"A feketekömény minden kórt meggyógyít – csak a halált nem.”
Ezek Mohammed próféta dicsérő szavai, és ezért az iszlám világban a feketekömény igen kedvelt. A természetgyógyászat fontos növénye, és a belőle préselt olajat pikkelysömör, allergia, neurodermitisz esetén, immunhiányok szabályozására, kemoterápia mellé, és a magas vérnyomás ellen is használják.
Az eredeti feketekömény a boglárkák családjába tartozik, és Nyugat-Ázsiában honos. Irakon és Törökországon kívül ez az egynyári növény Dél-Európában és Indiában is elterjedt.

Felhasznált növényi részek

A feketekömény olaját a növény termésében található, mélyfekete magokból nyerik. Ez a természetes olaj ékszer az olajok között, mert rendkívül gazdag a többszörösen telítetlen zsírsavakban, vitaminokban, életfontosságú aminosavakban és ásványi anyagokban.

A feketekömény (Nigella Sativa)  olajának felhasználása és hatása

Tanulmányok százai léteznek, amik valamilyen formában a feketeköménnyel foglalkoznak. Minden vizsgálat azt erősítette meg, amit az előázsiai és észak-afrikai kultúrák már évezredek óta tudtak erről a növényről, nevezetesen hogy a feketekömény egy rendkívül hatékony, és mindent gyógyító növény.
A feketekömény olaja gomba ellenes és baktérium ellenes tulajdonságokat mutat. Az allergiás- és gyulladásos folyamatok ellen is hat az emberi szervezetben. De vérnyomás csökkentő hatása is van.

Egyesült Államokbeli kutatók nemrég adtak hírt a feketekömény daganatellenes hatásáról. Kimutatták, hogy az immunreakciók gátlásával talán a különböző krónikus megbetegedések (a szénanáthától a pattanásokon át a rákig), okait is gátolták.
A feketekömény olaj bőrbetegségeknél is – mint pattanás és neurodermitisz – megbecsült gyógyhatású szer. Mind belső-, mind külső használatra is alkalmazzák. Kozmetikailag a feketekömény olaja tisztító-, és sejtmegújulást elősegítő hatású, valamit kiváló nedvesítő is egyben. A tisztátalan bőrt is ápolja, gyulladásgátló és baktérium ellenes hatása a gyulladt helyeket gyorsabban begyógyítja, ezzel biztosítva a jó közérzetet.