Bőrünk egészségének, megőrzése nem kis feladat, de még mindig egyszerűbb, mint az egészséges állapot helyreállítása. Az egészséget, a fiatalságot szinte természetesnek vesszük 25 éves korig. Ilyenkor bele sem gondolunk, hogy egy nem megfelelően megválasztott kozmetikum és dekorkozmetikum milyen szinten tudja felborítani a bőr hidrolipid rétegét és így védelmi rendszerét is.  Optimális esetben ezen réteg Ph értéke 5,5 körül kell, hogy legyen. Ez az enyhe savasság egyfajta antibakteriális hatással is felruházza a védőréteget, melynek köszönhetően a bőrre kerülő baktériumok ellen is bizonyos szintű védelmet képes biztosítani.

Ha olyan készítményt választunk, mely eltömíti a pórusainkat, akkor gátoljuk a bőrlégzést, amely megzavarja az anyagcsere folyamatok egyensúlyát és korai öregedést eredményezhet.

Jó minőségű sminkek esetében is érdemes betartanunk a következőket:
1. Soha ne használjunk olyan sminket, amelynek megváltozott a színe vagy illata.
2. 2 évnél régebbi sminket nem érdemes használni, hiszen a régi smink, főleg amit korábban már használtunk kiváló táptalajként szolgál az egyes baktériumok számára, amelyek kisebb- vagy súlyosabb bőr- és szemfertőzéseket okozhatnak.
3. Főleg tinédzsereknél fontos, hogy legyen saját smink készletük, hiszen egy-egy buliban a mosdóban kölcsön adott vagy kért sminkes eszközöknél a fertőtlenítés a legutolsó szempont.
4. Ne hagyjuk a sminkkészletet a napon, hiszen a hő hatására károsodhatnak az összetevők.
5. Ha szeretnénk valamilyen készítményt kipróbálni, kérjünk az eladótól valamilyen steril eszközt, mely segíthet a megfelelő szín kiválasztásában, a készítmény állagának kipróbálásában.
6. Ecseteinket, eszközeinket időnként fertőtlenítsük alkohollal.