2000 évvel ezelőtt Seneca, a híres görög filozófus mondott valamit, ami még ma is szilárdan megállja a helyét: "Amennyiben szeretnéd, hogy a titkod biztonságban legyen, akkor tartsd meg magadnak." Messze sem arra utalt, hogy titkolóznod kell az emberek előtt, mindössze arra célzott, hogy bizonyos személyes dolgaidról jobb lesz nem beszélned.

Seneca gondolatát a hindu filozófia is megerősíti. Az indiai bölcsek ugyanis azt tanítják, a belső énünkkel kapcsolatos dolgainkat - a félelmeinket, gyenge pontjainkat, céljainkat, álmainkat - nem lenne szabad feltárnunk mások előtt, hisz azzal sebezhetővé tennénk magunkat.

 

A hindu filozófia alapja a gyakorlatias megközelítés. Amióta csak létezik, nagyjából i.e. 4000 óta a követői arra törekszenek, hogy megoldást találjanak az élet alapvető problémáira, ezáltal jobbá téve a mindennapokat. Az alábbi 7-pontos útmutató is egy értékes szeletkéje ennek a bölcs tanításnak, mely akkor is a hasznodra lehet, ha semmilyen szál nem fűz a hinduizmushoz.

1. Sose erőszakold másokra a szellemi tudásodat. A spirituális ismereteink a sajátjaink, csak minket illetnek. Senki más nem látja úgy a dolgokat, ahogyan mi. Sokszor a mi utunk kissé különleges, de az így van jól. Míg azoknak bátran feltárhatod a nézőpontjaidat, akik érdeklődnek iránta, addig másokra sose próbáld rátukmálni azokat.

2. A terveidről se számolj be senkinek. Ha szétszórod a tojásaidat, mind más-más fészekbe, akkor ne csodálkozz, ha egy napon valaki lecsap rájuk, és minden babért learat helyetted. Sokszor jobb stratégia előbb véghezvinni valamit, és majd utólag beszélni róla.

3. Ne oszd meg a történeted idegenekkel. Mindannyiunknak van élettörténete, az a mi igazunk, egy szelet a lelkünkből, melyet nem kell elmesélnünk mindenkinek, aki csak szembejön velünk. Vannak dolgok, melyeket sosem mondunk el első látásra, és ez egy remek példa erre.

4. Sose végy részt pletykálkodásban. Egyszer sem kellene más emberekről beszélnünk, főként a szó negatív értelmében. A pletyka csak rossz energiával és ellenségeskedéssel tölt fel, ami hosszútávon senkinek sem tesz jót. Ráadásul értelmetlen. Mi ennél sokkal jobbak vagyunk.

5. Ne hencegj a jótetteiddel. Ha valakinek segítesz, ne azért tedd, hogy okod legyen felvágni vele. Amennyiben úgy cselekszel jót, hogy a szíved közben nincs a helyén, és a szándékaid sem épp helyesek, azzal csak magadnak ártasz. A jótetteknek nem kell marketing.

6. Ne kürtöld világgá a problémáidat. Ne légy túl nyitott, ha a személyes gondjaidról van szó. Természetesen, a családoddal és a közeli barátaiddal megbeszélni normális dolog, azonban nyilvánossá tenni azokat aligha helyes. Minél kevesebbet tud a világ, annál kevésbé tudja azt ellened fordítani. Csak a bizalmasaidnak adj hatalmat az életed felett.

7. Az intim életedről se ossz meg részleteket. Nem kell senki orrára kötnöd, mi történik a hálószobádban. Bármiről beszélj a szíved választottjával, de minden barátodnak nem kell kifecsegned, hogy épp milyen gondokkal állsz szemben. Ennyi tisztelettel tartozol a személynek, akivel épp együtt vagy.