Vannak, akik már egy enyhe fejfájásnál a gyógyszeres szekrényhez rohannak, míg másokat komoly betegség esetén sem lehet rávenni a pirulák használatára. Néhányan napi rendszerességgel keresik fel a rendelőket, és vannak, akiket hatökrös szekérrel sem lehet elvonszolni az orvoshoz. Azt viszont mindenkinek ajánljuk, hogy figyeljen oda testének jelzéseire.

1. Feltétlenül keresse fel orvosát, ha fejfájása a szokottnál jóval erősebb és tartósabb, és nem talál elfogadható jelentkezésére. A fájdalomcsillapítók csak a tüneti kezelésre alkalmasak, a valódi problémát nem szüntetik meg.

Megfázással együtt jelentkező fejfájás utalhat arc- vagy homloküreg gyulladásra. Súlyos esetekben akár agyvérzés, értágulat vagy agydaganat is lehet a gyötrő fejfájás kiváltó oka.

2. Figyelnünk kell a torokban, állkapocsban, mellkasban, karokban vagy a hasban fellépő fájdalmakra is. A mellkasi fájdalom akár a szívinfarktus vagy a tüdőgyulladás jele is lehet. A szívprobléma oka lehet a fentebb említett bármelyik helyen fellépő fájdalom is, melynek veszélye a nőknél a menopauza idején fokozottan fennáll.

3. Veszélyes terület a hát alsó része és a lapockák közötti területen jelentkező fájdalom. Kiváltó oka lehet ízületi gyulladás, szív- vagy hasi probléma. Az erek falainak összehúzódásával járó betegségekben szenvedőknek, (magas vérnyomás, cukorbetegség, keringési problémák) különös figyelmet kell fordítaniuk az említett területek fájdalmaira.

4. Különböző mélységekben előidézhet hasi fájdalmakat a vakbélgyulladás, hasnyálmirigy probléma, gyomorfekély és bélprobléma is, mely betegségek mindegyike sürgős orvosi ellátást igényel.

5. A mélyvénás trombózis előjele lehet a vádlik fájdalma vagy duzzanata. A kialakult vérrög életveszélyes, mivel egy darabja leszakadhat, és a keringésbe kerülve tüdőembóliát okozhat. Fokozott veszélynek vannak kitéve a túlsúlyosak, az idősek, a daganatos betegek és a terhes nők. Lábuk hosszan tartó mozdulatlanságát célszerű elkerülni.

6. A lábak és a lábfejek égése sok esetben az első jele a diabétesznek. Sok, apró tűszúrás érzése jelezheti az idegsérüléseket. A rendszeres vércukorszint ellenőrzésével még a szövődmények megjelenése előtt tudomást szerezhetünk a betegségekről.

7. Sokszor depressziót jelez a bizonytalan eredetű, érthetetlen, összetett fájdalom. A betegek ilyenkor megmagyarázhatatlan eredetű fejfájásról, hasfájásról és ezek kombinációiról panaszkodnak. Számos alkalommal a fájdalmak hosszantartó fennállása miatt felesleges tüneti kezeléssel próbálják megszüntetni azokat. Biztosan depressziós kórképpel van dolgunk, ha ezek a tünetek a külvilág iránti érdeklődés elvesztésével, teljesítési problémákkal, tartós lehangoltsággal járnak együtt.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!