Ahol sok ember van együtt, természetes, hogy sok a baktérium és vírus is. Egy bevásárlóközpont pont ilyen. Nem ijesztgetni szeretnénk, csak jó lenne, ha minél többen tudnának róla, és ezáltal megelőzhetnék az esetlegesen előálló kellemetlen következményeket.

Mosdókagylók
Képzeletbeli veszélyességi dobogónk első helyén a nyilvános WC-k kézmosói állnak. A csapon található a legtöbb fertőző baktérium! A magyarázat is egyszerű: WC használat után ehhez nyúlunk először. A mosdókagylók környéke szinte mindig nedves, így a baktériumok könnyebben életben maradhatnak és szaporodhatnak.

Mosdók kilincse
Nem kell részletezni, hogy miért kerültek a kilincsek és biztonsági kallantyúk a veszélyességi dobogó harmadik helyére. WC használat után rögtön ezekhez nyúlunk. És hol van még az alapos kézmosás ...

Szappanadagolók
Mikrobiológusok tesztjei igazolják, hogy az áruházi mosdó szappanadagolóján, sőt benne is (!) jelentős mértékű baktériumtenyészet található. Vagyis, lehet, hogy egy nagy adag bacilust kenünk szét a kezünkön ahelyett, hogy letisztítottuk volna.

Étkezőasztal
Az éttermek asztalai is rejtenek veszélyeket. Ne tévesszen meg senkit, hogy a gondos személyzet éppen előtte törli le az asztalt! Legtöbbször a törlőrongy tartalmazza a legtöbb ártalmas baktériumot. Azt ugyanis nem elegendő folyóvízzel kimosni. Megfelelő hatású fertőtlenítőszer vagy kigőzölés szükséges a csíramentesítéshez.

Mozgólépcső
A mozgólépcső kapaszkodójának felületéről begyűjtött minták étel, vizelet, nyál, orrváladék, széklet és vér maradványokat mutattak ki, sőt nem csekély E. coli baktériumot is. Olyan kórokozókra is leltek, melyek különféle légúti megbetegedéseket okozhatnak. Ez nem meglepő, hiszen az emberek általában a szájuk elé teszik a kezüket köhögéskor. És ezzel a kézzel kapaszkodnak a mozgólépcsőn.

ATM
Egy tökéletesen összetapicskolt gócpont a bankautomata terminálja. A legveszélyesebb az „enter” gomb, hiszen azt mindenki megnyomja legalább egyszer. És akkor már ne is beszéljünk a kivett bankjegyekről, amelyen szintén hemzsegnek a fertőző kórokozók.

Teszt-termékek
A műszaki osztályokon kihelyezett teszt termékekkel sem árt óvatosan bánni! Az érintőképernyős multimédiás eszközök igazi melegágyai a fertőzéseknek. Szinte mindenki végigtapogatja azokat, így a kijelzőn nagy mennyiségű zsír rakódik le. Ebben a baktériumok könnyen megtelepedhetnek, ráadásul a készülék által termelt hő még inkubátorként is szolgál a számukra, így szaporodásuk jóval intenzívebb lesz, mint más, hidegebb felületek esetében. Egyes üzletek ugyan nap végén letisztogatják a kirakott próbadarabokat, de napközben kézről-kézre járnak a baktériumok.
A nőknek az illatszerosztályokon kell önmérsékletet mutatni. Nem kell mindent kipróbálni, felkenni! Ki tudja, hogy előttünk ki használta azt a terméket? A drágább termékek esetén lehet kérni egyszer használatos mintát, ami eredeti csomagolásban található és használat után eldobandó. Ha ez nem lehetséges, akkor elő kell venni egy papírzsebkendőt, azzal letörölni a minta felső, használt rétegét, majd a kézfejen kipróbálni.

 

Még néhány jó tanács:
Nem árt magunknál tartani egy kis flakon antibakteriális fertőtlenítő, kézmosó gélt vagy egy csomag nedves törlőkendőt.
Lehetőleg ne fogdossunk olyan dolgokat, amit mások is fognak.
Mivel a bevásárlóközpontok légcseréje mesterséges módon zajlik, járványok idején lehetőleg tartózkodjunk a nagy tömegeket befogadó intézményektől.