jelent a gyomor számára. Táplálékaink egészségessége a megemésztésükhöz szükséges idő arányával is kifejezhető: a növényi olajok például kevesebb időt töltenek a gyomorban, vagyis egészségesebbek, mint az állati zsiradékok.
Ízelítőül néhány példa a különböző ételek gyomorban töltött emésztési idejéről: ha az ember alaposan megrágja őket, a gyümölcsök körülbelül fél órát töltenek a gyomorban, a zöldségek 1­-2 órát. Más ételekhez viszonyítva ez kevés időnek számít, ezért optimális, könnyű tápláléknak minősülnek. A tojás és a tej ellenben átlagosan 3 órát tölt a gyomorban, a marha­ vagy borjúhús, illetve a szárnyasok (kacsa, liba) húsa pedig 4­-5 órát. A zsírosabb húsféléknél vagy a szardíniánál már 6-­8 órás emésztési idővel kell számolnunk!

A gyomorhurut és természetes kezelésmódjai
A krónikus gyomorhurut legfőbb oka általában bizonyos, a gyomrot, illetve a gyomornyálkahártyát irritáló ételek és italok rendszeres fogyasztása, melyek irritálják a nyálkahártyát, amitől az emésztőrendszer úgy védi meg magát, hogy hurutos védőréteget képez a gyomorban és a belekben. Kialakulhat fertőzött tápláléktól, rendszeres alkoholfogyasztástól, nehezen emészthető, sokáig a gyomorban tartózkodó ételek rendszeres fogyasztásától, vagy egyes gyógyszerek mellékhatásaként is. Kísérő tünetei: émelygés, hányinger, hányás, rossz közérzet. A heveny gyomorhurutot a köznyelv gyomorrontásnak nevezi. A betegségnek ugyanakkor létezik krónikus formája is, amikor a panaszok már hosszabb ideje állnak fenn. Ennek a fentieken kívül a rendszertelen étkezés, a dohányzás, illetve hurutképző ételek fogyasztása lehet az oka.
Gyomorhurut esetén az első és legfontosabb teendő az étrend rendezése, a megfelelő táplálkozás kialakítása. Ez napi háromszori mérsékelt étkezést jelent könnyen emészthető ételekből összeállítva: kerülve a nehezen emészthető húsokat, zsíros ételeket, sajtokat és hüvelyeseket, sőt az éretlen, savanyú gyümölcsöket is. Fontos továbbá a heti egyszeri böjtnap bevezetése.
A legfőbb hurutképző a tej, illetve a különféle tejtermékek (sok esetben pusztán ezek kerülése megszünteti a panaszokat), de az alkohol és a nikotin is idetartozik, csakúgy, mint a túl hideg és túl forró ételek, italok, az ecetes-cukros savanyúságok, a fekete tea és ­kávé, a kakaó és a csokoládé. A gyomor- és bélhurut megszüntetése érdekében érdemes nyers káposzta-­ vagy burgonyalevet fogyasztani, de hasonlóan jót tesz a közvetlenül étkezés előtt, szétrágás nélkül lenyelt 8­-10 szem mustármag is. A léböjt napok mellett időnként érdemes almanapokat is beiktatni vagy almakúrát tartani, lévén az alma az egyik legjobb hurutoldó.
Heveny gyomorhurut esetén pótolni kell a hányás és a hasmenés okozta víz-­ és sóveszteséget: igyunk citromos vizet, s tegyünk bele egy csipet tengeri sót! Mindenképpen javasolt ilyenkor pár nap léböjt, utána pedig egy héten keresztül csak reszelt alma, krumplipüré, főzelékpürék, pirított kenyér és barna rizs legyen az étlapon!
Súlyos bélhurut esetén egyhetes böjt javasolt. A hét során gyógyteák és zöldséglevek mellett a következő főzet fogyasztandó: két púpozott evőkanál száraz áfonyát este beáztatunk 1 liter vízbe, majd reggel 20 percig főzzük, míg a folyadék fele el nem párolog. A maradék fél liter áfonyafőzetet igyuk meg fél liter zöldséglé és 1­-2 liter gyógytea fogyasztása mellett – ezt ismételve minden nap.

A böjt után a panaszok teljes megszűnéséig tartsuk be a következő diétát:
• reggelire 2 deciliter áfonyalé;
• délelőtt zsálya­ és kamillatea, gyümölcsök;
• ebédre héjában sült krumpli meghámozva vagy párolt barnarizs zöldségekkel;
• délután teák és áfonyafőzet;
• vacsorára pirított kenyér hidegen sajtolt olajjal, pirospaprikával és zöldségekkel;
• lefekvés előtt áfonyafőzet és zsályatea.
A böjttel és 2­-3 hónapig tartó diétával a több évtizede fennálló krónikus gyomor­ vagy bélhurut is megszüntethető!

További módszerek a gyomorhurut kezelésére
A teák közül gyomorhurut esetén a kamilla, a citromfű, a borsmenta, a fehér üröm, az ezerjófű, a lenmag és a cickafark fogyasztása javasolt. Az illóolajok közül hurutosodás esetén naponta pár cseppet kell vízben elkeverve bevenni. A geránium, a kamilla és a rózsa olaja ajánlott, de nagyon jó hurutoldó a borsmentaolaj is.
A hidroterápiás módszerek közül a félfürdő lehet hatásos, amikor csak az alsó test merül a vízbe, krónikus gyomorhurut esetén pedig közvetlenül étkezések után és éjszakára javasolt a hasborogatás enyhén ecetes langyos vízzel. Forró szódabikarbónás lábfürdővel is segíthetjük a gyógyulást. A hurutosodást nagyon hatékonyan lehet befolyásolni a légzéssel: reggel és este érdemes 15­-20 egyszerű, mély, lassú lélegzetvételből álló légzőgyakorlatot végezni.
A homeopátiás szerek közül a Belladonna és az Acidum sulphuricum D6­-os hígításban, míg a Phosphorus D12­es hígításban ajánlott. Természetesen komolyabb panaszok esetén érdemes homeopata szakembert felkeresni, és a reflexológus is sokat segíthet.

A gyomorhurut pszichés háttere
A hurutosodás hátterében lelki szinten egyrészt a beteg bizonytalansága, másrészt az elnyomott konfliktusok, az elfojtott agresszió áll, amelyek miatt az illető örökké tele van kétséggel. De a túlfeszített, felpörgetett életmód is hozzájárul a betegség kialakulásához, azzal az érzéssel párosulva, hogy az illető soha nem teljesíti azt, amit kellene, nem üti meg a mércét.
A gyomorhurutban vagy a bélhurutban szenvedő betegnek meg kell tanulnia tudatosítani az érzelmeit, továbbá a külvilág felé megfelelően kontrollált formában kimutatni azokat. A konfliktusok tudatos feldolgozásával, illetve stresszoldó technikák elsajátításával tovább segíthet saját helyzetén. Erősítenie kell az önbizalmát, hogy egyfajta magabiztosságra tegyen szert, miáltal az örökös teljesítménykényszert is alább tudja adni.

 

Folytatás következik
Váradi Tibor

 

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!